Как да стартирате съдомиялна машина за първи път

Първо използване на съдомиялнатаСлед като инсталират съдомиялна машина, много собственици са нетърпеливи да я включат и да видят колко добре работи, особено ако това е първата им съдомиялна машина. Но не бързайте, първо, поне прочетете инструкциите, в които вероятно ще намерите информация, че преди да измиете съдовете за първи път, машината трябва да бъде тествана. Ако инструкциите не съдържат такава информация, тогава ще ви кажем как да го стартирате правилно.

Пробно пускане на съдомиялната

Преди да тествате вашата съдомиялна машина с много съдове, производителите, включително Bosch и Siemens, препоръчват да извършите пробно измиване (суха работа). Някои потребители казват, че не виждат смисъл в това, но ние ще посочим причините, поради които все пак си струва да се направи:

 1. Изплакването на съдомиялната машина с вода за първи път ще отърве машината от всякакви отпадъци, които случайно са попаднали в нея по време на монтажа, както и от смазването на елементите.
 2. По време на първото стартиране трябва да разберете колко бързо се вкарва водата, дали се загрява, дали се източва в края на цикъла, как се извършва сушенето, по този начин можете да разберете дали устройството работи правилно.
 3. Работата на празен ход също е проверка дали съдомиялната е инсталирана правилно. Има случаи, когато монтажници небрежно притиснаха електрическия проводник от съдомиялната машина под мебелите, така че дори първото стартиране не беше възможно.

Да празнуваме! Празното изплакване на съдомиялната машина не означава, че ако няма съдове, няма нужда да слагате препарат в нея. Напротив, препаратът и солта за съдомиялна са задължителни!

Ще видите отделението за сол, когато издърпате долната кошница; то е в долната част на машината.Отвийте капака и напълнете отделението, след което добавете сол около 2/3 от опаковката от килограм и половина, но така че резервоарът да не се препълва. При добавяне на сол излишната вода ще изтече в резервоара, няма нищо лошо в това. Прочетете статията за значението на използването на сол Защо ви е необходима сол за съдомиялна машина?.отделения за перилни препарати

След това решете какъв продукт ще използвате за миене на съдове: прах, гел, препарат за изплакване или таблетки 3 в 1. Намерете отделения за тези продукти от вътрешната страна на вратата. Сега включете машината и на контролния панел, в зависимост от модела, задайте кой продукт използвате.

Освен това, преди да натиснете бутона „Старт“, трябва да зададете твърдостта на водата, консумацията на сол ще зависи от това. Твърдостта се определя с помощта на тест лента (това е най-лесният начин), но можете да разберете за твърдостта на водата във водоканала на вашия град. Изберете всеки режим на пране, след което можете да натиснете бутона „Старт“.

важно! Не забравяйте да отворите крана за подаване на вода, преди да го отворите. В противен случай процесът на пране няма да започне.

Стартиране на първото пране

След стартиране на празен ход не трябва веднага да стартирате съдомиялната машина със съдове; ще трябва да изчакате малко, докато се охлади. Честото натоварване може да претовари нагревателния елемент и помпата.първо използване на съдомиялната машина

Когато машината се охлади, заредете я със съдове, като първо сте ги почистили от остатъците от храна и ако е необходимо, добавете препарат в отделението. Вече имате сол и препарат за изплакване в отделенията; те могат да издържат два месеца. За да постигнете максимално качество на пране, трябва подредете правилно съдовете и прибори за хранене в кошници, така че нищо да не пречи на движението на кобилиците и достъпа на вода до всички зони на камерата.След като се уверите, че всичко е опаковано и нищо не е забравено, изберете програмата и натиснете бутона "Старт".

Първото пускане на съдомиялната машина може да ви наложи да отделите малко повече време за подреждане на съдовете, но не се притеснявайте, скоро целият процес ще стане автоматичен и ще забележите колко свободно време ще имате с покупката на такава „помощник“.

Да празнуваме! Ако все пак сте забравили да поставите някакъв артикул в машината, тогава при някои модели на Bosch, Siemens, Electrolux и други има специален бутон за спиране на процеса; след презареждане процесът на пране ще продължи.

Съвети за използване

По време на по-нататъшната работа на съдомиялната машина трябва да спазвате редица правила и предпазни мерки, посочени в инструкциите за почти всички модели на Bosch, Electrolux, Ariston; това ще помогне за удължаване на живота на съдомиялната машина:

 1. Не докосвайте работеща машина с мокри ръце.
 2. Когато свързвате машината към мрежата, ако е възможно, не използвайте адаптер или удължителен кабел.
 3. Не позволявайте на деца да натискат бутоните за управление.
 4. Уверете се, че в съдомиялната машина не попадна чужд предмет.
 5. Мийте редовно филтрите, за да премахнете остатъците от храна.
 6. Изплакнете камерата и се уверете, че под вратата на кръстовището с камерата няма остатъци от храна или мазнини.

Обобщавайки, подчертаваме още веднъж, че първото стартиране на съдомиялната машина трябва да се извърши само след изучаване на инструкциите за конкретен модел съдомиялна машина Bosch или всяка друга. Всеки модел има свои собствени нюанси, включително нюансите на настройка на твърдостта на водата и нюансите на настройка на програмата за измиване.

   

2 читателски коментара

 1. Граватар Анонимен Анонимен:

  Сложиха чиниите. След като го изключих, остана не измит, а само функцията за изплакване. Какъв е проблема?

 2. Граватар Анонимен Анонимен:

  Напишете повече за това как да подредите съдовете правилно...
  Нито дума за това, че топлообменникът и резервоарът за сол се пълнят много време с вода и т.н.

Добави коментар

Препоръчваме за четене

Кодове за грешки на пералня