Грешка E03 в пералня Whirlpool

Грешка E03 в пералня WhirlpoolПо време на работа пералната машина Whirlpool може внезапно да спре и да покаже комбинацията „E03“ или „F03“. Няма място за паника - тази грешка показва проблем с дренажната система на машината. Просто трябва да диагностицирате оборудването, да откриете проблема, да го отстраните и да рестартирате измиването. В какъв ред да действате и на какво да обърнете внимание, ще ви кажем точка по точка.

Нека дешифрираме кода

Според инструкциите на Whirlpool грешка E03 или подобна F03 означава: „повреда в системата за изпомпване на вода“. С прости думи, отпадъчната вода не се изпомпва от барабана. Факт е, че преди да започне измиването и да го вземе от водопровода, част от водата, останала на дъното на резервоара, автоматично се отстранява в канализацията чрез съответната команда от контролния модул. Ако помпата не може да започне да източва, от съображения за безопасност машината спира цикъла. Понякога кодът се появява по-късно, директно на етапа на източване.

Водата не напуска резервоара по няколко причини. И така, грешка E03 може да показва следните проблеми:

 • повредена помпа (вероятно помпата е изпълнила предназначението си, счупена или запушена);
 • запушване на дренажната система (дренажният филтър, дренажният маркуч, работното колело на помпата или друг дренажен елемент може да се задръсти с отломки);
 • "летяща" контролна платка (отказът може да бъде или частичен, изгорял триак или писта, или пълен).

Код за грешка E03 или F03 на Whirlpool показва проблеми с източването на вода от резервоара!

трябва да погледна помпата

Инструкциите какво да направите зависят от естеството на неизправността. Можете да проверите работата на помпата, да ремонтирате помпата и да почистите дренажната система със собствените си ръце у дома. Ако проблемът е в таблото за управление, тогава да го направите сами е опасно - по-добре е да не рискувате пералнята и незабавно да се свържете със сервизен център. За щастие контролният модул рядко се поврежда. По-често това е просто запушване и неизправна помпа. В този случай можете сами да се справите с грешка E03.

Косвени признаци на неизправност на помпата

За да изчистите грешка E03 от дисплея и да се върнете към пране, трябва да проверите дренажната система на пералната машина. Диагностиката няма да отнеме много време и усилия. По-добре е да започнете, като развиете филтъра за боклук и почистите седалката му. Продължаваме така:

Когато развиете дренажния филтър, водата ще изтече от машината!

 • изключете пералнята от комуникациите;Нека да разгледаме охлюва на пералня Whirlpool
 • Използвайте плоска отвертка, за да откопчаете фалшивия панел, разположен в долния десен ъгъл на корпуса;
 • наклонете пералнята назад;
 • намираме дренажния филтър, по-точно неговия черен кръгъл щепсел;
 • поставете леген под тапата;
 • хванете издатината на щепсела и бавно развийте филтъра обратно на часовниковата стрелка;
 • Изчакваме, докато цялата вода, останала в машината, напусне резервоара и премахваме изцяло филтъра.

Сега започваме проверката и „почистването“. Преди всичко измиваме филтъра и освободения отвор от натрупани отпадъци и плака. След това светим с фенерче през седалката и намираме работното колело - лопатките, поставени върху помпата. Трябва да достигнете до „колелото“ с дълъг тънък предмет и да се опитате да завъртите елемента. Ако винтът е заседнал, движи се твърде стегнато или е подозрително свободен, тогава почистването и диагностиката на помпата са незаменими.

Демонтаж и детайлна проверка на помпата

Ако работното колело на помпата не се върти или излиза от вала, тогава проблемът е повреда или запушване. За да определите причината за проблема, трябва да извадите помпата и да я проверите. Не можете да получите свободен достъп до дренажната система през отвора във филтъра за боклук - трябва да погледнете вътре през дъното.

демонтаж и детайлна проверка на помпата Така че, за да стигнете до помпата на пералня Whirlpool, трябва да извадите тавата. Някои модели на марката не предоставят такъв панел, но много съвременни машини имат не само дъно, но и свързана система Aquastop. В този случай първо трябва внимателно да изключите проводниците от „поплавъка“ и след това да развиете долния капак. След това продължете според следните инструкции:

 • постелете навит килим или куп неща до дясната стена на сградата;
 • спуснете пералнята от дясната страна (не от лявата страна - водата, останала в контейнера за прах, може да попадне върху таблото за управление);
 • Действаме изключително внимателно, за да не повредим машината;
 • поглеждаме под дъното на Whirlpool и намираме помпа, прикрепена към охлюва.

По правило е достатъчно да почистите винта от всякакви заплетени косми или мръсотия. Понякога всичко не е толкова просто - той се счупва или крепежните елементи, които го държат, се разхлабват. В последния случай ремонтът ще бъде ограничен до затягане, а в първия е посочена подмяна. Опитът да закрепите остриетата с лента или лента няма да коригира повредата, а само ще забави проблема. Веднага проверяваме помпата с мултицет. Свързваме сондите, стартираме дренажа и измерваме напрежението. Ако помпата не се източва при 220V, тогава елементът трябва да се смени.

Смяна на дренажната помпа

Понякога кодът за грешка няма да бъде изчистен без подмяна на помпата. Тази процедура също е проста. Просто трябва да закупите подобна помпа и да започнете ремонта.

 1. Отстранете окабеляването от старата помпа.
 2. Развийте задържащите болтове.
 3. Извадете помпата, като я завъртите обратно на часовниковата стрелка.
 4. Закрепете новата помпа в „гнездото“.
 5. Закрепете частта с болтове и свържете проводниците.

смяна на дренажната помпа

Тогава всичко е ясно: върнете пералната машина Whirlpool във вертикално положение, поставете филтъра с фалшивия панел и го свържете към комуникациите. Не забравяйте да пуснете пробно измиване и да оцените резултата.

   

Коментари на читатели

 • Споделете вашето мнение - оставете коментар

Добави коментар

Препоръчваме за четене

Кодове за грешки на пералня