Пране на одеяло с дълъг косъм в пералня

Пране на одеяло с дълъг косъм в пералняШикозното, пухкаво одеяло е украса за всеки апартамент. Можете да покриете легло или диван с него, добавяйки жар към интериора, или да го използвате като одеяло в хладни вечери. Някои трудности възникват при измиване на продукта. Той е доста обемист, тежи много и понякога просто не се вписва в барабана на автоматична машина. Нека да разберем как да перем одеяло с дълъг косъм и да говорим за основните тънкости на процеса на почистване.

Не може без подготовка

За да ви радва пухкаво, топло одеяло в продължение на много години, трябва да се грижите правилно за него, като започнете от момента на покупката. От това ще зависи качеството и експлоатационният живот на продукта. Не забравяйте да проучите информацията на етикета на одеялото - той показва препоръчителния метод на почистване, температурните условия, състава на материала и възможността за гладене. Важно е да не нарушавате препоръките на производителя, в противен случай може да повредите артикула. Нека ви представим няколко препоръки относно грижата за одеяло с дълга, пухкава купчина.

 • Купете мека четка за химическо чистене на покривалото, това ще помогне на одеялото да запази първоначалния си вид много по-дълго - отломки и трохи няма да се натрупват вътре. Пенираната материя изглежда по-луксозна, по-красива и става по-приятна за тялото.
 • Не поставяйте одеялото в машината всеки път, когато се появи малко петно. Прането на одеяло в пералня се препоръчва само когато нито един от по-щадящите методи не е успял да отстрани мръсотията.
 • Ако трябва просто да „съживите“ одеялото, да неутрализирате неприятните „миризми“ (които много бързо се абсорбират от естествени материали), окачете одеялото на балкона.Тогава пухкавото одеяло ще бъде снабдено с естествена свежест.
 • Ако трябва да изтръскате праха, закачете платното отвън и го потупайте добре с щипка за килими.срешете мъхеното одеяло

Ако одеялото е силно замърсено, не можете да го направите без мокро пране. Преди да хвърлите продукта в барабана, трябва да отстраните трудни петна. Първо опитайте да изтъркате тези зони с мека четка - мръсотията трябва да се отдели. Ако това не помогне, накиснете четините във вода с добавен оцет или сода и третирайте петната отново.

Можете да почистите пухкаво одеяло, като използвате специални препарати за килими и тапицерия. Съставът трябва да се използва стриктно в съответствие с инструкциите, посочени на опаковката. За да разресвате бяло покривало, можете да приготвите „естествен“ разтвор: добавете прясно изцеден сок от три лимона към литър вода. Известна със своите избелващи свойства, лимонената киселина може да помогне за премахване на нежелани петна.

Мека четка ще премахне козината от домашни любимци, косми и други остатъци, заседнали във високата купчина. Обикновен гребен за домашни любимци също може да се справи с тази задача.

Автоматично пране на предмети

Ако производителят не забранява прането на одеялото в пералня, можете да го „завъртите“ на ръчен или деликатен режим, програмата „Вълна“. Покривалото трябва да се побира свободно в барабана за пране; ако е трудно да се натисне вътре, трябва да се откажете от идеята за автоматично почистване.

Преди да го поставите в барабана, по-добре е да навиете одеялото като охлюв, с външната страна навътре - това ще направи прането по-щадящо.

Важно е да проверите настройките на избрания от вас режим. Когато перете покривка за легло с дълъг косъм, трябва да зададете минималната скорост на центрофугиране, най-ниската температура на водата и да пуснете най-кратката програма за пране.

Що се отнася до детергентите, предпочитание трябва да се даде на течните гелове. Праховете не се разтварят добре в хладка вода и техните гранули не се изплакват напълно от купчината. Необходимо е да изсушите одеялото естествено, като избягвате електрически сушилни и батерии.може да се пере в пералня

Алтернативни опции за пране

Ръчното пране на одеяло се счита за най-безопасно. По този начин можете напълно да контролирате процеса, внимателно почиствайки продукта. Поради големия си размер, покривалото е по-удобно за пране във ваната. Алгоритъмът на действията ще бъде както следва:

 • напълнете ваната с вода (не по-гореща от 30-40°C) до около половината. Допустимата температура на пране за одеяла от изкуствени материали може да бъде по-висока, така че етикетът на продукта е основната насока по този въпрос;
 • Разтворете препарата във вода. По-добре е да е гел, а не сух прах. Течният състав се разтваря по-бързо и по-лесно се отмива от тъканта;прах гел или таблетки какво да избера
 • накиснете одеялото за около половин час. Максимално допустимото време е 60 минути;
 • С нежни движения „запомнете“ одеялото в сапунената вода. Не търкайте мъх със сила, както при пране на обикновени неща;
 • източете мръсната вода от ваната и вземете чиста вода за изплакване;
 • изплакнете тъканта поне три пъти, докато продуктът се измие напълно от влакната на тъканта.

