Как да отворите вратата на пералня Beko

Как да отворите вратата на пералня BekoКогато пералнята работи нормално, е лесно да се справите с нея сами, без да четете инструкции и експертни препоръки. Но ако нещо не е наред с устройството, тогава дори самото отваряне на вратата на пералня Beko може да бъде проблематично. Ако не можете просто да изчакате няколко минути след края на работния цикъл и след това да отворите вратата, ще трябва да използвате спомагателни методи за изваждане на чисто пране. Нека анализираме подробно тази неприятна ситуация и какво можете да направите със собствените си ръце.

Защо люкът не мърда?

Ако след измиване не можете да отворите люка на „домашен асистент“, тогава не е факт, че устройството не работи. Има много причини за това поведение, така че не е необходимо да бързате да се обадите на сервиз. Най-честите причини за блокиране на вратата са повреда на бравата, счупена дръжка и запушване на канализационната система. Също така не пренебрегвайте тривиалните работни грешки, които също водят до блокиране на люка. Първо, нека изброим всички възможни опции, които причиняват описания проблем.

 • Нетърпение. Поради факта, че след измиване вратата е заключена за още 2-3 минути, през които плочата на устройството за блокиране на люка трябва да се охлади, вратата просто няма да се отвори, докато не изтече време.
 • Дренажната система е запушена. Докато пералната машина Beko не може да източи отпадъчната течност в канала, тя няма да отвори бункера. В такава ситуация превключвателят за налягане ще предаде данни на контролното табло, че резервоарът е пълен, така че UBL ще остане блокиран, така че водата да не наводни подовете на потребителя.
 • Повреден контролен модул.Може би вината е еднократна повреда на дъската, след което след рестартиране на пералнята вратата веднага ще се отвори. Това може да се случи след прекъсване на електрозахранването или внезапен спад на напрежението в електрическата мрежа. Най-лошата ситуация е, ако контролният модул е ​​повреден и се нуждае от ремонт или подмяна.
 • Счупена ключалка. Може да се повреди, ако се удари твърде силно и по този начин да се повреди заключващият механизъм. Закупуването на нова ключалка или поправката на старата ще помогне за отстраняването на проблема.Вратата на пералнята не се отваря
 • Защита на детето. Ако вашият модел има подобна функция, тогава си струва да проверите дали не е била активирана случайно. В този случай е достатъчно просто да изключите устройството, за да отворите люка.

Не забравяйте да изчакате поне 5-10 минути след завършване на работния цикъл - ако дори след това вратата е заключена, ще трябва да започнете диагностика. Трябва да се прави постепенно, като се започне с най-простите точки, за да не се губи твърде много време.

Всичко ще се реши от само себе си

В ситуация, в която прането е завършено, изминали са няколко минути и вратата все още не се отваря, не всичко е загубено. Възможно е автоматичното заключване, предназначено да предотврати случайно отваряне на вратата по време на работния цикъл, да е било активирано, предотвратявайки достъпа до барабана. Устройството за заключване на люка може още да не се е охладило, така че трябва да изчакате още малко.

UBL има доста сложна структура. Механизмът създава пречка, поради която е невъзможно случайно отваряне на вратата по време на пране. След приключване на работата чинията трябва леко да се охлади. Ето защо не трябва веднага да се опитвате да отворите вратата при сигнал, а по-добре да изчакате 5-10 минути, като изключите домакинските уреди от мрежата.чака до пералнята

Също така си струва да обмислите друга често срещана опция - еднократна повреда на системата. Поради факта, че съвременното интелигентно оборудване е много чувствително към силни колебания на напрежението в мрежата, то може да доведе до различни грешки поради еднократна повреда на системата. В това състояние „домашният асистент“ може да спре да отговаря на командите на потребителя, което ще предизвика естествени опасения за състоянието на машината.

Но ако наистина е виновен технически проблем, поради който е невъзможно да се отвори вратата, тогава е много лесно да се справите с него. Просто трябва да рестартирате пералнята, като я изключите от захранването за половин час и след това я включите отново. Най-вероятно рестартирането ще изчисти повредата, така че вратата да започне да се отваря отново.

“Вечно” блокиране поради счупена брава

И накрая, нека да разгледаме ситуация, при която пералнята успешно се отърва от отпадъчната течност, завърши работата си, опцията за заключване за деца беше деактивирана и дори UBL имаше време да се охлади за дълго време, но вратата все още не отворен. В такава ситуация трябва да проверите целостта на ключалката. Заключващият механизъм често се проваля, тъй като устройството е много крехко, така че може случайно да се повреди, ако натиснете твърде силно върху дръжката. За да отворите люка и да извадите нещата, ще трябва спешно да отворите пералнята с помощта на тънко въже или въдица.отваряне на вратата с въже

 • Вземете въже или въдица с дължина най-малко 30 сантиметра от обиколката на люка.
 • Прекарайте въже между вратата и тялото на пералнята, където е монтирана дръжката.
 • Внимателно издърпайте краищата на линията, така че да са перпендикулярни на пода.
 • Внимателно преместете въжето, докато можете да отворите ключалката.

Ако няма въже или въдица, тогава можете да опитате да отворите вратата с ненужна пластмасова карта, като я натиснете в пролуката и я преместите в различни посоки, докато щракне.

Ако нито въдицата, нито картата не помогнаха, тогава ще трябва частично да разглобите „домашния асистент“. За да стигнете до заключващия механизъм през горната част. Следвайте нашите инструкции.свалете горния капак

 • Изключете машината от всички комуникации.
 • Осигурете свободен достъп до уредите, като ги отдалечите от стената или ги издърпате от кухненския модул.
 • Отстранете задържащите болтове и отстранете горния панел на корпуса.
 • Вземете тънка отвертка или шило в ръцете си.
 • Внимателно наклонете пералнята назад, така че барабанът да се отдалечи леко от предната част на устройството.
 • Поставете шилото в празнината, която се появява.
 • Намерете UBL и преместете резето му.

След отваряне на пералня Beko остава само да монтирате горния панел и да върнете уреда на мястото му. Отварянето на машината не е трудно - изисква малко умения и около 15 минути свободно време. Само не забравяйте да се уверите, че в устройството няма течност.

   

Коментари на читатели

 • Споделете вашето мнение - оставете коментар

Добави коментар

Препоръчваме за четене

Кодове за грешки на пералня