Възможно ли е да свържете съдомиялна машина чрез удължителен кабел?

Възможно ли е да свържете съдомиялна машина чрез удължителен кабел?Понякога потребителите се опитват да свържат съдомиялната машина чрез удължителен кабел. Това често се случва, защото захранващият кабел на PMM не е достатъчно дълъг, за да достигне до най-близкия контакт. Това принуждава домакините да използват адаптер.

Едно на пръв поглед безобидно решение обаче е изпълнено с проблеми. Удължителният кабел може просто да не се справи с натоварването, създадено от съдомиялната машина. Свързването на мощни домакински уреди чрез адаптер е опасно за жителите и самото оборудване. Ще ви кажем защо трябва да спрете да използвате междинно устройство.

Опасност от удължителен кабел

В новите сгради няма проблеми с свързването на съдомиялни машини към електрическата мрежа. Дизайнерите внимателно обмислят оформлението на кухненските зони, осигурявайки за всеки домакински уред (готварска печка, хладилник, фурна, PMM) отделен изход с максимална защита от влага. Друго нещо са „старите“ високи сгради.

Комуникациите в „старите“ къщи не са толкова добре установени, колкото в новите сгради. По принцип в кухнята на сградите на Хрушчов и Сталин са предвидени няколко обикновени контакта, разположени в различни ъгли. Следователно, след като са закупили съдомиялна машина, собствениците на апартаменти не намират нищо по-добро от закупуването на удължителен кабел и свързването на машината чрез него.

Инструкциите за всяка съдомиялна машина забраняват свързването на устройството към електрическата мрежа чрез удължителен кабел.

Не забравяйте да прочетете ръководството за потребителя. Има клауза, която гласи, че съдомиялната трябва да се захранва с постоянен ток с определена мощност. Освен това трябва да има заземяване и защита от влага. Стандартните адаптери не могат да осигурят нито първото, нито второто.Защо е по-добре да не използвате удължителен кабел?

Затова трябва да избягвате използването на удължителен кабел. Нека ви кажем защо използването на адаптер е опасно.

 • Удължителният кабел обикновено е опънат по пода, а захранващият адаптер лежи близо до машината. Така че, ако има изтичане, водата веднага ще влезе в устройството, което ще доведе до късо съединение.
 • Кабел, свързан към обикновен контакт, често се огъва, протрива и смачква. В резултат на това изолацията на проводника е повредена. Откритите вени представляват заплаха за живота и здравето на членовете на домакинството.
 • Често, в допълнение към съдомиялната машина, други електрически уреди са свързани към удължителя: чайник, печка, хладилник и др. Това води до пренапрежение в мрежата и възниква аварийно прекъсване на захранването.
 • „Слаб“ адаптер може да не успее да се справи с прилично натоварване на съдомиялната машина и може да започне да се топи. Това създава опасност от пожар.

Не можете да се шегувате с електрически ток. Човешкото сърце работи на импулси и дори малък скок на напрежението може да предизвика неизправност в сърдечно-съдовата система. Също така си струва да запомните за пожарната безопасност - използването на удължителен кабел може да причини пожар в съдомиялната машина и целия апартамент.

Организация на временно свързване към електрическата мрежа

Във всеки случай трябва да се предвиди отделен контакт със заземяване и защита от влага за захранване на съдомиялната машина. Удължителният кабел може да се използва само временно, докато се установи точка. В този случай връзката трябва да се извърши в съответствие с всички правила.

Не е необходимо да купувате най-евтиния удължителен кабел - устройството трябва да е с високо качество, с достатъчно напречно сечение на сърцевините.

За няколко дни, докато се прави гнездото, е възможно да свържете съдомиялната машина чрез удължител.Важно е да се гарантира, че междинното устройство отговаря на всички изисквания. На какви характеристики трябва да обърнете внимание при избора на адаптер?

 • Телен участък. Съдомиялната натоварва добре електрическата мрежа. Удължителен кабел с диаметър на сърцевината най-малко 2,5 мм може да издържи на такава мощност.използвайте качествен удължителен кабел
 • Дължина. Измерете разстоянието от PMM до контакта и купете съвместим кабел. Не е позволено да използвате два удължителни кабела последователно.
 • Ниво на защита срещу влага. „Носенето“ трябва да има защита от влага. Наличието на заземяване ще предпази съдомиялната машина от изгаряне поради пренапрежение на тока и изтичане на електричество.
 • качество. По-добре е да купувате адаптери от известни производители и да не търсите евтини „нискокачествени“ аналози.

За да свържете съдомиялната машина, ви е необходим отделен удължителен кабел с достатъчна мощност. Не включвайте други устройства в адаптера, докато машината работи. Това може да претовари мрежата.

Във всеки случай трябва да сте наясно, че свързването на съдомиялната машина чрез удължителен кабел е рисковано. Дори ако използвате висококачествен адаптер със заземяване и защита от влага. Следователно не е необходимо да отлагате - трябва да направите отделен контакт с устройство за остатъчен ток за PMM възможно най-скоро.

Трябва ли да инсталирам автоматична машина?

Ако чайник или сешоар консумират малко електроенергия, тогава съдомиялната машина сериозно натоварва мрежата. Освен това съдомиялната машина работи във влажна среда, така че се счита за уред с висок риск. От съображения за безопасност си струва да защитите PMM с отделен RCD.

Когато избирате съдомиялна машина, обърнете внимание на нейната мощност. Колко енергия консумира машината винаги се посочва в инструкциите за оборудването.Колкото по-висок е индикаторът, толкова по-голямо е натоварването на мрежата.

Устройството за остатъчен ток може да открие факта на претоварване в електрическата мрежа и незабавно да спре подаването на ток към домакинския уред. Това предотвратява изтичане на ток и пожар на оборудването. Устройството се задейства и когато влагата попадне в изхода.защитете гнездото с RCD

RCD се състои от следните елементи:

 • трансформатор;
 • реле, което е отговорно за прекъсването на стартовата верига;
 • сензор, който тества електрическата мрежа в постоянен режим;
 • електромагнитно прекъсване.

Тези компоненти осигуряват „верижна реакция“. Съвременните RCD не трябва да се сменят след всеки инцидент. Достатъчно е да отстраните причината за повредата и да върнете защитното устройство в „работно“ положение.

   

Коментари на читатели

 • Споделете вашето мнение - оставете коментар

Добави коментар

Препоръчваме за четене

Кодове за грешки на пералня