Как да изключите цикъла на центрофугиране в пералня Indesit

Как да изключите цикъла на центрофугиране в пералня IndesitПонякога потребителите трябва да изключат цикъла на центрофугиране в своята перална машина Indesit. Например при пране на „капризни“ тъкани, които са склонни към деформация. Това не е трудно да се направи. Ще ви кажем как да стартирате цикъл без тази функция.

Как се извършва спирането?

Разбира се, преди да пуснете в експлоатация каквато и да е автоматична машина, по-добре е да проучите инструкциите за устройството. Ръководството за потребителя съдържа отговори на всички въпроси - от нюансите на монтажа до правилата за безопасност. Ето защо, ако фабричната книжка не е изгубена, прочетете я отново.

Цикълът на центрофугиране на пералните машини Indesit се изключва много лесно. На таблото на автоматичните машини има отделен регулатор, с който можете да зададете желаната скорост на центрофугиране или напълно да деактивирате функцията. Дръжката е обозначена със символа на зачеркната спирала.изключете въртенето на SM Indesit

При някои модели Indesit центрофугата се изключва със специален бутон. Той също така е обозначен с диагонално зачеркната спирала. Тази опция обикновено се намира на автоматични машини с дисплей.

За да стартирате цикъл без центрофугиране, задайте подходящата програма за пране и след това използвайте бутона или въртящото се копче, за да изключите ненужната функция.

След това машината ще започне да мие. След изплакване машината ще източи водата и ще ви уведоми за края на цикъла. Когато изваждате прането, имайте предвид, че много вода ще изтече от дрехите.

Защо изобщо да правите това?

Възможността за деактивиране на въртенето при стартиране на автоматичната машина позволява на потребителите да вземат предвид препоръките, представени на етикетите на артикулите. Това помага да се запази оригиналният вид на дрехите и да се избегне деформация и избледняване на тъканите. Това важи за материали, за които е противопоказано интензивното механично натоварване.

Тъканите, които се перат най-добре без центрофугиране, включват:

 • коприна;
 • кашмир;
 • вълна;
 • акрил;
 • вискоза;
 • мембрана.подходящ за пране на деликатни тъкани

Също така се препоръчва да изключите цикъла на центрофугиране, когато перете предмети със сложен декор. Например артикули, украсени с кристали, мъниста, дантела, нестандартни копчета, шипове, ресни и др. При високи скорости зашити части лесно ще излетят от тъканта, а деликатната дантела ще се разкъса. Не трябва да притискате в машината дори и най-тънките пердета – воал, органза и др.

Също така измиването без центрофугиране или при минимална скорост ви позволява да увеличите експлоатационния живот на SMA. В такава ситуация резервоарът, барабанът и лагерният възел не изпитват повишени натоварвания и следователно са обект на по-малко износване. Така че дезактивирането на тази функция има благоприятен ефект върху самото оборудване.

Някои потребители избират да не центрофугират, за да намалят времето за пране. Обикновено машините изцеждат дрехи за около 15 минути. Така че, ако бързате и нямате търпение, просто изключете функцията.

Други икони на панела на машината Indesit

В допълнение към зачеркнатата спирала, на контролния панел на пералните Indesit има много други икони. Символите се дешифрират директно на устройството, така че потребителите обикновено не изпитват затруднения при интерпретирането на изображения. Ако имате някакви съмнения, проверете инструкциите за SMA - всички символи са описани там.

На устройствата CMA Indesit има икони, показващи програми за измиване и различни допълнителни функции. Нека опишем символите на повечето съвременни модели.

 • Тениска с буквата P. Показва режим Cotton Soak. Водата се затопля до 90°C. Скоростта на центрофугиране по подразбиране е максимална.
 • Тениска с номер 90. Това е друг вариант на програмата Cotton. Основната разлика е, че измиването се извършва в по-интензивен режим.Температура на нагряване на водата – 90°C.
 • Бяла тениска с номер 60. Стандартен памучен режим. Използва се за пране на средно замърсен памук и лен. Водата се загрява до 60°C.

