Свързване на бойлер и пералня

Свързване на бойлер и пералняПоради високата влажност, която се наблюдава в банята, не е препоръчително да се монтират и използват електрически уреди там. Въпреки това, за удобство и комфорт на членовете на семейството е необходимо да поставите малко оборудване в тази стая. В повечето случаи тук се намират перални и бойлери.

Не е необходимо да бързате да инсталирате бойлера и пералнята по някакъв начин, някои хора успяват да организират захранването си с един контакт. Това не е безопасно и може да доведе до пожар или токов удар. Как да свържете правилно бойлер и пералня, при спазване на всички правила, ще ви кажем в тази статия.

Общи принципи на свързване

Честно казано, в банята хората обикновено не се ограничават да включват само машината и бойлера. В допълнение към тези единици в стаята се използват сешоар, електрическа самобръсначка, „кърпа“ и осветителни устройства. Разбира се, това не е напълно безопасно, но ако правилно организирате електрическото захранване на вашето оборудване, няма да се налага да се отказвате от обичайния си комфорт. Правилното окабеляване на устройствата минимизира риска от късо съединение, пожар или токов удар за потребителя.

Схема на свързване на електрически комуникации

Големите потребители на електроенергия, като котли с мощност над 3,5 kW, трябва да бъдат свързани към електрическата мрежа директно от отделен прекъсвач, не забравяйте да осигурите наличието на устройство за ниско напрежение на обекта, предназначено да включи изключете захранването на веригата в случай на изтичане на ток. Или това се прави с дифавтомат с работен ток не повече от 30 mA.

Включването на нагревателна релса за кърпи в отделен електрически контакт не изглежда много естетически в интериора, така че при формирането на електрическа верига е препоръчително да я свържете директно към машината.

И така, какъв е най-добрият брой контакти, които да осигурите в банята, когато полагате електрически кабели? В случай, че в стаята няма инсталирана автоматична машина, са достатъчни една или две електрически точки, но ако тук ще има бойлер и пералня, по-добре е да направите три или четири контакта.

Поставяне на контакти и електроуреди

Съгласно GOST R 50571.11-96 (IEC 364-7-701-84), част 7, раздел 701, банята е условно разделена на зони, които показват допустимостта или недопустимостта на инсталирането на електрически уреди в тях. Можете да видите тези зони на фигурата.

Къде можете и къде не можете да инсталирате електрическо оборудване

Разглеждайки представеното изображение, потребителят може ясно да определи на кое място е възможно инсталирането на електрическо оборудване и на кое място е строго забранено. Така:

  • Нулевата зона включва места, където има вода, като вана, душ кабина и мивка. Категорично е забранено използването на устройства с напрежение над 12V в непосредствена близост до вода. Също така е забранено разполагането на източници на ток в тази зона;
  • зона 1 заобикаля предишната зона, обикновено съседни стени; тук не е разрешено да се монтират контакти, но зоната е подходяща за поставяне на бойлер;
  • втората зона е разположена на разстояние 0,6 м от границите на зона 0. Тук можете да инсталирате котел, както и лампи, характеризиращи се с клас на защита 2;
  • зона 3 е условно безопасна; електрически точки могат да бъдат поставени тук и по-нататък в стаята, но си струва да се обърне внимание, че контактите и ключовете трябва да бъдат защитени от влага и пара.

В нулева, първа и втора зона е забранено монтирането на съединителни кутии, разпределителни и контролни устройства.

Те регулират окабеляването в банята и PUE - правила за изграждане на електрически инсталации. Параграф 7.1.40 говори за изискванията за полагане на електрически проводници. Той описва, че е разрешено както открито полагане на кабели с необходимото напречно сечение, така и инсталиране на скрито електрическо окабеляване. Допустимата температура на тяхната изолация трябва да надвишава 170 °C.

Контакти и ключове Legrand PlexoТочка 7.1.48 разглежда доколко е възможно да се счита за възможно да се инсталират контакти в помещение с висока влажност като цяло. Според данните е забранено монтирането на електрически точки в обществени душове, а в апартаменти, къщи и хотелски стаи контактите могат да се поставят в банята, но само в третата зона. Задължително е електрическите точки да бъдат свързани чрез изолиращи трансформатори, RCD устройства или автоматични устройства, програмирани за работен ток не повече от 30 mA.

По този начин, съгласно стандартите GOST и PUE, гнездата трябва да бъдат свързани чрез устройство за остатъчен ток с работен ток до 30 mA и разположени изключително в третата зона. Що се отнася до разпределителните кутии, препоръчително е да ги поставите в зона 3 или дори по-добре напълно извън банята.

Моля, обърнете внимание, че регулаторните документи описват само разположението на електрическите точки според обозначените зони.Няма информация, регламентираща на каква височина трябва да бъде разположен контактът. Ето защо, когато обмисляте разположението на захранващите точки, инсталирайте ги по такъв начин, че да осигурите удобно свързване на устройствата към мрежата.

Както бе споменато по-горе, в третата зона е допустимо да се монтират гнезда, освен това продуктите трябва да бъдат оборудвани със защитна завеса. Отличен вариант е гамата Legrand Plexo от висококачествени продукти за електроинсталация.

Необходимо е да се спазва изискването на PES, което гарантира безопасността на вас и вашето семейство.

Електрически комуникационни схеми

Основното правило за поставяне на мощни консуматори в банята е включването им чрез RCD. Също така е необходимо да се монтира отделна машина за пералня и бойлер. По-долу е представена възможна схема на свързване.

Когато инсталирате нова електрическа верига за баня, можете да използвате както повърхностно монтирани, така и вградени електрически продукти. Според PEU можете да поставите външно окабеляване, ако не планирате да извършвате ремонти в банята, или можете да направите канали по стените и да скриете кабелите под довършителните материали.

Комуникации за големи потребители

Автоматичната пералня и бойлерът принадлежат към категорията на мощните потребители на електрическа енергия, така че за да ги инсталирате в банята, е необходимо да инсталирате отделни линии, защитени от автомати. Не можете да използвате един и същи контакт за пералнята и за бойлера. За всяко устройство е необходимо да се предвиди отделна точка за захранване, която разполага с допълнително табло с автомат.

Какъв проводник е необходим за свързване на оборудването? Избираме напречното сечение на кабела въз основа на мощността на електрическия уред. Препоръчително е да заварявате или запоявате проводниците.Връзката се осъществява в запечатана съединителна кутия, напълно защитена от влага.

При изграждането на електрическа верига е препоръчително да не се използват клемни блокове, най-добре е да се кримпва с помощта на ръкави.

Разклонителната кутия се монтира извън банята, но ако това не е възможно, монтирайте я на закрито, като изберете панел с клас на защита IP68. Бойлерът трябва да бъде свързан с помощта на електрически панел с двуполюсен прекъсвач, оборудван с RCD.

   

Коментари на читатели

  • Споделете вашето мнение - оставете коментар

Добави коментар

Препоръчваме за четене

Кодове за грешки на пералня