Защо пералнята ми мирише лошо?

Неприятна миризма от пералняПералнята е един от най-важните помощници в домакинството. Много хора в съвременния свят го използват за пране на мръсно пране. И сме свикнали, че това прави живота ни по-удобен. Но какво да направите, ако пералната машина изведнъж започне да мирише лошо? Защо има неприятна миризма от пералнята и как да я премахнете?

Най-често се появява, когато не се грижим за домакинските си уреди или го правим неправилно. Повечето правила за грижа за пералнята са посочени в инструкциите, приложени към нея от производителя. Има и причини, които могат да причинят появата на неприятна миризма, които не са описани в инструкциите. Тези причини могат да бъдат отстранени сами. Нека да ги разгледаме.

Причини за миризма в пералнята и как да ги премахнете?

Повечето от причините вашата пералня да мирише лошо могат да бъдат описани с няколко думи:

 • Мръсен филтър.
 • Мащаб.
 • Проблем с дренажа.
 • Влага в резервоара.
 • Прах за пране с лошо качество.

Сега нека поговорим за тях по-подробно

Пералнята мирише на воняКогато приключите с измиването, опитайте се да се уверите, че в резервоара няма вода. Ако дренажната помпа е повредена или възникнат други проблеми с дренажа, можете да намерите и прочетете статията на нашия уебсайт: „Пералната машина не се източва“. Там ще бъдат описани причините за тази неизправност и методите за нейното отстраняване. И ако не искате сами да се занимавате с ремонт, свържете се със сервизен център. Професионалните майстори ще ви помогнат.

Машината също може да мирише неприятно, ако филтърът й е запушен. По него се натрупват различни отпадъци, които могат да започнат да гният и да смърдят непоносимо. Както може би се досещате, за да се отървете от вонята, трябва да почистите филтъра. Това се прави съвсем просто.

Тук дори не е необходимо да се обаждате на специалист. Можете да се справите с това буквално за няколко минути.Можете да гледате видеоклипа за повече информация относно почистването на филтъра сами. Там ще научите и за някои правила за грижа за вашата пералня.

Видео за правилната грижа за вашата пералня

Ако сте почистили пералнята си. И след това започна да мирише, което означава, че е останала някаква мръсотия. И именно тя е източникът на вонята. Трябва да го намерите и премахнете. Или можете да пуснете прането на 90 градуса „на празен ход“, тоест без пране. Този вид измиване може да помогне да се отървете от миризмата.

Не използвайте пералнята като място за съхранение на мръсни непрани вещи. Тези неща обикновено миришат много лошо. Това също може да причини миризма.

Когато приключите с прането и извадите прането, трябва да оставите люка на машината открехнат. Това се прави, така че влагата да се изпари и ерозира. Това също ще ви помогне да избегнете неприятните миризми.

Друга причина за появата на миризма са некачествените препарати, които използвате при пране. Не забравяйте да обърнете внимание какъв вид прах за пране купувате. Не трябва да приемате твърде евтини прахове от неизвестен производител. Същото важи и за омекотителите и другите перилни препарати.

Също така е вероятно пералната машина да е спряла да загрява водата. Ако възникне този проблем, но по някаква причина пералнята продължава да пере, тогава може да се окажете с лошо миришещо пране и вътрешността на машината. За да премахнете тази причина, трябва да поправите машината. За да направите това, можете да прочетете статията: „Пералната машина не загрява водата.“ Тя ще ви помогне при самовъзстановяване. Или се обадете на специалист.

Котка в пералнятаСледващата причина може да се появи, ако редовно миете на режими с доста ниска температура (30 или 40 градуса). С този вид пране спестявате електроенергия и предпазвате машината от котлен камък. Но има и недостатъци на тези режими. Това е така, защото някои неща може да не се измият добре, а също и вътре в машината, близо до самия дренаж, може да се появи слой мръсотия.Може да излъчва неприятни миризми.

За да ги премахнете, нека използваме специални таблетки или прах за съдомиялна машина. Вземете около пет таблетки, хвърлете ги вътре в машината и задайте режим на кипене. В средата на измиването е необходимо да прекъснете процеса. Ако вашият модел не предвижда такова спиране, просто изключете машината и я оставете с вода за няколко часа. След това включете отново прането. Това трябва да помогне.

Премахване на котления камък

Една от причините може да бъде и образуването на котлен камък. Този вид проблеми се случват редовно с перални машини, които се намират в градски апартаменти. Обикновено чешмяната вода има много примеси и също е доста твърда. Варовикът може просто да доведе до повреда на вашите домакински уреди.

За да разрешите този проблем, можете да използвате няколко решения:

 • Купуването на качествен филтър не е евтин начин, но е умен. Тъй като не само ще защити вашата машина, но и ще почисти цялата вода, която влиза в апартамента ви. А чистата вода е ключът към нашето здраве.
 • Друг начин е редовно да добавяте специални вещества за омекотяване на водата. Можете да използвате Calgon или други марки подобни продукти. Не можем да гарантираме тяхната полезност, но е общоприето, че помагат.
 • И последният метод е доказаният метод за отстраняване на котлен камък с помощта на лимонена киселина. Можете да използвате лимонена киселина, за да премахнете котления камък както от чайника, така и от пералнята. За да премахнете котления камък от чайника, са достатъчни 1-2 чаени лъжички, хвърлени вътре и варени. За машина ще ви трябват 100-200 грама от това вещество и измийте при температура от 90 градуса.