На пералните машини Indesit, пуснати преди повече от пет години, режимът „Памук“ се обозначава със символа на памучно цвете, а на по-модерните модели - с бяла тениска.

 • Тениска с душ слушалка. Това е режимът „Нежно пране“. Температура на нагряване на водата 40°C.
 • Колба с номер 60 или 40. Тези символи крият режима „Синтетичен“ с температура на нагряване на водата 40°C или 60°C. Пуснат за пране на изкуствени и смесени тъкани. Скоростта на центрофугиране по подразбиране е максимална. Цикълът продължава около 80 минути.
 • Топка конец. Стандартно обозначение за програмата Wool. Прането се извършва в хладка вода, центрофугирането не е предвидено при фабричните настройки. За грижа за изделия от вълна и кашмир.
 • Дамска тениска. Под този модел е скрит режимът „Коприна“. Водата се загрява до 30°C, барабанът се върти плавно. Програмата е подходяща за пране на деликатни тъкани, бельо и тънки пердета.
 • Нагънати панталони. Това е обозначението на специалната програма “Дънки”. Прането се извършва във вода, загрята до 40°C, оборотите на барабана са намалени.Режими на машина Indesit
 • Гледам. Символ за експресен режим. Тази програма е подходяща, когато нещата трябва да бъдат малко освежени. Цикълът е с продължителност 15 минути, водата се загрява до 30°C. Натоварването не трябва да надвишава 1/4 от максимално допустимото тегло.
 • Спортна униформа и топка. Това изображение показва режима „Интензивен спорт“. Подходящ за силно замърсено пране.
 • Форма с два дъмбела. Друга програма за пране на спортни дрехи, барабанът просто се върти по-малко интензивно, отколкото в предишния режим.
 • Маратонка. Отделен режим за пране на спортни обувки.Водата се довежда до 30 ° C, като в барабана е разрешено да се зареждат максимум два чифта наведнъж. Цикълът е с продължителност 50 минути.
 • завеса. Специална програма за пране на пердета и завеси. Завъртането се извършва на ниска скорост.
 • Полумесец в черен кръг. Режим "Нощно пране". Този цикъл работи по-тихо от обикновените програми.
 • Капчици и две вълни под тях. Това е опцията „Изплакване“. Краткият цикъл се използва за чисто пране, често като допълнителна процедура след основния цикъл.
 • Спирала. Символ за завъртане.
 • Две вълнообразни линии с капка вода отдолу. Тази икона показва режим на източване без центрофуга. Машината просто ще източи водата от резервоара и ще ви уведоми за края на цикъла.
 • Малка ютия. Това показва допълнителната опция „Лесно гладене“. Когато е свързан, барабанът се върти по-плавно, в резултат на което прането практически не се мачка.
 • Хронометър. Бутонът с този символ се използва за забавяне на началото на цикъла. Таймерът може да бъде настроен за определено време, това ще зависи от вашия модел SMA Indesit.
 • Тениска с петно. Това е опцията „Отстраняване на петна“. Той е много подобен на режима Накисване. Подходящ за силно замърсени предмети.

Също така при някои модели Indesit има бутон „50% натоварване“. Натиска се, ако се хвърлят малко неща в барабана. Тогава машината оптимизира консумацията на вода и киловати.

Панелът за управление на повечето перални Indesit има отделен бутон за регулиране на температурата на цикъла. Означава се като стандартен термометър. Степента може да бъде намалена, а в някои програми и увеличена.

Ако вашият SMA има опция за сушене, тогава на таблото ще има съответната икона. Обикновено това е символ, който наподобява слънцето. Кръг, от който лъчите се разминават в различни посоки.

Функционалността на съвременните автоматични машини Indesit е доста широка. Ето защо, за да използвате всички възможности на вашия „домашен помощник“, не забравяйте да прочетете инструкциите за оборудването.

   

Коментари на читатели

 • Споделете вашето мнение - оставете коментар

Добави коментар

Препоръчваме за четене

Кодове за грешки на пералня