Как да перете дъвка в барабан на машина

почистване на ластика на пералняПералнята е чудесно място за размножаване и развитие на микроби. И ако не го измиете навреме, по вътрешните части ще се появят неприятна миризма, петна от мухъл и котлен камък. Докато избърсват външната страна на машината, придавайки й приятен външен вид, домакините забравят за гуменото уплътнение между барабана и вратата. Но тя също се нуждае от почистване. Как и с какво да почистите маншета ще бъде обсъдено допълнително.

Избор на почистващ продукт

След измиване в гумения маншет остава вода, която при продължително застояване в него може да излъчва неприятна гнилостна миризма. Освен това влагата може да причини появата на мухъл под формата на черни петна. За да почистите мухъл от гумени ленти, домакините препоръчват използването на следните продукти:

 • продукти на основата на хлор („Белота“, „Тоалетно пате“, „Доместос“ и др.);
 • лакочистител;
 • меден сулфат.

В борбата с котления камък, отложен върху гумената лента на пералната машина, е по-добре да използвате доказани средства. За да го измиете ще ви трябва:

 • лимон;
 • бял оцет;
 • Против котлен камък.

Правила за почистване

почистване на ластика на пералняЗа да предотвратите появата на мухъл в барабана на машината и появата на гнила миризма, трябва да държите вратата открехната. Освен това, след измиване, не забравяйте да изплакнете тавата за прах от останалия перилен препарат. Избършете го със суха кърпа и също така избършете конектора, където е поставена тази тава. Нека обаче да се върнем към гумата на барабана и да ви кажем как да я почистите.

 1. Използвайте влажна кърпа, за да премахнете мухъл и други отлагания от външната страна на дъвката.
 2. Сгънете назад краищата на маншета и избършете вътрешността, където обикновено се образува мухъл.
 3. Накиснете гъба в белина или друг продукт, съдържащ хлор.
 4. Избършете дъвката отвътре и отвън с гъба, както и повърхността на барабана. Особено внимание трябва да се обърне на жлебовете на маншета, нанасяйки повече продукт.
 5. Затворете барабана и оставете машината за половин час.
 6. След дезинфекцията трябва да стартирате режима на изплакване, за да изплакнете барабана и гумената лента от препарата.

Можете ефективно да почистите маншета от мухъл с разтвор на меден сулфат., разреден в съотношение 30 гр. на литър вода. Достатъчно е да нанесете малко количество разтвор върху маншета, да изчакате около един ден и след това да изплакнете с вода и да избършете със суха кърпа. Можете да пуснете машината в режим „Бързо 30“, така че останалото вещество да се измие напълно.

Трябва да изперете еластичната лента на маншета и да премахнете излишната влага от него след всяко пране; ако поддържате маншета чист, няма да се налага да го почиствате. Дори да се появи мухъл, ще го почиствате много по-рядко.

почистване на маншета на барабана в пералнятаКога, когато под маншета се натрупа твърде много мухъл и остатъци, ще трябва да го премахнете напълно. Това не е трудно да се направи; целият процес е описан в статията за това как сменете маншета на пералната машина. Това има своето предимство, тъй като по този начин можете напълно и по-щателно да изплакнете гумата в леген в голямо количество вода, след това да я изсушите и да я монтирате обратно. И ако е повреден, сменете го с нов.

Цялостно почистване на пералня

Освен ежеседмична и постоянна грижа, пералнята изисква цялостно почистване. За да извършите цялостно индивидуално почистване на „пералнята“ ви трябва:

 • почистете барабана от котлен камък;
 • почистете маншета на барабана;
 • почистете вратата на люка;
 • почистете дренажния филтър;
 • Изплакнете тавата за прах.

Тъй като водата във водоснабдяването съдържа примеси от сол, това води до образуване на котлен камък върху вътрешните части на пералната машина. Скалата се утаява върху нагревателния елемент, върху барабана, а също и върху маншета. За да предотвратите прекомерното образуване на котлен камък, можете да използвате омекотители за вода., един от които е Калгон. Въпреки това, дори и в този случай, поне два пъти годишно, трябва да премахнете котления камък от пералнята. За да направят това, много домакини използват лимонена киселина или специален продукт "Против котлен камък».

За да почистите ефективно вашата машина от натрупания котлен камък, трябва да вземете 100-200 грама лимонена киселина и да я изсипете директно в барабана, след което изберете най-дългата програма с температура на загряване на водата до 60 градуса. Можете да зададете допълнително изплакване, за да отмиете по-добре останалия котлен камък. В края на програмата не забравяйте да избършете маншета и да се уверите, че няма плака отдолу.

Вместо лимонов сок се използва бял 9% оцет, но това не е напълно оправдано, защото след такова измиване ще остане неприятна миризма.

Също така е лесно да почистите вратата на люка на автоматична пералня от капки сапунен разтвор и други вещества. Използвайте какъвто и да е препарат за почистване на стъкла и вратата отново ще заблести. Що се отнася до почистването на филтъра, то трябва да се извършва възможно най-често. В крайна сметка филтърът може да се запуши и да доведе до неизправности на пералната машина.дренажен филтър

За да почистите дренажния филтър, първо трябва да го развиете от пералната машина. Но преди това изключете машината от мрежата и затворете крана за подаване на вода. След това в долната част на кутията отворете панела или вратата и намерете капака на филтъра. Развийте го обратно на часовниковата стрелка и извадете филтъра.Не забравяйте да поставите кърпа, тъй като остатъчната отпадъчна вода ще изтече от филтъра. Изплакнете филтъра, за да отстраните отломките и мръсотията под течаща вода, и го поставете отново.

По този начин, когато планирате да почистите гумената лента на автоматична пералня, ще ви трябва както барабан, така и тава за перилни препарати. Такава грижа ще удължи живота на частите и пералната машина като цяло.

   

6 читателски коментара

 1. Граватар Елена Елена:

  Благодаря много за добрите съвети!

 2. Бог Граватар Бог:

  Ти луд ли си да даваш такива съвети? Хлорът и ацетонът разяждат гумата. След това напишете в заглавката на статията: „Как бързо да убиете гумените маншети“.

  • Граватар Ирина Ирина:

   Как можете да измиете гума от ръжда в пералнята?

  • Gravatar Cat I котка I:

   Точно това му трябва: колкото по-бързо се повреди пералнята, толкова повече ще спечели от повреди. Нищо лично - всеки си има работа. Някои чупят, други поправят, а трети (съветници) събират и двамата.

 3. Граватар Миша Миша:

  Благодаря за съвета!

 4. Граватар Таня Таня:

  Благодаря ви много за съвета

Добави коментар

Препоръчваме за четене

Кодове за грешки на пералня