Грешка E15 в съдомиялната машина Neff

Грешка E15 NeffСъдомиялните машини Neff имат система за самодиагностика, много подобна на системата за съдомиялни машини Bosch и това изобщо не е изненадващо. Много части на Neff и софтуер за електроника са взети от съдомиялни машини на Bosch, така че двете машини са сходни по много начини. Е, днешната статия няма да бъде посветена на това, а на нещо съвсем различно, грешка E15 в съдомиялната машина Neff. Ще разберем какъв е този код и защо се е появил. И как да го премахнете. Да започваме.

Какво означава този код?

Честно казано, тази грешка далеч не е най-сериозната. Можете да го поправите сами, без да прибягвате до помощта на техници от сервизния център, но ще трябва да запретнете ръкави. Грешка E15 се появява, ако сензорът за защита от течове в съдомиялната машина Neff се е задействал. Между другото, подобен код със същото декодиране се намира в други съдомиялни машини. Ако се интересувате, вижте статията. Грешка E15 в съдомиялна машина Siemens, ще намерите много общо с машината Neff.

 1. Този сензор се намира в тигана и представлява поплавък върху проводник, който е свързан към контакт.
 2. Ако водата започне да тече в тигана, поплавъкът се издига и затваря контакта, който, когато е затворен, изпраща алармен сигнал към контролния модул.

Механизмът е прост, но ще работи гладко, докато не извадите водата от тигана.

 1. Контролният модул напълно блокира потока вода в съдомиялната машина, спира нейната работа и показва мигащ код E15.

Защо водата попада в тигана? Една от тръбите може да тече или вода може да изтича в тавата от камерата за миене поради премахване на долното уплътнение. Тези причини са съвсем реални, но не и в нашия случай. Нека обясним защо.Ако водата навлезе в съда в резултат на вътрешен теч, грешка E15 най-вероятно ще бъде предшествана от друга системна грешка. Ако имаме само код E15, тогава с 98% сигурност можем да кажем, че виновникът е запушен филтър за боклук, който не позволява на водата да излезе и я изстисква през гумените уплътнения в тигана.

Как да премахнете причината за появата му?

Какво трябва да направя, за да възобновя нормалното водоснабдяване и да спра изтичането й в тигана? На първо място, трябва да почистите филтъра за боклук, тъй като тук възниква най-мощното и неприятно запушване, което може да парализира работата на цялата съдомиялна машина Neff. Да направим следното.

 1. Нека изключим напълно съдомиялната машина, разкачете всички маркучи и я изнесете в средата на стаята.Aquastop в съдомиялна Neff
 2. Поставете възможно най-много парцали до дясната стена на сградата, които попиват добре, а наблизо поставете кофа за измиване на пода.
 3. Силно накланяме машината от дясната й страна и изчакваме, докато водата напълно се излее от тигана.
 4. Ако има много вода, препоръчително е да замените леген или друг по-удобен съд.
 5. След като източим водата, поставяме съдомиялната до радиатор или на друго топло място, за да изсъхне коритото й.
 6. В същото време отворете вратата на машината и разточете долната кошница, за да я оставите настрана.
 7. В долната част на камерата за миене намираме филтър за боклук, развиваме го и го почистваме старателно. Почистваме и металната мрежа, която се намира до филтъра.
 8. Поставяме филтъра на място и след изсушаване на машината го свързваме и проверяваме. Грешката трябва да изчезне.

Може да се окаже, че запушването на филтъра за боклук само ще влоши проблема с О-пръстените.Обикновено, когато се появи свръхналягане поради запушена система на съдомиялна машина, първият, който страда, е уплътнителният пръстен на модула, в който е поставен филтърът за боклук. Уплътнителният пръстен може да бъде достигнат чрез отвиване на дясната странична стена на съдомиялната машина Neff. Би било по-удобно да направя това през тигана, но наистина не искам да го премахвам заради такова малко нещо като печат.

къде да намерите о-пръстена

Ясно се вижда износен о-пръстен, който трябва да бъде изваден и на негово място да се постави нов. За да изчистите съвестта си, можете да прегледате и тръбите. Много е възможно някой от тях да се е спукал и да тече. Може би една от скобите е разхлабена. Като цяло, след като сте свалили страничната стена, проверете всички части, които можете да достигнете. Това няма да е излишно, в същото време ще се запознаете по-добре със съдомиялната машина. Ако не можете сами да разрешите грешката, обадете се на специалист, той ще ви помогне.

И така, грешка E15, която „изскача“ на съдомиялна машина Neff, беше анализирана повече или по-малко подробно от нас. Ако все още имате някакви въпроси, не се колебайте да оставите вашите коментари. Определено ще се запознаем с тях и ще отговорим на всички въпроси. Късмет!

   

Коментари на читатели

 • Споделете вашето мнение - оставете коментар

Добави коментар

Препоръчваме за четене

Кодове за грешки на пералня