Грешка 5 в съдомиялната машина Hotpoint Ariston

грешка 5 в PMM ArsitonПотребителите на съдомиялни машини Ariston понякога трябва да се справят с неприятна грешка, обозначена с код 5. На пръв поглед тази грешка изглежда проста и в около една трета от случаите е така, но понякога тази на пръв поглед позната грешка може да бъде генерирана от напълно неочаквана причина . Като цяло, нека не говорим дълго време, но нека проучим тази интересна грешка 5 в съдомиялната машина Ariston.

Защо се появява петица?

Когато на дисплея на съдомиялната се появи код 5 и уредът спре да работи, експертите препоръчват да разгледате по-отблизо самата машина и как се държи. Определено трябва да слушате дали изтича вода или не е източена. Трябва да погледнете контролния панел, за да видите дали някой индикатор свети. В класическата версия на грешка 5, в допълнение към кода, който се появява на екрана, започва да мига лампичката ON/OFF. Какви са причините за това поведение на съдомиялната машина, какви неизправности го пораждат?

 1. Първо, най-често това са запушвания. Филтърът за боклук, дренажният маркуч или резервоарът за сол може да се запушат.
 2. Второ, грешка 5 може да възникне поради счупен превключвател за налягане.
 3. Трето, в по-редки случаи тази грешка се появява поради прекъсване на комуникацията между компонентите на машината и контролния модул.

В още по-редки случаи подобна грешка може да бъде причинена от незапоена писта на контролната платка, но в този случай машината би започнала да мърда веднага от момента на покупката.

Посочени са възможни повреди, нека започнем да проверяваме съдомиялната машина. Може дори да успеете да го поправите сами, без да викате сервиз.

Почистване от запушвания

Преминавайки от просто към сложно, нека започнем да проверяваме с блокажи. Доста често хората нарушават инструкциите използвайте обикновена сол за съдомиялна машина. Това не е добре, тъй като готварската сол бързо запушва съда и водата спира да циркулира в съдомиялната система.Но ще започнем да проверяваме не с резервоара за сол, а с филтъра за боклук и дренажния маркуч, трябва да сме последователни.

 1. Отворете напълно вратата на съдомиялната.
 2. Разточете и оставете долната кошница настрана.
 3. Използвайте кърпа, за да отстраните водата от дъното на камерата за пране.
 4. Ако пръскачката пречи, отстранете и нея.
 5. Изваждаме филтъра за боклук заедно с грубата мрежа и го измиваме обилно с препарат.
 6. Проверяваме дали има остатъци под филтъра и след това поставяме филтърните елементи на място.
 7. Проверяваме дренажния маркуч, като първо го развием от сифона.
 8. Проверка на работата на съдомиялната машина.

Ако злополучният код за грешка не е изчезнал, тогава причината под формата на запушен филтър за боклук и маркуч може да бъде отхвърлена. Да проверим резервоара за сол. Трябва да развиете капачката на резервоара и да използвате гумена круша, за да изпомпате водата и разтвора на саламура. Налейте чиста вода и я разклатете, така че останалата сол да се разтвори в чиста вода. След това трябва отново да изпомпате водата, да налеете малко чиста вода и да добавите висококачествена сол за PMM. Ако след проверка на работата на съдомиялната машина грешката се върне, ние продължаваме търсенето.

Проверка на превключвателя за налягане

Пресостат за АристонВреме е да обърнете внимание на превключвателя за налягане на вашата съдомиялна Ariston. В 90% от случаите работи правилно, но в тръбата му е попаднала мръсотия или машинно масло, поради което устройството не може да функционира нормално.

Нашата задача е да проверим тръбата и самия превключвател за налягане за запушвания и повреди. Също така не забравяйте за захранващото окабеляване, тъй като то също може да бъде натиснато. Как се извършва проверката и Смяна на превключвателя за налягане в съдомиялна машина Ariston, описан в едноименната статия, която беше публикувана преди това на нашия уебсайт. Нека не се повтаряме, а да продължим напред.

Проверка на окабеляването от таблото за управление

Как да отстраните и най-важното да намерите причината за грешка 5, ако няма запушвания, превключвателят за налягане е напълно работещ и захранващото му окабеляване също? Тук трябва да използвате логика, защото няма останали прости решения. Някои хора бързат да проверят клапана за пълнене, мислейки, че проблемът е там, но ние бихме посъветвали да проверите визуално таблото за управление. Обърнете специално внимание на контактите; ако видите признаци на окисляване, не забравяйте да почистите контактите, а ако откриете по-сериозни дефекти, свържете се с професионалист.