Използването на почистващи препарати, съдържащи хлор, е строго забранено, те могат необратимо да повредят продукта.

Някои трудности изпреварват домакинята при сушене на одеяло. За да не загуби формата си, не трябва да се усуква при стискане. След изплакване ще трябва да оставите тъканта в банята, за да се отцеди излишната влага. Продуктът трябва да се изсуши, като се постави върху хоризонтална повърхност.Така че ще трябва да покриете масата с чаршаф и да разстелете одеялото отгоре.

Ако не искате да перете одеяло с дълъг косъм на ръка, можете да го занесете на химическо чистене. Този метод спестява усилия и време, но не и пари. Ако средствата позволяват, предайте пухкавото одеяло на професионалисти - специалистите ще оценят степента на замърсяване, ще изберат оптималния метод за почистване, ще освежат и изсушат продукта според всички правила. Важно е да се свържете с доверена организация, чиято работа има много положителни отзиви.

Нюансите на грижата за одеяло

Тревното одеяло, така обичано от ценителите на уюта, комфорта и мекотата, изисква специални грижи. Колкото по-деликатен и приятен е продуктът, толкова по-капризен е той. Ето защо е важно да четкате платното възможно най-често, за да предотвратите появата на петна.

Пухкавите покривки за легла, изработени от естествени материали, трябва да се перат старателно не повече от веднъж на всеки 6 месеца.

Ако перете килим с дълъг косъм всеки месец, той в крайна сметка ще загуби част от свойствата си, ще загуби цвят, ще се деформира и влакната на тъканта ще станат по-разрушени. Следователно честото мокро измиване изобщо не е от полза за такъв продукт.

По-добре е да започнете пълно измиване на пухкаво одеяло в топъл ден. Това ще накара тъканта да изсъхне по-бързо, което ще направи почистването много по-хигиенично. Ако перете одеяло в облачно или дъждовно време, то няма да може да изсъхне, а във влажна среда бактериите се размножават бързо. Когато вълнестата тъкан изсъхне за няколко дни, тя започва да излъчва неприятна миризма на влага.

В зависимост от материала, от който е направено одеялото, правилата за пране могат да варират. Ето защо е толкова важно да проучите етикета на продукта. Това ще ви даде представа как да се грижите за предмета в бъдеще, за да запазите външния му вид за дълго време.как да изсушите пухкаво одеяло

Например, някои строги ограничения могат да бъдат пропуснати при пране на синтетични продукти. Разбира се, ако не поемате рискове и се придържате към стандартните правила, няма да стане по-лошо. Синтетиката обаче не е толкова капризна, така че лесно издържа на контакт с вода при температура 60°C и сушене на въже. Поларените одеяла не се нуждаят от четкане преди зареждане в барабана. Просто разклатете тъканта добре.

Има и нестандартни начини за поддържане на външния вид на домашния текстил. Опитните домакини са се научили бързо и лесно да почистват одеяла с висок косъм с помощта на лепкава ролка за дрехи. Тази процедура няма да замени пълното измиване, но ще освежи добре покривката. Ако периодично „минавате“ върху тъканта с „умно“ устройство, отломки, косми и козина на домашни любимци няма да се натрупват в гребена.

Ролката може да бъде заменена с обикновена лента, увита около дланта на ръката ви. Избършете купчината с лепящата страна на лентата - и в нея няма да останат трохи или други отпадъци. Също така не забравяйте периодично да разклащате одеялото на балкона и да го проветрявате, като го предпазвате от пряка слънчева светлина.

   

Коментари на читатели

 • Споделете вашето мнение - оставете коментар

Добави коментар

Препоръчваме за четене

Кодове за грешки на пералня