Свързване на пералня към топла вода

връзка с топла водаВ повечето случаи пералнята сама загрява водата. Но има хора, които по някаква причина смятат, че ако свържете пералнята не към студена, а към топла вода, тогава определено ще получите „брутални“ спестявания от комунални услуги. Решихме да разсеем този мит и в същото време да говорим за случаите на свързване на пералня към топла вода, когато наистина е необходимо. Но на първо място.

Възможно ли е или не?

По-голямата част от автоматичните перални машини трябва да бъдат свързани към студена вода, както е предвидено от производителя. Но има модели перални машини, които се свързват директно както със студена, така и с топла вода; като правило това са скъпи и „умни“ перални машини на много известни марки.

Какво ще се случи с обикновена пералня, ако я свържете не със студена вода, както обикновено, а с топла вода? На пръв поглед нищо ужасно, но по време на работа определено ще се появят следните проблеми.

 • Нагревателният елемент на пералнята ще се повреди в най-кратки срокове, въпреки че на пръв поглед изглежда, че напротив, трябва да работи по-дълго.
 • Качеството на прането ще намалее значително и не се изненадвайте, че пералнята направо ще развали някои неща. Ако водата достигне пералната машина с температура около 600C, което означава, че нещата ще се перат в него, дори ако програмата за пране е стартирана при температура 300Е, машината не знае как да охлажда вода.

Например, някои видове боядисани синтетични артикули могат да се перат само в хладка вода, за да се предотврати избледняването и избледняването на цвета. Ако пералнята ви е свързана с топла вода, не можете да перете такива неща.

 • Голямо количество мръсотия от водоснабдяването може да попадне в пералнята, особено ако не връзка с топла и студена водаЗащитете маркуча за подаване на вода поне с филтър за потока. В добрия смисъл тук няма достатъчно груб филтър, имате нужда от фин филтър и той изобщо не е евтин.
 • Входящият маркуч на обикновена перална машина не е предназначен за топла вода, така че е обект на значително и бързо износване.

Както можете да видите, има много недостатъци при свързването на пералня към топла вода, но какво ще кажете за предимствата? Ще има ли прословутите икономии на енергия? Ако погледнете текущите тарифи, се оказва, че топлата вода е по-скъпа от електричеството, така че най-вероятно не само няма да спестите, но и ще плащате повече. Заключение: ако сте собственик на обикновена пералня, без звънците и свирките на допълнителна връзка с топла вода, по-добре е да не страдате и да се свържете към тръба със студена вода - няма да съжалявате.

Какво е необходимо за свързване

В случай, че сте щастлив собственик на нова модна пералня, която може да бъде свързана към топла вода заедно със студена вода, тогава за вас е представена допълнителна информация. В такава ситуация пералната машина няма един входящ маркуч, а два, което означава, че обичайният метод за свързване към топла и студена вода не е напълно подходящ. Ще ни трябва:

 • водопроводен регулируем гаечен ключ;
 • ФУМка;
 • гумени или силиконови уплътнителни пръстени ¾ инча;
 • два главни ¾ тройни крана със страничен изход към входния маркуч;

Ако планирате да поставите тройника на видимо място, например на кран за баня, тогава вземете по-красив кран с хромирана повърхност.

 • ¾ адаптери.
 • ¾ филтри за потока.

Регулируемият водопроводен ключ трябва да се използва внимателно, за да не се повреди повърхността на хромираните гайки на крана. Би било по-добре като цяло да залепите парчета електрическа лента по ръбовете на гайките, докато работите, така че хромът да не се надрасква.

Напредък

Пералнята може да бъде свързана към топла и студена вода по различни начини. Ще бъде възможно да инсталирате двата основни тройника пред смесителя без никакви проблеми; нашата публикация описва как да направите това Как да свържете пералня към кран, така че няма да се спираме на това по-подробно.

Също така ще има възможност да се монтират тройници пред входящите маркучи на крановете под мивката. Този метод се счита за по-естетичен, тъй като точката на свързване ще бъде надеждно скрита под мивката. Нека направим така.

Не забравяйте да запечатате всички връзки с FUM лента, за да намалите риска от изтичане.

връзка с топла и студена водаВъпреки че вашата пералня работи добре, приемайки както студена, така и топла вода, все пак трябва да се уверите, че по-малко замърсявания попадат в системата от водоснабдяването, така че първо ще завием филтри за потока на крановете. След това ще извършим следните манипулации.

 1. Затваряме щрангове с топла и студена вода.
 2. Качваме се под мивката и намираме кръстовището на металопластична тръба с маркучите, отиващи към крана на мивката. Изключваме маркучите и тръбите.
 3. След това можете да завиете нашите тройници към двете тръби чрез адаптери, които вече са сглобени с филтри за потока.
 4. Завиваме маркучите от миксера към тройниците.
 5. Завинтваме входните маркучи от пералната машина към тройниците. Тук имате нужда от FUMka, не можете да отидете никъде без него, защото всички връзки трябва да бъдат запечатани.

Сега можете да пуснете водата и да проверите как ще работи пералната машина, свързана по този начин. При проверката обърнете специално внимание на тройниците и маркучите, гледайте никъде да не капе нещо.

В заключение отбелязваме, че свързването на пералня към студена или топла вода не е трудна задача. Може би тук няма разлика. Но дали вашият „домашен помощник“ се нуждае от това? Най-вероятно не е необходимо, освен ако, разбира се, вашата пералня от фабриката има функция за двойна връзка за топла и студена вода!

   

7 читателски коментара

 1. Граватар Иван Иван:

  Необходимо ли е да свързвам топла вода, ако имам два входа?

  • Граватар Александър Александър:

   Можете да инсталирате воден сплитер, така че да има налягане на горещия вход. Ако машината е свързана към захранване със студена вода и захранване с топла вода, тогава такъв сплитер е включен в комплекта за доставка на пералната машина.

 2. Граватар Владимир Владимир:

  Моят Indesit беше свързан само с топла вода.
  Машината работи 16 години. Днес сменям пералня. И ще го свържа отново по същия начин. Имам само тази тръба безплатна.

  • Граватар Вячеслав Вячеслав:

   Най-надеждният вариант е да инсталирате трипътен термостат (смесител). Те обикновено имат контрол на температурата на изхода и различни температурни диапазони. Имам диапазон 32 - 50 градуса и са свързани и пералнята и съдомиялната. За щастие има собствено парно (газово котле + котел) и кладенец. Това еима филтри и адекватно налягане. Но в системите за централно отопление и водоснабдяване трябва да се погрижите за пречистването на водата и да инсталирате възвратни клапани за студена и топла вода, т.к. Налягането може да е различно и няма да работи правилно.

  • Граватар Михаил Майкъл:

   Старите машини могат да бъдат свързани, но новите имат много автоматични режими на пране. Възможно е да има проблеми. Да, и пералните вече не са същите. Спестявания от всичко. Пластмасата може да се изкриви, ако я захранвате с топла вода от бойлера - 40 градуса.Измиването става бързо поради факта, че не е необходимо да се нагрява водата.

 3. Граватар Настя Настя:

  Имам полуавтомат. Свързахме топло и студено, но само студено пране. Топлата вода не тече. Защо?

  • Граватар Владимир Владимир:

   Отворете крана

Добави коментар

Препоръчваме за четене

Кодове за грешки на пералня