   

20 читателски коментара

 1. Граватар Михаил Майкъл:

  Много ми хареса лимонената киселина))).Повече от веднъж беше необходимо да се променят разложените барабанни кръстове в SMA с предно зареждане и барабаните в SMA с вертикално зареждане за клиенти, които систематично използват лимонена киселина.

  • Граватар Данил Данил:

   Михаил, ти си тесногръд човек. Най-доброто средство е лимонената киселина. Занимавам се с ремонти от 5 години.

   • Граватар Василиса Василиса:

    Защо пералнята ми имаше ужасна миризма след използване на лимонена киселина?

    • Граватар Светлана Светлана:

     Моят също има ужасна миризма след киселина.

   • Граватар Игор Игор:

    След лимонена киселина се появи миризма вътре в барабана, това никога не се е случвало. Реших да използвам киселина за профилактика, но се оказа обратен ефект.

 2. Граватар Евгений Евгения:

  Благодаря за съвета, въпреки че ме мързи да се занимавам с киселина, просто добавям калгон, доказано е и ефективно

 3. Граватар Васюта Васюта:

  Нашата пералня също смърди. Какво да правя?

 4. Граватар Аня Аня:

  Малък недостатък... преди да развиете филтъра, трябва да източите водата (до капака на филтъра има маркуч или малка тапа. Трябва да поставите черпак или чаша и да махнете щепсела и да източите водата) и само тогава развийте капака на филтъра, иначе няма да има вода по пода... с какъвто и парцал да я вземете! И е по-добре веднага да поставите кърпа под него за всеки случай. И във вдлъбнатината за самия филтър трябва да го избършете правилно (те също не казаха нищо за това във видеото).

 5. Граватар Анонимен Анонимен:

  Проработи!

 6. Граватар Оксана Оксана:

  След почистване с лимонена киселина машината започна да мирише. Направих го за профилактика, преди нямаше миризма. А сега мирише на канализация.

 7. Граватар Анастасия Анастасия:

  Отзивите са различни, но лимонената киселина и измиването при 90 ни помогнаха - миризмата изчезна.

 8. Граватар Алеся Алеся:

  Купих си пералня. Работих една година.Реших да го пусна с лимонена киселина. След това имаше ужасна миризма! Не знам какво да правя. Кажете ми, кой с какво елиминира такава неприятност?

 9. Граватар Роман Роман:

  Аз също се сблъсках с подобен проблем, имаше миризма на плесен от пералнята. Използвах домакински препарат за отстраняване на миризми ODORGONE HOME и ми помогна много. Обработих повърхността вътре в машината, оставих я за няколко часа и миризмата напълно изчезна. Препоръчвам го от личен опит!

 10. Граватар Ела тя:

  Почистих машината няколко пъти с лимонена киселина. И след това спиралата изгоря. Трябваше да го сменя. И никога повече не започнах да използвам лимонов сок. И не го препоръчвам на никого.

 11. Граватар Бикбулатов Бикбулатов:

  Има толкова много въпроси относно лимонената киселина. Но някой би ли отговорил какво да правя и защо точно след такова почистване се появява миризмата?

 12. Граватар Ирен Ирен:

  Срещнах и миризмата след използване на лимонов сок. Пералнята е на 7 години. Винаги почиствах филтъра веднъж на всеки три месеца и го пусках с лимон. Всичко беше наред. И тук... вонята. Съжалявам за еко-пудрата, която използвах напоследък; Изсипах го директно в барабана според инструкциите. Сега си купих Фаберлик, трябва да го налея в купето. Ще видя как ще е.

 13. Граватар Анонимен Анонимен:

  След измиване с лимонена киселина изплакнете три пъти и ще ухаете свежо.

 14. Граватар Алина Алина:

  Просто трябва да купите Bosch. 20 години пране и без миризма. И LG смърдя след половин година.

 15. Граватар Валерия Валерия:

  Нашият Бошик е на 14 години. След киселината се вмирисах :)

 16. Gravatar на Нат Ната:

  Всъщност не лимонената киселина го направи „вонящ“. Обикновено перете на бързо пране, но при 30-40 градуса, но това не е гореща вода и този температурен режим е толкова лош за премахване на емулсионни балсами от машината.И след това започнете прането с лимонов сок на 90 градуса според инструкциите. Естествено, цялата каша от остатъци от прах, мъх, мръсотия, мазен балсам, мухъл се затопли, раздвижи се и при отваряне машината остана гореща - воняща за наше неудоволствие. И за да намалите миризмата, трябва да изплакнете 3 пъти с хладка и студена вода. Да, лимонът не е лош, но ако съгрешите с евтини гелове за пране и подобни прахове, тогава вашата машина наистина ще смърди. Между другото, след като използвате лимон за следващите 3-4 измивания, при изплакване малки люспи и частици сиво ще остане мътност върху дрехите, които се опитахме да премахнем от пералнята с лимон. Такова е ежедневието.

Добави коментар

Препоръчваме за четене

Кодове за грешки на пералня