Грешка E22 на съдомиялна машина Siemens

Грешка E22 на съдомиялна машина SiemensВъпреки сложния дизайн на съвременните домакински уреди, можете сами да се справите с повечето повреди, дори без да се обаждате на специалист от сервизен център. Например грешка E22, която съобщава за липса на дренаж на отпадъчна течност, може лесно да бъде елиминирана у дома. Нека да разгледаме защо може да възникне и как да се справим с него без външна помощ.

Чести причини, поради които водата не се оттича

Първо, нека идентифицираме всички причини, поради които могат да възникнат проблеми с дренажа в съдомиялната машина Siemens. Това са най-елементарните проблеми, които възникват най-често и с които се справяме най-лесно.

 • Дренажният маркуч е прегънат. Това може да се случи, защото дренажният маркуч е огънат някъде или върху него случайно е поставен тежък предмет, например самата съдомиялна машина, която блокира потока на водата. В този случай нулирането на грешката E22 е много просто - просто трябва да изправите маркуча, да премахнете ненужните предмети или оборудване от него и след това да проверите за повреда. Не забравяйте да проверите функционалността на машината Siemens след извършените манипулации. Това ще ви помогне да разберете дали кодът за грешка е изчезнал или не.Дренажният маркуч е смачкан или прегънат
 • Филтърът за прах е запушен. Това обикновено се случва поради чужди предмети като остатъци от храна, кости от месо и плодове, салфетки, пакетчета чай и парчета стъкло. Коригирането на ситуацията също е елементарно - трябва да почистите филтъра и също така не забравяйте да го почиствате поне веднъж месечно за превантивни цели.

Производителят препоръчва да не се зареждат мръсни съдове с остатъци от храна в камерата за миене, така че чужди предмети да не запушват филтърния елемент.

 • Помпата или дренажната тръба са запушени. И в тези елементи чуждите предмети могат да доведат до появата на грешка E22, тъй като отломките ще се запушат в частите и ще попречат на отпадъчната течност да потече в канала след работния цикъл.

Именно тези три ситуации в съдомиялните машини Siemens най-често провокират появата на грешка E22. Ще проучим решенията подробно в следващите раздели.

Не съм почиствал филтъра от известно време

Когато причината е запушен дренажен филтър, можете да поправите ситуацията със собствените си ръце само за половин час. В тази ситуация е необходимо редовно почистване, което трябва да се повтаря поне веднъж месечно. Какво трябва да направя за това?

 • Преди всичко източете цялата отпадъчна течност, която остава на дъното на камерата за пране след измиване. Най-лесният начин е да поставите голям съд, да откачите дренажния маркуч и да активирате дренажа ръчно. Това също ще помогне да се оцени тръбната и канализационната система за всякакви запушвания.почистване на филтъра на съдомиялната машина
 • След като цялата вода е източена, можете да продължите с почистването на филтърния елемент. Първо, изключете вашата съдомиялна Siemens от всички връзки и извадете всички кошници за съдове от бункера. След това извадете филтъра за боклук от дъното на камерата за миене и след това мрежата, монтирана под него. Отстранете всички замърсявания с четка и мощна струя гореща вода от чешмата.

Ако упоритите петна не могат да бъдат отстранени, можете да накиснете частите в разтвор на лимонена киселина поне за час.

След повторното сглобяване трябва да стартирате цикъл на празен ход без съдове, за да проверите измиването. Ако кодът за грешка E22 остане на дисплея, тогава трябва да потърсите други причини.

Помпата е повредена или блокирана

Ако филтърният елемент работи и е почистен, но водата все още не изтича в канализацията, тогава трябва да проверите функционалността на помпата и нейното работно колело, което може да бъде блокирано от фрагменти от счупени съдове. За да стигнете до това устройство, ще трябва да разглобите оборудването. Ако гаранцията на „домашен асистент“ на Siemens отдавна е изтекла, тогава можете сами да разглобите машината.

 • Вече сме източили водата, но трябва да наклоним съдомиялната още малко настрани, за да се отървем от останалата вода.
 • Използвайте гъба или кърпа, за да преминете през филтъра за боклук, за да премахнете цялата влага.
 • Поставете машината на задната стена.демонтаж на помпата на съдомиялната машина
 • Разкачете крепежните елементи, държащи дъното на устройството.
 • Внимателно изключете сензора Aquastop, инсталиран от другата страна на съда.
 • Изключете кабелите, свързани към помпата, развийте крепежните елементи и извадете самия елемент.

Направете няколко снимки за това как кабелите са свързани правилно - това ще помогне при повторното сглобяване.

Първо трябва да свалите капака на помпата и внимателно да проверите работното колело за чужди предмети. Ако вътре има стъкло, което всъщност е блокирало движението на частта, то трябва внимателно да се отстрани и да се провери въртенето на работното колело. След това трябва да настроите мултиметъра в режим на измерване на съпротивлението, да свържете сондите на устройството към контактите на помпата и да проверите данните. Обикновено съпротивлението трябва да бъде около 200 ома, но ако тестерът показва коренно различни стойности, тогава помпата трябва да се смени с нова.

Машината не знае нивото на водата

Ако нищо от горното не помогна за нулиране на кода за грешка, тогава остава само да проверите сензора за ниво на водата. Пресостат в машината е монтиран за наблюдение на налягането в системата и последващо предаване на данни към контролния модул на съдомиялната машина Siemens. Използвайки тази информация, „мозъкът“ на съдомиялната машина определя по-нататъшния курс на действие, така че ако няма данни или се предава с грешки, естественият ход на измиване ще бъде нарушен. Какво трябва да направя, за да коригирам ситуацията?

 • Сензорът за ниво на водата се намира близо до помпата, така че частите могат да се проверяват по двойки. Превключвателят за налягане изглежда като малка кръгла пластмасова шайба с тръба за налягане.пресостат за съдомиялна машина
 • Внимателно отстранете тръбата с помощта на клещи, развийте скобите и след това извадете превключвателя за налягане.
 • Подобно на помпата, сензорът трябва да се тества с мултиметър, настроен на режим омметър.

Ако данните от тестера показват повреда или има видима повреда на елемента, тогава той трябва да бъде сменен. Вземете като пример неуспешен превключвател за налягане в магазина или запишете серийния номер на съдомиялната машина Siemens, за да не направите грешка при избора на резервна част. В ситуация, в която дренажът не работи дори с нов сензор, най-вероятно контролната платка се е повредила. Няма смисъл да се опитвате да го възстановите сами, тъй като рискът да го повредите още повече е твърде голям. Би било по-безопасно да се обадите на специалист от сервизен център, който да провери всичко и да го поправи, ако частта трябва да бъде ремонтирана.

   

Коментари на читатели

 • Споделете вашето мнение - оставете коментар

Добави коментар

Препоръчваме за четене

Кодове за грешки на пералня