Почистване на филтъра на пералня Ardo

Почистване на филтъра на пералня ArdoПри всяко измиване машината Ardo се замърсява: твърда вода, сапунени остатъци, частици от плат и други отпадъци попадат в оборудването, утаявайки се върху неговите части и компоненти. С течение на времето слоят котлен камък и мръсотия стават по-дебели, което води до запушвания и повреди. Редовното почистване на оборудването ще бъде вашето спасение. Първият етап от всяко почистване, сложно или повърхностно, е измиването на филтриращите системи на машината. Как да почистите филтъра на перална машина Ardo и какви трудности възникват, ще разгледаме подробно.

Почистване на филтъра за мъх

Пералните Ardo имат два филтъра: за пълнене и за източване. Първият пречиства водата, постъпваща в машината, задържайки по-голямата част от ръжда, пясък и варовик. Вторият, дренажът, филтрира отпадъчната течност, предотвратявайки навлизането на отломки и отлагания в помпата и канализационния маркуч.

Без дренажен филтър дренажната система постоянно ще се повреди: помпата ще се замърси и ще се повреди, а маркучът ще се запуши с косми и мъх. При него голяма част от попадналия в машината боклук се задържа на сигурно място - върху пластмасова спираловидна приставка, разположена на изхода на барабана. Няма нищо сложно в почистването на филтъра за боклук - можете да го направите сами, без да викате майстор. Трябва само да се подготвите и да следвате стриктно инструкциите. Повърхностното запознаване с вътрешната структура на Ардо също няма да навреди.

Бъди внимателен! Когато развиете филтъра, водата ще изтече от машината!

Първата стъпка е да определите къде се намира „кошчето за боклук“. Просто е – при повечето перални се намира долу вляво на предния панел.За да премахнете филтъра, трябва да откачите вратата на техническия люк от корпуса. Продължаваме в следната последователност:поставете контейнер за отстраняване на водата

 • изключете пералнята от комуникациите;
 • преместваме машината в центъра на стаята;
 • наклонете тялото назад, повдигайки предната част с няколко см;
 • използвайте плоска отвертка, за да повдигнете фалшивия панел и да освободите ключалките;
 • поставете контейнер под дренажния филтър (дори след източване в резервоара остава вода, която ще се излее на пода, когато филтърът се развие);
 • ако има маркуч за авариен дренаж, активирайте го;
 • развийте щепсела на филтъра;
 • извадете накрайника от мястото му.

Следващата стъпка е почистване на филтъра. Първо се отстраняват големи отпадъци, след което цялата дюза се измива. Важно е да използвате само топла вода - във вряща вода пластмасата и уплътнителната гума се деформират. След това обръщаме внимание на седалката на филтъра. Освен това се замърсява много от отпадъци - трябва да го почистите със сапунена гъба. След това с помощта на фенерче светим през дренажа и намираме работното колело на помпата. Ако се върти плътно, ще трябва да премахнете косми, мръсотия и други остатъци, които го блокират от остриетата.

След почистване завийте плътно накрайника на място и започнете да проверявате: свържете машината, започнете изплакването и внимателно погледнете „кофата за боклук“. Ако няма теч, значи почистването е било успешно. Всичко, което остава, е да върнете фалшивия панел на Ardo и да преместите шайбата обратно към стената.

Как да премахнете упоритите петна?

Ако филтърът за боклук не е бил почистен дълго време, тогава не можете да го измиете с обикновена вода - имате нужда от по-сериозни средства. В този случай, след повърхностно почистване, преминаваме към почистване „в дълбочина“. Ще трябва да използвате професионални почистващи препарати, да търкате с четка или да прибягвате до накисване.

 1. Четкане с четка за зъби.Незначителна, но разяждаща плака може да се отстрани с помощта на стара четка за зъби и сапун за пране. Разтрийте възможно най-силно.измийте щепсела на филтъра
 2. Накиснете. Тежките петна трябва да се „попият“. Разреждаме сода и лимонена киселина в топла вода в съотношение 20-50 g на литър, спускаме филтъра в разтвора и оставяме за 30-120 минути. След това измиваме под чешмата останалата ръжда и котлен камък.
 3. Лечение със специални средства. Лесно е да намерите силни домакински химикали в магазините за премахване на ръжда и плака. Трябва само да следвате инструкциите на опаковката.

Пластмасата и гумата на филтрите Ardo са доста устойчиви на триене и химикали. Основното е да се избягва контакт с дюзата с вряща вода и силни основи - те водят до деформация на материалите.

Филтърът е невъзможно да се получи

Понякога почистването на филтъра е сложно в самото начало, когато потребителят не може да го развие. Има две причини: или дюзата е блокирана от заседнали отломки, тел от сутиен, монета, бучка коса, или „кофата за боклук“ е налепена с дебел слой котлен камък. Във всеки случай не можете да оставите спиралата в това положение - трябва да я премахнете насила.

В допълнение към ръчното измиване на филтъра има по-всеобхватна опция - стартирайте почистващо измиване: цикъл на празен ход с професионален препарат.

За да премахнете филтъра, ще трябва да използвате хитрост и сила. Има три метода на работа, предназначени за различни степени на „тежест“ на адхезията. По-добре е да започнете с първите и най-лесните, като постепенно преминете към по-радикални.Филтърът за боклук не се развива

 • Метод 1 е да опитате да развиете филтъра с помощта на инструменти. Трябва да хванете изпъкналата част на кофата за боклук с клещи и да натиснете силно дюзата. Основното нещо е да не прекалявате, в противен случай пластмасата ще се счупи.
 • Метод 2 – избийте дюзата.Методът е подходящ за всяка ситуация: ако филтърът изобщо не се поддава, е частично развит или, висящ свободно в гнездото, не може да бъде изваден. Трябва да наклоните калъфа Ardo назад и да го облегнете на стената, след което да почукате повърхността до капака с юмрук. С няколко удара „пробиваме“ самата кофа за боклук. Нашата задача е да избутаме блокиращия обект, освобождавайки нишката.
 • Метод 3 - работете през дренажната помпа. Използва се в най-тежките случаи, когато нито една от описаните по-горе опции не работи. Ще трябва да поставите Ardo настрани, да развиете дъното и, като погледнете в машината, намерете и разглобете помпата. След това почистваме целия дренаж, включително филтъра. Можете да третирате вътрешността на кофата за боклук с WD-40, ако дебел слой котлен камък пречи на движението й.

Ако редовно почиствате филтъра за боклук, няма да има проблеми с отвиването му, тъй като дюзата се поддава веднага. Оптималната честота за почистване на канализацията е веднъж на всеки 3-4 месеца. Ако имате домашни любимци или често перете вълнени дрехи, препоръчително е да промивате канализацията всеки месец.

   

Коментари на читатели

 • Споделете вашето мнение - оставете коментар

Добави коментар

Препоръчваме за четене

Кодове за грешки на пералня