Грешка i60 на съдомиялна Electrolux

Грешка i60 на съдомиялна ElectroluxНовите проблеми с домакинските уреди винаги са плашещи поради непознатата си същност, но не винаги са наистина страшни. Например грешка i60, в съдомиялна машина Electrolux, съобщава, че водата за избрания работен цикъл не може да се нагрее или нагряването на течността, напротив, е прекалено силно, което оборудването привлича вниманието на потребителя. Поради нарушение на температурния режим „домашният асистент“ не може да работи нормално, така че трябва незабавно да спрете да използвате оборудването и да започнете ремонт. Ще ви кажем как да го направите сами без помощта на сервизен център.

Как се проявява сривът?

Преди да започнете ремонтни работи, трябва да разберете как се появява кодът за грешка на първо място. Много е трудно да се определи значително прегряване на водата в камерата за миене на съдомиялна машина Electrolux, но е лесно да се разбере, че изобщо няма отопление.съдовете не са измити добре

Най-лесният начин да разберете това е с помощта на съдове, които след измиване завършват с някакви остатъци и мазен филм. В допълнение, приборите за хранене могат да бъдат покрити не само с мазнини и мръсотия, но и с домакински химикали, които трябва да се разтварят след всеки работен цикъл. Ако възникне грешка i60, обикновено все още е възможно да се открият остатъчни препарати на дъното на камерата, които не могат да бъдат разтворени в студена вода. Всички описани признаци показват липса на отопление, но все още не е факт, че причината е повреден нагревателен елемент за вода.

Какви елементи могат да се повредят?

Кодът за грешка може да възникне веднага поради няколко ключови елемента на съдомиялната машина Electrolux, които трябва да бъдат внимателно прегледани. Причините за грешка i60 трябва да се търсят в следните възли:

  • табло за управление на съдомиялна;
  • нагревателен елемент;
  • температурен сензор

Отделно, заслужава да се отбележи окабеляването, което може да се повреди поради продължителна употреба на съдомиялната машина при условия на висока влажност. В този случай контактите или се окисляват, или се отдалечават, което причинява системни повреди, включително поради това нагревателният елемент спира да работи нормално.

Има и друга ситуация, която не е много подходяща за градските условия, но в селата и селата има много чести случаи, когато мишките влязоха в тавата на съдомиялната машина Electrolux и просто дъвчеха кабелите. Следователно понякога се появява код за грешка поради различни проблеми, които е просто невъзможно да се предвидят.Нагревателен елемент за съдомиялна Electrolux

Най-често срещаните проблеми са свързани директно с нагревателя на водата, който се управлява от електронна платка. Доста често срещан проблем е, когато по време на активна работа на устройството върху нагревателния елемент се появи покритие, което провокира прекомерно нагряване на устройството. Подобен депозит се появява в ситуация, в която потребителят на „домашен асистент“ има много твърда чешмяна вода у дома. Поради това нагревателният елемент започва да работи на максимална мощност, резбата на уреда изгаря и бойлерът излиза от строя. Смята се, че нагревателният елемент за вода се поврежда по-често от другите компоненти, отговорни за нагряването на водата.

Също така грешката i60 често се задейства от термичен сензор, който следи температурата на водата в съдомиялната машина Electrolux и след това предава информацията на контролния модул. Използвайки тези данни, таблото решава дали все още е необходимо загряване на водата или течността вече е достатъчно загрята за избрания работен цикъл.Ето защо, ако температурният сензор се повреди, електронният модул няма да получи правилна информация за водата, така че просто ще спре работата на бойлера като предпазна мярка. Това са всички проблеми, които може да се наложи да бъдат отстранени, за да се възстанови работата на „домашния асистент“.

Температурен сензор и нагревателен елемент

Нека да разгледаме какво да правим в ситуация, в която температурният сензор е неуспешен. Това е причина, която може да се коригира у дома, като първо се извърши проста диагностика и след това се замени елементът. За да направите това, имате нужда само от няколко отвертки и обикновен мултиметър с режим на измерване на съпротивлението.

Всичко, което е необходимо за нулиране на грешката, е да стигнете до температурния сензор, да свържете сондите на мултиметъра към контактите на частта и да оцените съпротивлението. Ако устройството наистина се повреди, извадете го от съдомиялната машина Electrolux и го занесете в магазина като пример, за да закупите същата част.

За всеки случай, преди да изключите окабеляването, направете няколко снимки на правилното свързване на частта - може да са необходими снимки при свързване на нов елемент.

Също така си струва да се има предвид, че нагревателният елемент може да се счупи не само поради твърда чешмяна вода, но и поради активна употреба. Трябва да сте подготвени за факта, че поради руското водоснабдяване нагревателят обикновено работи само за година или две, така че навреме определено ще трябва да бъде сменен. Това обаче не е проблем, тъй като обикновено нагревателният елемент в съдомиялните е лесен за смяна, тъй като е независима част. Ето защо не трябва да се страхувате да премахнете повредения елемент, ако причината за неизправността наистина е в него. Внимателно го проверете с мултиметър и го сменете, ако не успее.премахване на нагревателния елемент на съдомиялната машина

Грешка i60 може да бъде по-неприятна, ако нагревателният елемент е част от циркулационната помпа. В този случай ще трябва да смените цялата циркулационна система, а не само един нагревателен елемент за вода. Логично е, че такъв ремонт ще бъде много по-скъп от обикновената смяна на нагревателя. Често цената на комплекта помпа + нагревател може да бъде до 70 процента от цената на нова съдомиялна Electrolux. Ето защо много домакини решават да си купят чисто нов „домашен помощник“, вместо да харчат пари за нов уред и работата на представител на сервизен център.

Най-лошото е, ако кодът за грешка се появи не поради температурния датчик или нагревателния елемент, а поради контролната платка на съдомиялната машина. В домашни условия, без специално оборудване и опит, този сложен елемент не може да бъде възстановен, така че ако смятате, че контролната ви платка е повредена, ще трябва да потърсите помощ от специалист.

   

Коментари на читатели

  • Споделете вашето мнение - оставете коментар

Добави коментар

Препоръчваме за четене

Кодове за грешки на пералня