Как да почистите контейнера за прах на пералня Indesit?

Как да почистите контейнера за прах на пералня IndesitВсяка домакиня знае колко е важно да се грижи за пералната машина: измийте филтрите, избършете барабана, маншета, вратата на люка и, разбира се, почистете контейнера за прах. Детергентите, заредени в тавата, не се измиват напълно от нея, част от „химикалите“ се утаяват по стените на дозатора. Мухълът също често расте в контейнера. За да почистите тавата за прах в пералната машина Indesit, трябва да я извадите от тялото. Нека да разберем как да премахнете дозатора и какво да използвате за изплакване на „кутията“?

Премахване на контейнера за прах

При повечето перални Indesit контейнерът може да се издърпва свободно. За да извадите тавата за прах, издърпайте я докрай, натиснете централната пластмасова ключалка и извадете дозатора. Но има и изключения - собствениците на някои модели смятат, че е невъзможно да премахнат контейнера за прах и измислят нови начини за почистването му: с помощта на четки за зъби, четки и други спомагателни устройства.

Можете да премахнете тавата за перилен препарат от абсолютно всеки Indesit.

Алгоритъмът на действията в нестандартна ситуация ще бъде както следва:

 • дръпнете дозатора към вас, докато спре;
 • прегледайте дъното на „кутията“ - отдясно и отляво на основата има зъби, които предотвратяват свободното изваждане на отделението. Смажете ги с масло (растително);
 • Хванете „тялото“ на контейнера (не пластмасовата дръжка), като използвате малко сила, повдигнете контейнера с прах нагоре и го дръпнете към себе си. На този етап отделението трябва да се „отлепи“ с няколко милиметра;
 • натиснете надолу тялото на контейнера, опитвайки се да го преместите надолу. Ако всичко е направено успешно, трябва да чуете характерно щракване;
 • Продължете да натискате надолу съда за прах отгоре, като в същото време го дърпате към себе си. Таблата трябва да изскочи от мястото си.премахване на таблата

След като вземете контейнера в ръцете си, можете да започнете да почиствате. Методът за измиване на тавата зависи от различни фактори. Можете да накиснете „кутията“ във вода или специален разтвор, да избършете с парцал или абразивна гъба.

С какво да почистя?

Какви продукти е най-добре да използвате, за да направите почистването на контейнера за прах бързо и ефективно? Днес се предлагат много фабрични състави, които ви позволяват да подредите не само контейнера за прах, но и основните компоненти на пералната машина. Нека представим преглед на най-популярните битови химикали за борба със замърсяването.

 • Frisch Activ. Продукт, който възвръща чистотата на дозатора. Идеален за леко замърсени кювети.
 • Доктор TEN. Използва се за почистване както на контейнера за прах, така и на цялата пералня. Може да се използва за леки и тежки петна.
 • Продукт на южнокорейски производител. Почиства не само дозатора, но и маркучите и тръбите на пералнята.препарати за почистване на съдове за прах

Ако искате да накиснете контейнера с прах, можете да „опитате“ с по-агресивен химикал. Водата няма да се излива в машината, така че са подходящи състави, предназначени за почистване на водопроводни инсталации. Става дума за „Доместос“, „Тоалетно пате“ и др.

Ако се опитвате да сведете до минимум употребата на домакински химикали, можете да измиете дозатора с традиционни методи.

 • Водно-солев разтвор. Содата се разрежда в съотношение 1 към 1, за половин чаша течност - половин чаша натриев хлорид. Кюветата се напълва с разтвора за 20 минути, след което се избърсва с парцали. След почистване контейнерът с прах трябва да се изплакне добре под течаща вода.
 • Сода плюс оцет. Изсипете сода за хляб в дозатора и налейте оцетна киселина отгоре.Когато тези компоненти взаимодействат, ще настъпи химическа реакция. След това трябва да избършете стените и дъното на кюветата с четка. Ако полученият ефект не е задоволителен, можете да повторите процедурата отново.
 • Лимонена киселина с вода. Приблизително 100 грама "лимон" се изсипват в леген и в него се налива вода в такъв обем, че да покрие напълно съда за прах. Тавата престоява в получения разтвор 4-5 часа. След това трябва да изплакнете контейнера и да го поставите обратно в пералнята.
 • Девет процента оцет (250 ml) се разрежда в литър гореща вода. Тук се поставя кювета и се накисва за 12 часа. След тази процедура ще бъде много лесно да премахнете мръсотията и плаката от стените с помощта на гъба.

Има много начини за почистване на вашия контейнер за прах. Предпочитаният вариант се избира в зависимост от степента на замърсяване и наличните почистващи препарати в къщата. Можете да премахнете плаката от стените на тавата, като използвате както „химикали“, така и „народни“ средства.

Как да извършите процедурата?

Алгоритъмът за почистване на резервоара за прах е почти винаги един и същ. Трябва да подготвите съд (леген, кофа), гъба или четка и сух парцал. След това се взема почистващ препарат.

 1. Поставете почистващ препарат в легена.
 2. Налейте необходимото количество вода в съда.
 3. Разбъркайте, докато съставът се разтвори напълно.
 4. Заредете тавата в разтвора.накиснете таблата за прах
 5. Оставете съда за прах да се накисне за няколко часа.
 6. Извадете контейнера и почистете с абразивна гъба или четка.

Не забравяйте да извадите контейнера с балсам от кюветата. Там също се натрупва мръсотия. След почистване изплакнете добре „кутията“ и я поставете обратно в машината Indesit.

   

Коментари на читатели

 • Споделете вашето мнение - оставете коментар

Добави коментар

Препоръчваме за четене

Кодове за грешки на пералня