Как сами да почистите вътрешността на съдомиялната машина

почистване на съдомиялната машинаСлед използване на съдомиялна машина в продължение на шест месеца или година, хората започват да мислят как да я почистят. С течение на времето в съдомиялната машина се натрупва доста голямо количество мръсотия (предимно остатъци от храна), която започва да се разлага и да излъчва неприятна миризма. Добавете тук колонии от патогенни микроби и мухъл и ще получите основната среда за размножаване на инфекция, заплашваща вас и вашето домакинство. И така, как можете да почистите вашата съдомиялна машина и да я поддържате чиста в бъдеще? Ще говорим за това в тази статия.

Почистване на съдомиялната машина от остатъци от храна

Според инструкциите, мръсните съдове трябва да бъдат почистени от остатъците от храна, преди да бъдат поставени в съдомиялната машина, но потребителите обикновено или изобщо не спазват това изискване, или го правят без необходимото внимание. Не е трудно да се досетите до какво води това. С течение на времето остатъците от храна запушват филтъра за боклук, дренажната решетка, дренажния маркуч, вратата и други вътрешни части. По принцип, ако ви мързи да почиствате старателно чиниите от остатъците от храна всеки път преди измиване, не е нужно да правите това, но имайте предвид, че в този случай ще трябва да миете пералнята по-често.

Тук няма нищо сложно. Ако използвате съдомиялната машина всеки ден, тогава „генералното“ почистване трябва да се извършва веднъж седмично. Ако машината се използва по-рядко, очаквайте, че почистването трябва да се извърши след 7-10 зареждания на съдове. И така, как да почистите вашата съдомиялна машина от остатъците от храна и друга мръсотия, натрупана вътре?

 • Изключете водата и извадете захранващия кабел от контакта; „съдомиялната машина“ трябва да бъде напълно изключена.
 • Отворете напълно вратата и извадете кошниците за съдове и съдовете за прибори от резервоара.
 • Налейте вода в дълбок леген или дори вана, разтворете в нея препарат за миене на съдове и накиснете в нея извадените от съдомиялната кошници. След 30-40 минути попийте добре мазнината и мръсотията.
 • Да преминем към резервоара за съдомиялна машина. Проверяваме дупките за пълнене, ако мръсотията е полепнала по тях, почистете я много внимателно, можете да използвате тънка тел за това.
 • Взимаме парцал от груб плат, стара четка за зъби и малко концентриран препарат за миене на съдове и започваме да мием краищата на вратата и вътрешните стени на резервоара, като не забравяме периодично да нанасяме малко препарат върху парцала. Редовните замърсявания (с изключение на петна от мухъл) и отлагания от мазнини могат да се измият перфектно по този начин.

важно! Вътрешните стени на резервоара на съдомиялната машина са изработени от неръждаема стомана, но не трябва да използвате абразивни почистващи препарати, за да ги почиствате постоянно. Използвайте такива химикали само в краен случай.

 • Отстраняваме пръскачката и я избърсваме от мръсотия със същия парцал с препарат. почистете филтъраСлед това развийте филтъра за боклук и отстранете мрежата; те също трябва да се измият добре.
 • Сега изсипваме чиста топла вода в кофа или леген, вземаме гъба и изплакваме стените на резервоара от останалия продукт, след това поставяме мрежата на място и завиваме обратно филтъра за боклук.
 • Изваждаме нашите намокрени кошници за съдове, измиваме ги обилно с гъба, след което ги изплакваме с чиста вода и ги поставяме обратно на мястото им. „Общото“ измиване на съдомиялната е завършено.

Какво да направите, ако има мухъл?

Ако при проверка на резервоара на съдомиялната машина откриете петна от черна плесен, тогава в този случай ще ви трябва „тежка артилерия“; обикновеното почистване с препарат за миене на съдове няма да работи. Първо, преценете степента на увреждане на съдомиялната машина от мухъл; колкото повече плесен има, толкова по-концентриран продукт ще е необходим. Как да почистите мухъл от съдомиялна машина у дома?

