Почистване на филтъра на пералня Dexp

Почистване на филтъра на пералня DexpВсяка пералня става много мръсна по време на употреба, което се влияе от твърда чешмяна вода, сапунени остатъци, частици плат, конци, коса, вълна и други отпадъци. Всички тези замърсители остават върху ключови компоненти на оборудването и също така запушват филтъра за боклук. Ако не почистите филтъра в пералня Dexp, както и други части, своевременно, това може да доведе до различни проблеми. Всяко почистване трябва да започне с почистване на филтъра, което ще обсъдим днес.

Долен филтърен елемент

В „домашните асистенти“ на компанията Dexp можете да намерите два филтъра наведнъж - филтър за пълнене и филтър за източване. Първият е необходим за пречистване на чешмяна вода, която оборудването събира за работния цикъл. Той предотвратява навлизането на ръжда, пясък, варовик и други отпадъци от водоснабдяването в системата.

Намирането на входния филтър е много просто - той се намира в горната част на тялото на шайбата.

В устройството е монтиран дренажен филтър за филтриране на вече използваната течност, спирайки отпадъците. Дренажният елемент, разположен в долната част на пералната машина, предпазва помпата и канализационния маркуч от различни отпадъци, които могат да повредят помпата и да блокират дренажния маркуч, което прави източването невъзможно.

Благодарение на дренажния филтър повечето от отломките остават в безопасна зона на пералнята - върху спирална пластмасова дюза, която е монтирана на изхода на барабана. Можете да почистите филтъра за боклук без външна помощ, което ще спести семейния ви бюджет. Всичко, което трябва да направите, е внимателно да повторите нашето ръководство точка по точка.

 • Първо намерете дренажния филтър - за повечето шайби на марката Dexp той се намира в долния ляв ъгъл на предния панел на кутията.
 • За да го премахнете, трябва да вземете и премахнете вратата на техническия люк, но не бързайте с тази процедура, защото преди всичко трябва да изключите устройството от захранването, канализацията и водоснабдяването.
 • След това отдалечете устройството от стената, за да имате лесен достъп до него.изцедете останалата вода през филтъра
 • Наклонете машината назад няколко сантиметра и я облегнете на стената за лесно разглобяване.
 • С помощта на отвертка с плоска глава повдигнете сервизния люк и натиснете навън заключващите ключалки.
 • Поставете голям съд, като леген или кофа, под филтъра за боклук и покрийте пода с парцали за всеки случай.

След работния цикъл отпадъчната течност винаги остава в резервоара, така че трябва да сте подготвени за това, за да не наводните случайно етажите и съседите отдолу.

 • Ако вашият домакински уред има маркуч за аварийно източване, трябва да го активирате, така че цялата вода да отиде в подготвения съд.
 • Развийте пробката на дренажния филтър.
 • Отстранете дюзата.

Най-трудната част свърши, сега остава само почистване на филтъра. Първо трябва да почистите всички големи отпадъци и след това можете да пристъпите към пълно изплакване на елемента с мощна струя топла вода от чешмата. Не използвайте вряща вода, тъй като тя може да деформира и повреди пластмасовите части на филтъра, както и гуменото уплътнение.никога не е почиствал филтъра

Следващата стъпка е внимателно да проверите седалката на дренажния филтър. Често той се запушва като самия филтър, така че не забравяйте да го почистите със сапунена гъба. След това използвайте фенерче, за да осветите дренажа, за да намерите и проверите работното колело на помпата.Ако се върти свободно, тогава не трябва да се прави нищо допълнително, но ако въртенето е трудно, тогава е необходимо да почистите остриетата от коса, вълна, мръсотия и други отпадъци.

След всички описани стъпки трябва да сглобите машината според нашите инструкции в обратен ред и да изпълните тестов работен цикъл. Достатъчно е да изберете отделен режим на изплакване, за да сте сигурни, че филтърът за боклук работи правилно и не изтича. Ако всичко е наред, върнете техническия панел на люка на мястото му и инсталирайте самия „домашен асистент“ обратно на мястото му.