Не трябва да се опитвате сами да възстановите контролния модул. Най-вероятно всичко ще завърши със загуба на скъпа част, а цената на нова достига 180 долара, можете да получите нова машина. Затова без колебание се свързваме със сервизния център и чакаме специалистите да пристигнат и да инспектират вашия „домашен помощник“.

И така, какво да направите, ако съдомиялната машина Ariston покаже грешка 5? Необходимо е да започнете поетапна проверка на машината за блокиране и повреди. Опитахме се накратко да опишем как се прави това, надяваме се всичко да работи за вас. Честит ремонт!

   

17 читателски коментара

 1. Граватар Сергей Сергей:

  Страхотна статия, благодаря.

 2. Граватар Павел Пол:

  Прочетох всички статии в интернет за тази грешка. И аз реших проблема с грешка 5 много просто! Излях чайника с прясно преварена вода в дъното на машината и готово, всичко работи както преди. Така че моят съвет е да го пробвате, преди да го разглобите...

  • Граватар Лариса Лариса:

   Клас. Това помогна. Вариантът за жени е просто незаменим.

  • Граватар Витя Витя:

   Благодаря ти магьосник. Вече си помислих, че съм вътре. Не. Размина се с лека уплаха.Съдомиялна Ariston, исках да сменя аквастопа, превключвателя за налягане или циркулационната помпа. Чайник с гореща вода реши всички проблеми. Благодаря отново.

  • Граватар Михаил Майкъл:

   Благодаря за съвета. Работи!

  • Граватар Олег Олег:

   Ти си гений :) Аз също се борих с тази грешка 5 няколко дни и не можах да я поправя. Прочетох коментара ви, реших да опитам и като по чудо всичко се получи! Работи страхотно! Благодаря много за полезните съвети!

  • Граватар Евгений Юджийн:

   Какъв е „трикът“ на изливането на вряща вода при отстраняване на грешка 5?

 3. Граватар Алексей Алексей:

  Здравейте. Моля те кажи ми. Машина LSF857 грешка A5, излива вода, A5 се показва, започва да се източва - и помпата работи, докато не я изключите. Пресостатът щрака и звъни, разглобих напълно колата, измих всичко, което можах. Запоих всички контакти на платката, почистих всички конектори. След сглобяването го измих два пъти без грешки, след което се появи отново. Случва се след няколко рестарта да започне да работи. Какво друго може да е проблема?

 4. Граватар Олег Олег:

  Днес се занимавах със същия проблем. Докато сваляше долния капак, той откъсна кабелите от крайния изключвател с някакъв поплавък, за което не разбра. Но след включване с отворени проводници от този краен превключвател, машината започва да източва всичко. Веднага след като свързах кабелите един с друг, машината започна да работи нормално.

 5. Граватар Юлия Джулия:

  Забелязах, че се появява грешка 5 при използване на фина сол.Няма да кажа производителя, но когато господарят пристигна, той даде присъда - купете нов! Няма какво да правим, сами се качихме. В резултат на това изсмукахме тази сол с аквариумен маркуч с такава „круша“, добавяйки вода, докато излезе цялата. Пуснахме го и машината заработи. В продължение на седмица страдах от ужасни картини как ще стоя до мивката на Нова година. Опитайте нашата версия и използвайте едра сол, успех на всички! С идването!

 6. Граватар паша Паша:

  Смених нагревателя, защото тръбата му, която е запоена в тялото, беше скъсана. Пускам пералнята. Събира и отвежда водата. Грешка 5. Оказа се просто. Дренажният маркуч беше под тялото на машината и водата напускаше тялото на нагревателния елемент. Така той нямаше какво да отоплява. Забелязах го случайно. Напълни чайника с гореща вода. И цялата вода веднага изчезна. Толкова е просто. И исках отново да махна нагревателния елемент. Обадете се и т.н.

 7. Gravatar Girl Млада жена:

  Темата с вряща вода наистина работи! Случи се чудо.

 8. Граватар Анонимен Анонимен:

  Накрайникът за топла вода работи. Грешка 5 се появи след дълъг период на неизползване. Филтрите бяха чисти. Явно някъде вътре горещата вода е разтворила запушването и машината е заработила.

 9. Граватар Дик Дик:

  Е, чайникът, разбира се, е добър, но не ми помогна - запушването беше надолу по течението. Дренажът беше прикрепен към сифона на малка мивка след изпълнение с помощта на бутало и топла вода - грешката изчезна. Все пак трябва да добавите някакъв химикал, за да отложите повторната поява на проблема :)

Добави коментар

Препоръчваме за четене

Кодове за грешки на пералня