 1. Взимаме бутилка водороден прекис от аптеката, носим я вкъщи и щедро навлажняваме парцал с нея.
 2. След това старателно избършете самите петна от мухъл и зоните около тях с пероксид.
 3. Оставете съдомиялната машина да престои 1,5-2 часа.
  продукти за почистване на съдомиялни машини

Забележка! Ако е възможно, дръжте вратата на съдомиялната машина открехната, за да предотвратите образуването на мухъл.

 1. Взимаме бутилка от най-евтината „Белота“, накисваме парцал в нея и отново избърсваме местата, където се натрупват плесени. Не забравяйте да носите гумени ръкавици, когато работите с химикали.
 2. Изчакваме още 2-3 часа, след което изплакваме съдомиялната машина с топла, чиста вода.

Ако този метод не помогне напълно да се отървете от мухъл, това означава, че или сте оценили неправилно засегнатата от гъбичките зона, или трябва да повторите химическото третиране, но да го задържите по-дълго, например 5-6 часа. Освен това можете допълнително да третирате петна от мухъл с концентрирана оцетна киселина.

Бъди внимателен! Ако върху гумени уплътнения, мембрани и други „деликатни“ материали се е образувала мухъл, оцетната есенция не може да се използва. Стените от неръждаема стомана ще издържат на такова изпълнение.

Как да почистите съдомиялната машина отвън?

препарат за почистване на стъклоОт техническа гледна точка състоянието на външните повърхности на съдомиялната машина не влияе на нейната работа, но това не означава, че външната част на корпуса трябва да се покрие с мръсотия. Панелът за управление на съдомиялна машина Bosch (или друга марка) трябва да се почистват с препарат за стъкло. По принцип може да се използва за грижа за всички външни повърхности на „съдомиялната машина“, тъй като е удобна за използване и не оставя мръсни петна.

Ако има петна от мазнина или друга мръсотия по външните повърхности на съдомиялната машина, можете да изсипете малко препарат за миене на съдове върху кърпа и да я нанесете върху петната. След 10-15 минути избършете продукта от повърхността заедно с мръсотията. След това можете да третирате стените с препарат за почистване на стъкла и да избършете всичко чисто.

важно! Не използвайте продукти, съдържащи основи, солна или сярна киселина за почистване на външните повърхности на съдомиялната машина. Например, не можете да използвате продукти като „Белота“, „Доместос“, „Сияйна баня“ и други подобни.

Как да отървете нагревателния елемент от котления камък, без да разглобявате машината?

Мръсни отлагания, мухъл и мазни петна не са единственият бич на съдомиялната машина.Дори ако поддържате своя „домашен асистент“ идеално чист, той пак може да се провали. Факт е, че поради прекалено твърдата вода върху нагревателния елемент се образува слой котлен камък, който, натрупвайки се с течение на времето, може да повреди нагревателния елемент и да изпрати вашата „съдомиялна машина“ в сервиз или дори в пункта за скрап.

За да изчистите вашата съдомиялна машина от котлен камък, е необходимо да извършвате периодично превантивно почистване с лимонена киселина. Натрапчиви рекламодатели предлагат на потребителите не да премахнат котления камък, а да го предотвратят, като омекотят водата със специални средства против котлен камък, като Calgonit и други. Човек купува скъпи капсули, искрено се надявайки, че проблемът с котления камък е отстранен за него, и след това внезапно се случва, че по време на програмата за пране Водата в съдомиялната не се нагрява и се оказва, че нагревателният елемент не работи.

Повечето специалисти по ремонт на съдомиялни категорично не препоръчват използването на омекотители за вода. Такива продукти са ефективни само за техните производители, тъй като носят огромни печалби; те няма да защитят „съдомиялната машина“ от котлен камък. Напълно достатъчно е да изсипете 200 g лимонена киселина в тавата за перилен препарат веднъж на всеки шест месеца и да пуснете програмата за пране на празен ход. Това ще бъде напълно достатъчно, за да се отървете от малък слой котлен камък. И най-важното, всичко е евтино и весело!

