Как да перете камилско одеяло в пералнята

Как да перете камилско одеяло в пералнятаДоста често домакините се сблъскват с въпроса как да измият някои домакински предмети. Грижата за камилско одеяло със сигурност може да представлява предизвикателство. Този артикул, използван в ежедневието, е високо ценен поради своята естественост, лекота, хипоалергенност и мекота. Ето защо е много важно да перете одеялото от камилска вълна правилно, без да позволявате на материала да загуби качествата си. Нека да разберем как най-добре да почистите платното, така че да ви служи много години.

Как да перете правилно одеяло в машина

Пералнята отдавна се е превърнала в незаменим помощник в домакинството; съвременните машини ефективно перат не само ежедневни дрехи, но и пухени дрехи, обувки, връхни дрехи, меки играчки и др. Възможно ли е да се използва автоматична пералня за почистване на камилско одеяло? И защо не, ако машината има специален режим, който ви позволява да извършите процедурата.

Не забравяйте, че одеялото ще стане по-тежко, след като попие вода, така че избягвайте тази опция за пране, ако пералнята ви позволява да заредите по-малко от 5,5 кг сухо пране в барабана.

Как правилно да перете камилско одеяло в машина? Следвайте няколко основни насоки.изберете деликатно пране

 1. Най-добре е да стартирате програмата „Вълна“, нейните параметри са избрани специално за нежно почистване на вълнени предмети. Подходящо е и деликатното “Hand Wash”, което осигурява оптимално загряване на водата до температура от 30°C и центрофуга на ниски обороти.
 2. Особено внимание трябва да се обърне на скоростта на въртене на барабана по време на центрофугиране.Не трябва да надвишава 400 оборота в минута и е по-добре да деактивирате напълно тази функция, за да избегнете деформация на одеялото.
 3. Препоръчително е да закупите прах, препарат за изплакване или гел специално за почистване на вълнени изделия.

Избирайки правилно програмата за пране, можете лесно да перете камилско одеяло в автоматична пералня, като същевременно напълно запазвате качеството на продукта. Избирайки специален режим и изключвайки въртенето, вие безопасно ще почистите вълната и ще спестите лично време, като поверите задачата на „домашен помощник“.

Важно е да изсушите одеялото: по-добре е да избягвате пряката слънчева светлина върху камилската коса и оставете продукта на тъмно място, докато изсъхне напълно.

По-безопасно е да го перете по традиционния начин.

Някои домакини все още предпочитат да перат вълнените дрехи по стария начин, на ръка. Тази опция е доста трудоемка, но със сигурност няма да съсипе скъпо одеяло от камилска вълна. На пръв поглед ръчното пране на големи вещи не изглежда като сложна или грандиозна задача, но бъдете готови, че след като попие вода, одеялото ще стане много тежко, освен това не може да се мачка или изцежда силно.Все още е по-добре да перете одеяло от камилска вълна на ръка

За измиване ще ви трябва:

 • просторна мивка или вана;
 • прах за пране или гел за почистване на вълнени влакна. Ако не можете да намерите специален продукт, използвайте бебешки сапун;
 • таблица, полезна за правилното изсушаване на продукта.

Преди да започнете да перете, трябва да вакуумирате одеялото, това ще премахне остатъците и големите частици прах от него. Алгоритъмът за ръчно почистване на одеяло ще бъде както следва:

 • напълнете ваната или мивката с вода (около една трета от обема), температурата не трябва да надвишава 30 градуса. Много е важно да се спазват температурните препоръки, тъй като горещата вода лесно деформира продукта;
 • добавете необходимия обем прах за пране към водата;
 • потопете продукта във ваната и го оставете във водата за един час;
 • много внимателно измийте всички замърсявания върху тъканта;
 • разходете юмруци по одеялото, опитайте се да не набръчкате или усуквате вълнените влакна;
 • Няма да навреди да стоите с крака върху продукта и да тропате добре одеялото за по-голяма ефективност на прането.

След тези манипулации можете да започнете да изплаквате камилското одеяло. Излейте мръсната вода и добавете чиста (не по-гореща от 30 градуса), изплакнете сапунения разтвор от повърхността с юмруци, отцедете и добавете отново вода. Повторете стъпките за изплакване 3-4 пъти. За екстремно изплакване можете да добавите омекотяващ балсам към водата.

Притискайки леко с длани, изцедете одеялото, поставете табуретка във ваната и върху нея поставете продукта, така че водата да се отцеди добре. Когато излишната течност изчезне, разстелете платното върху плота и изчакайте, докато изсъхне напълно. Важно е да източите цялата излишна вода, в противен случай при сушене на масата одеялото може да стане влажно и да започне да мирише неприятно.

   

2 читателски коментара

 1. Граватар Ирина Ирина:

  Благодаря, полезно.

 2. Граватар Елена Елена:

  Благодаря за препоръките.

Добави коментар

Препоръчваме за четене

Кодове за грешки на пералня