Възможно ли е да включите пералнята чрез удължителен кабел?

Възможно ли е да включите пералнята чрез удължителен кабел?Понякога животът ви принуждава да свържете пералнята си чрез удължителен кабел. Не всяка баня е оборудвана със защитен, влагоустойчив контакт или фабричният кабел на пералнята не достига до най-близкия контакт. Остава само един вариант - да се използва адаптер.

Но на пръв поглед правилното решение се превръща в проблеми: междинните проводници не могат да издържат на тежкото натоварване на машината или създават опасност за жителите. Ще ви разкажем по-подробно защо удължителният кабел е лош и коя алтернатива да изберете.

Защо удължителният кабел е забранен?

В модерните апартаменти практически няма проблеми с свързването на перални машини към електрическата мрежа. Разработчиците внимателно обмислят оформлението на баните, осигурявайки няколко водоустойчиви изхода за удобно и безопасно инсталиране на домакински уреди. Но в „старите“ къщи комуникациите не са толкова добре установени: достъпът до захранване е стандартен или дори разположен далеч, в коридора или стаята. Ако няма начин да преустроите стаята, остава само една възможност - хвърлете удължителен кабел.

Схемата е проста: отидете до най-близкия магазин за техника, купете първия попаднал ви удължител и през него включете пералнята. Има само един проблем - това е строго забранено. Този елемент е посочен във всяко фабрично ръководство.

Производителите категорично не препоръчват свързването на пералната машина чрез удължителен кабел - това е опасно за живота и здравето на хората!

Свързването чрез удължителен кабел се счита за опасно поради няколко причини:

 • Често се закупува удължителен кабел, който не е подходящ за захранване, или по-скоро е твърде „слаб“ за оборудването;
 • „носещо устройство“ под напрежение лежи на прага, до пералнята или в коридора и, ако бъде изложено на вода или докоснато, може да причини токов удар;
 • кабелът, свързан към контакта под вратата, често се протрива, смачква и огъва, изолацията е повредена, проводниците са оголени и представляват заплаха за живота и здравето на живущите;
 • Несъзнателно други устройства са свързани към удължителния кабел едновременно, което пренатоварва мрежата и води до аварийно прекъсване на захранването;
 • Постоянното използване на щепсели от различни видове, особено щифтове, които не съвпадат по размер, отслабва удължителния кабел и не осигурява пълно захранване с ток.

Защо е по-добре да не използвате удължителен кабел?

Не можете да се шегувате с електрически ток. Човешкото сърце „работи“ от електрически импулси и дори малък скок на напрежение отвън ще доведе до неизправности на сърдечно-съдовата система. Не трябва да забравяме за опасността от пожар - повредената изолация и откритите проводници могат да доведат до пожар в оборудването с допълнителни последствия.

Производителите на перални машини предупреждават потребителите и предоставят инструкции за свързване на оборудването към електрическата мрежа. Те включват доставка на постоянен ток с определена мощност със заземяване и защита от влага. В повечето случаи удължителният кабел няма такива характеристики.

В случай на спешност

Пералнята се нуждае от отделен контакт, но докато специалистите я монтират, можете да използвате удължител като временна опция. Но връзката чрез адаптер трябва да бъде организирана според всички правила. Не можете да купите първия, който попаднете, или да вземете стар домашен - имате нужда от висококачествен носач с достатъчно напречно сечение. Важно е да се гарантира, че има няколко важни характеристики.използвайте качествен удължителен кабел

 1. Телен участък. Машината оказва прилично натоварване на мрежата, което може да издържи проводник с диаметър на сърцевината най-малко 2,5.
 2. Отделно ползване. Пералнята изисква личен удължителен кабел.
 3. Достатъчна дължина. Незабавно изчислете разстоянието до изхода и закупете пропорционален адаптер. Не е допустимо използването на няколко удължителни кабела.
 4. качество. Марката Pilot се е доказала отлично, предлагайки висококачествени електрически продукти, отговарящи на всички стандарти.
 5. Сигурност. Важно е носителите да са защитени от влага и пренапрежение. Наличието на заземяване ще предотврати изгарянето на оборудването поради пренапрежения на тока и изтичане на ток.

Струва си да се разбере, че свързването чрез удължителен кабел, дори висококачествен и защитен, е голям риск. По-добре е да не отлагате или експериментирате, а да установите пълноценна връзка към електрическата мрежа с отделен RCD.

Защо допълнително да защитите изхода?

Всяко устройство с електрическо захранване се нарича консуматор и пералнята не е изключение. Напротив, за разлика от зарядното за телефон или компютъра, които консумират малко електроенергия, пералнята изисква много и натоварва доста електрическата мрежа. Също така е важно уредът да работи във влажна среда и следователно принадлежи към групата с висок риск. Този факт не може да бъде пренебрегнат - много по-безопасно и по-умно е да разпознаете „теглото“ на устройството и да го защитите с RCD.

защитете гнездото с RCD

В идеалния случай, когато купувате оборудване, трябва да обърнете внимание на неговата мощност. Количеството консумирана енергия винаги е посочено в инструкциите и колкото повече функционалност осигурява устройството, толкова по-голямо е натоварването на мрежата и рисковете.По този начин пералня със сушилня на програма "пране-изплакване-центрофуга" поема 1,5 пъти повече напрежение от обикновената. В този случай трябва да се погрижите дори не за една, а за няколко машини.

RCD или устройство за остатъчен ток е в състояние да открие претоварване на мрежата и спешно да прекъсне захранването на устройството, предотвратявайки теч или пожар. Ако някой докосне повреден проводник или в контакта попадне влага, превключвателят ще се „задейства“ и захранването ще спре.

Такава „верижна реакция“ е възможна поради специалния дизайн. Машината се състои от следните части:

 • трансформатор;
 • реле, което прекъсва стартовата верига;
 • устройство, способно автоматично да тества мрежата;
 • електромагнитно изключване (налично в съвременните устройства).

За разлика от старите „щепсели“, предпазителите, RCD се използват многократно и не се сменят след всяка авария. Основното е да отстраните проблема след повреда и да върнете машината в „работно“ положение.

Кое устройство е подходящо?

Времето върви напред и конвенционалните RCD вече не са в състояние да защитят оборудването и хората от всички рискове. Сега електротехниците препоръчват да изберете по-надеждни и безопасни устройства - автоматични машини. Те представляват подобрени машини, допълнени от функциите на пожарен ключ.

Преди това RCD и прекъсвачът бяха свързани последователно, осигурявайки цялостна защита. Сега difavtomat съчетава две от тези устройства наведнъж. Цената на устройството е висока, така че изборът му трябва да се вземе сериозно. Професионалистите съветват закупуването на електромеханичен 0,03 A. Има и напълно електронен с 0,01 А: той е по-скъп и се монтира предимно в технически помещения.

   

Коментари на читатели

 • Споделете вашето мнение - оставете коментар

Добави коментар

Препоръчваме за четене

Кодове за грешки на пералня