Забележка! Ако не сте почиствали съдомиялната машина с лимонена киселина от няколко години и чешмяната вода е твърда, по-разумно е да направите 2-3 почиствания на интервали от 1-2 дни.

За да може съдомиялната машина да служи дълго време и да се повреди възможно най-малко, е необходимо да се грижите правилно за нея. Важно е да го почиствате от време на време от мръсотия, мазнини, мухъл, както и да се „борите с котления камък“ и тогава вашата „миялна машина“ винаги ще мирише приятно, а съдовете ще излизат идеално чисти.

   

10 читателски коментара

 1. Граватар на Незмеян Незмеяна:

  Каква безсмислица.
  Пералнята е на 7 години никога не съм я прала чиста е!!!! Съдовете се мият в нея всеки ден и вътрешността на самата машина се измива. И никога няма да накисвам предварително съдове или внимателно да изстъргвам остатъци от храна (разбира се, че ще изхвърля всичко голямо, като кори от банани или яйца) .
  Веднъж на 3 месеца слагам сол, филтъра е наблизо, ако нещо като рибена или черешова, или пилешка кост е заседнало в него, тогава го изваждам... Пак казвам, веднъж на 3 месеца, защо да ходя по-често?
  Мухъл? От къде е тя??? Здравейте, хора, за да предотвратите появата на мухъл, трябва да оставите вратата на пералнята открехната, ако не я използвате всеки ден (ако всеки ден не започне мухъл... горещо е за мухъл при 60 градуса всеки ден). Същото важи и за пералнята... т.е.Суши самата пералня след пране и пране.

  • Граватар Аня Аня:

   Също така нямам мухъл в пералнята си и никога не съм имал. Все още отварям вратата. Никога не знаеш. В моя Indesit излишната влага не е необходима. Трябва да се почисти - това е сигурно. Не често, но е необходимо.

   • Граватар Сергей Сергей:

    Освен това оставям вратата открехната, защото така пише в инструкциите. Има дори специален шнур на стойката, така че вратата да се заключва автоматично леко отворена до дебелината на един пръст (има и някои кухненски печки). И преди да заредя, все още премахвам мръсотията по експресния метод - напръсквам го с гореща вода с душ глава. И никога никакви остатъци от храна във филтъра (без семена, без люспи). Като цяло е по-добре да не отлагате миенето и да не оставяте мръсните съдове да изсъхнат. Ако има голям обяд, веднага напръскайте използваните съдове със струя и ги поставете в машината, а когато се напълнят, включете.

 2. Граватар Ода о да:

  Напълно съм съгласен с предишния коментар; като цяло е по-добре да нямате съдомиялна или да не я използвате.

 3. Граватар чип Чип:

  Машината трябва да се отваря леко след пране! Включете мозъка си! Ако няма изход от влагата, тогава тя ще се разпространи навсякъде ... дори в главата ми!

 4. Gravatar Mac Мак:

  Вратата никога не е оставяна открехната и няма мухъл. Съдомиялната е на 6 години.

  • Граватар Анонимен Анонимен:

   Това е втората ми съдомиялна машина, използвам ги вече 20 години, мия филтъра веднъж месечно, веднъж на всеки шест месеца има специален почистващ продукт, особено евтин (от 150₽). Има комплекс против котлен камък, мазнина, миризма и др.. Никога не оставям врата отворена, никога не е имало мухъл. След изсушаване и съдовете, и машината вече са сухи! Използвам го всеки ден. машина Бош.

 5. Граватар Сергей Сергей:

  Ето още един начин - периодично да карате пералнята на празен ход.

 6. Граватар Алекс Алекс:

  Машината е на 10 години, започна да пере с бели петна. Почистването не помогна.

 7. Граватар Анонимен Анонимен:

  Наистина не разбирам проблемите, ако се изобрети специален почистващ продукт. Освен това е евтино. Може би можете да направите и домашни таблетки за пране? Тогава е по-лесно да миете съдовете на ръка.

Добави коментар

Препоръчваме за четене

Кодове за грешки на пералня