Мръсотията от филтъра не може да се отмие

Понякога потребителят може да не успее да почисти дренажния елемент. Това обикновено се случва в ситуация, в която не е била почиствана твърде дълго или изобщо не е била почиствана. В този случай не може да се измие с обикновена чешмяна вода, така че ще трябва да използвате по-сериозни методи.

 • Почистване с четка за зъби. Обикновено разяждащите отлагания върху частите могат да бъдат отстранени със стара четка за зъби и сапун за пране. Бъдете внимателни, когато почиствате, за да премахнете цялата плака.
 • Накиснете. Ако дори четката не помогне, тъй като мръсотия и плака са се вмъкнали в устройството, ще трябва да накиснете филтъра в разтвор на лимонена киселина и сода. Разредете содата с лимонена киселина в топла вода в съотношение приблизително 20-50 грама на 1 литър вода и след това поставете дренажния филтър в контейнера за поне един час. След процедурата остава само да отмиете останалата мръсотия.измийте филтъра за боклук на пералната машина
 • Третиране с домакински химикали. Ако основните домакински химикали не помогнат, тогава ще трябва да закупите специален препарат в магазин за хардуер за борба с ръждата и плаката.

Не се страхувайте да търкате твърде силно дренажните филтърни елементи на вашата пералня Dexp, защото те са устойчиви на триене и почистващи препарати. Най-важното е да не използвате вряща вода или силни основи, които могат да повредят устройството.

Частта не можеше да се развие

И накрая, струва си да се анализира ситуацията, когато не е възможно да започнете почистването на филтъра поради факта, че той не може да бъде изваден от мястото си. Дренажният елемент може да бъде блокиран от залепнали остатъци като кост от сутиен, монета, копче, кламер, фиби, бучка коса и т.н. Освен това устройството може да не може да бъде премахнато поради факта, че е покрито с дебел слой котлен камък. Всяка от тези причини е само допълнителна причина да премахнете и почистите частта възможно най-бързо.

Вместо ръчно почистване, винаги можете да използвате работния цикъл на почистване „домашен асистент“, за който трябва да закупите специални домакински химикали за почистване на системата.

Сила и съобразителност ще ви трябват в ситуации, когато трябва да премахнете блокирала част. Има общо три метода, всеки от които е предназначен за различна степен на тежест на проблема. Нека ги разгледаме по ред, като започнем от най-простите и завършим с най-трудните и неприятни.

 • Като начало можете да опитате да премахнете елемента с помощта на обикновени домакински инструменти, например клещи или клещи. Достатъчно е да фиксирате здраво изпъкналата част на частта и да се опитате да я премахнете със сила. Най-важното е да не прекалявате със сила, което може да причини повреда на крехкия пластмасов елемент.почистване на охлюв със заседнал филтър
 • Следващият метод е да се опитате да избиете възела.За да направите това, трябва да наклоните шайбата на няколко сантиметра, така че да лежи на стената, и след това да почукате с юмрук цялата повърхност близо до капака. По този начин понякога можете да отблъснете остатъците, които блокират дренажния филтър.

Този метод може да се използва в ситуация, при която дренажният елемент не само не може да бъде отстранен, но и виси свободно в гнездото си.

 • И накрая, най-радикалният начин е частично да разглобите „домашния асистент“ и да се опитате да получите свободен достъп до филтъра през дренажната помпа. В този случай ще трябва да поставите пералнята настрани, да махнете дъното, да намерите помпата вътре в корпуса и да я извадите. След това трябва да почистите дренажния и дренажния филтър, както и да третирате елемента със смазка WD-40, което ще помогне за премахване на упорития мащаб.

Както можете да видите, можете да се справите със запушен филтър за боклук, без да се обаждате на специалист от сервизен център. Но е много по-добре изобщо да не позволявате това да се случи, а просто почиствайте филтъра поне веднъж на тримесечие заедно с почистването на канала. В същото време, ако имате домашни любимци у дома или често перете вълнени дрехи, тогава е по-добре да почиствате веднъж месечно.

   

Коментари на читатели

 • Споделете вашето мнение - оставете коментар

Добави коментар

Препоръчваме за четене

Кодове за грешки на пералня