Кодове за грешки на сушилни Ariston

Кодове за грешки на сушилни AristonСушилните, произведени през последните години, са сложни устройства, оборудвани с много различни компоненти. При работа с такива устройства са възможни различни неизправности, които могат да бъдат открити с помощта на вградената в системата функция за самодиагностика. Този процес изглежда така: когато възникнат грешки в работата на устройството, машината показва код, който трябва да бъде дешифриран. Ако нямате никакви технически познания в тази област, не се притеснявайте. Днешната ни статия ще ви помогне да разберете такива обозначения и причините за тяхното възникване.

Какви проблеми са включени в системата за самодиагностика?

В повечето случаи сушилнята Ariston е доста надеждна, но, както всяко друго оборудване, тя е склонна към повреди. Ето защо е много важно да знаете как правилно да реагирате на код за грешка. Състои се от една латинска буква, две арабски цифри и е ключът към дешифрирането на неизправността.

Например код като F01 означава, че тиристорът на двигателя е дал късо съединение в системата. В този случай е необходимо да проверите веригата и, ако възникне счупване, да извършите ремонт, както и да смените неуспешната част. Грешка F02 показва, че двигателят е спрял да се върти или вентилаторът е блокиран - трябва да обърнете внимание на компонентите и да отстраните чужди предмети, които могат да попречат на нормалното им функциониране. Също така би било добра идея да проверите окабеляването и контактите. В допълнение към изброените има и други кодове.

 • F03 – означава прекъсване или късо съединение на термисторната верига, повреда на NTC сензора или главния процесор.Необходимо е да се диагностицира веригата на термистора, сензора и процесора. След това трябва да инсталирате правилните елементи.
 • F04 - показва, че въздушната помпа не работи. Имаме нужда от диагностика на тази част и нейната верига. След което ще трябва да свържете нов възел.
 • F05 - възниква, когато въздушната помпа не дава сигнал. Проверете окабеляването, затегнете контактите от платката към помпата. Също така не забравяйте да почистите окислените контакти.
 • F08 - неизправност на релето на нагревателя. Нуждаете се от диагностика. Ако е необходимо, сменете частта.реле за нагревател на сушилнята
 • F09 - показва, че софтуерът е неуспешен. В този случай е по-добре да се свържете със сервизен център. Специалистите ще помогнат за разрешаването на този проблем.

Когато извършвате ремонт сами, не забравяйте, че неправилните манипулации могат да влошат състоянието на сушилнята и да увеличат риска от пожар или токов удар!

Изброените по-горе системни грешки далеч не са единствените. Например, код F10 уведомява, че има слаб въздушен поток от нагревателния елемент и за да елиминирате това, трябва да почистите нагревателния елемент. F11 ясно показва, че няма контакт с вентилатора и ще трябва да проверите веригата и връзките и ако се счупи, сменете вентилатора. F12 показва, че връзката между дисплея и контролната платка е прекъсната. Трябва да проверите окабеляването, да затегнете всички контакти и да инсталирате работеща платка.

F13 означава, че веригата на температурния контролер е прекъсната и тази повреда трябва да бъде поправена. F15 означава повреда на релето на нагревателния елемент, прекъсване или късо съединение на неговата верига. Тук е важно да диагностицирате всички елементи и да ги замените с работещи. F17 възниква, ако захранващият елемент е повреден.Нагревателен елемент на сушилнята

Запомнете: пренебрегването на кодовете на контролния панел на сушилнята може да доведе до сериозни последствия, включително повреда на самото оборудване. Ето защо е важно да бъдете внимателни към подобни ситуации и да вземете навременни мерки за отстраняване на грешки. Струва си да се отбележи, че редовната поддръжка и превантивната поддръжка на устройството ще помогнат за значително намаляване на вероятността от повреди, така че не забравяйте да следите състоянието на вашите домакински уреди и да им обръщате достатъчно внимание.

Сушилня Ariston спря да стартира

Всяка марка оборудване има свои характерни недостатъци. Сушилнята Ariston не е изключение. По принцип може да има проблеми с температурния сензор, двигателя, нагревателния елемент и кондензатора. Заслужава да се отбележи и възможността за разтягане на задвижващия ремък, износване на лагерите и окисляване на клемите.

Ако вчера машината ви е работила правилно, а днес е спряла да стартира, първо трябва да проверите дали захранващият кабел е включен в контакта и дали работи сама. Също така е важно да се уверите, че други устройства работят от него. Ако всичко е наред със захранването, устройството може да не работи поради неизправност на някой компонент. Може да се състои от:

 • при установено забавяне на стартиране на програмата;
 • в напълнен резервоар за конденз;
 • в счупена ключалка на вратата на товарния люк;
 • термостатът е счупен;
 • в изгорял предпазител.
 • в температурния сензор (контактите могат да се разхлабят или самата част може да се повреди);
 • в двигателя (силни скокове на напрежението доведоха до повреда на двигателя);
 • в предпазителя или превключвателя на стартера (ако са повредени, тези части трябва да бъдат сменени).

Възможно е да има други източници на проблеми.Не забравяйте да се уверите, че няма окисляване на клемите, защото поради повишената влажност върху тях може да се образува конденз. За да го премахнете, просто почистете контактите. Не забравяйте да проверите кондензатора: той може да се препълни поради голямо количество събрани конци, мъх и друг прах от дрехите, което значително нарушава преноса на топлина и предотвратява отстраняването на влагата от работната камера.сушилня, запушена с отломки

Понякога се случва, че причината за неизправностите е повреда на бутоните за управление. Ако са повредени, сушилнята Ariston няма да реагира на натиск. Също така работното състояние на устройството се влияе от люк, който не е напълно затворен.

Вратата трябва да е правилно заключена; ако не чуете щракване, опитайте да натиснете вратата по-здраво.

Устройството може да не стартира работния цикъл поради активираната опция „Отложен старт”. Проверете дали тази функция е активирана и ако е така, не забравяйте да деактивирате режима. Устройството понякога не се включва поради основна липса на захранване.

Както можете да видите, причините, поради които сушилнята спира да стартира, могат да бъдат различни, от липсата на връзка с мрежата и завършвайки с механични повреди. Ако не можете да го поправите сами, препоръчваме да се обърнете към професионалисти. Устройството може да изисква диагностика и ремонт от опитен техник.

За да избегнете подобни повреди, е изключително важно да се придържате към основните правила. Опитайте се да не претоварвате барабана „домашен помощник“ и винаги вземайте предвид класа на сушене, за да елиминирате риска от счупване на задвижващия ремък. Освен това не зареждайте пране, което е твърде мокро в устройството.Винаги настройвайте подходящия режим за определен тип дрехи и не забравяйте да източите водата от кондензатора, защото ако в него се натрупа мръсотия, може да възникне прегряване и дори пожар. Запомнете: когато се грижите за вашата машина, тя ще ви благодари в бъдеще за дълга и безпроблемна работа.

   

Коментари на читатели

 • Споделете вашето мнение - оставете коментар

Добави коментар

Препоръчваме за четене

Кодове за грешки на пералня