Как да перете възглавница от холофибър в пералня

Как да перете възглавница от холофибър в пералняОсвежаването на големи предмети на ръка не е приятна задача, затова все повече домакини избират по-удобна и бърза пералня. Почти всичко е в „белия списък“ за машината и дори можете да перете възглавници от холофибър в барабана. Вярно е, че не е необходимо да бързате с последното, тъй като такъв пълнител изисква специални грижи. По-долу ще ви разкажем подробно кое.

Нюансите на автоматичното пране

Въпреки продължаващите дискусии относно съвместимостта на холофибър и пералня, не трябва да отлагате прането на възглавницата твърде дълго. Има и друго решение - обърнете внимание на фабричния етикет. Всеки производител има право да определя свои собствени правила за почистване на продукта и ако на етикета има икона, която позволява автоматично измиване, няма причина за безпокойство.

За тези, които се съмняват, има и друг вариант - да тествате готовността на пълнителя за барабана. За да направите това, поставете възглавницата върху равна повърхност и спуснете тежък предмет в центъра. След 3-5 минути отстранете „пресата“ и оценете резултата. Ако първоначалната форма не се върне, това означава, че материалът е с лошо качество или е загубил своята еластичност поради дългия си експлоатационен живот. Във всеки случай не си струва риска с машинното пране.

Холофайбър няма други противопоказания за пране в пералня. Остава само да не забравяме за специалните условия за стартиране на цикъла и да не се отклоняваме от следните инструкции:

 1. изберете програмата „Синтетична“ или „Деликатна“; използването на други строго не се препоръчва - те могат да развалят състоянието на пълнителя;налейте течност в тавата
 2. настройте температурата на 40°C.Ако го вземете по-високо, материалът завинаги ще загуби първоначалната си мекота;
 3. изключете въртенето или го задайте на най-ниската стойност. Когато барабанът се върти интензивно, холофайбърът ще се намачка;
 4. Изсипете универсална течност в тавата. Праховете не могат да се използват, тъй като те силно запушват структурата на уплътнението и трудно се изплакват от нетъкани влакна. Хлорсъдържащите съединения също са забранени поради прекалено агресивното им въздействие;
 5. Внимателно поставете възглавницата в барабана.

важно! Не бъркайте прането на възглавница с почистващи продукти за пух и не слагайте топки за тенис в барабана. Такива съседи ще повредят нетъканите влакна и ще развалят холофибъра.

 1. започнете да миете;
 2. в края на цикъла извадете и оставете абсорбираната вода да се отцеди;
 3. суха.

Ще говорим за някои от стъпките по-подробно по-късно, но като цяло алгоритъмът за пране на възглавница с холофибър изглежда така. Ако не е възможно да се осигури продуктът с всички изброени условия, по-добре е да не стартирате цикъла. По-безопасна алтернатива е да го почистите на ръка или да отидете на химическо чистене.

Правилно сушене на продукта

По-добре е да спрете на етапа на сушене на изпрания артикул. Тук е важно да се придържате към специални правила, в противен случай вече чиста възглавница ще се намачка и развали. Как трябва да постъпите в идеална ситуация?

 1. Без да притискате, извадете от машината.
 2. Оставете водата да се отцеди, като поставите възглавница на двете си ръце над ваната.
 3. Поставете върху хоризонтална повърхност (например подова сушилня) на открито - балкон, улица, като избягвате пряка слънчева светлина.

внимание! Окачването на възглавница с холофибър на щипки е строго забранено!

Ако няма възможност да поставите изпрания артикул на улицата, тогава действаме по различен начин.Поставяме го възможно най-близо до прозореца, отваряме всички прозорци в апартамента и излизаме от стаята. Основното нещо е да се върнете и да победите възглавницата поне веднъж на час, за да предотвратите образуването на бучки.

Връщаме възглавницата в първоначалния й вид

Ако пълнителят се повреди, можете да си купите нов и да напълните възглавницатаВ случаите, когато отговорът на въпроса дали е възможно да се пере холлофайбър в машината е зададен още по време на процеса или на финалната линия, трябва да очаквате тъжни последици. Но повредената възглавница не е причина да се откажете. Най-често позицията се коригира чрез прости манипулации. Така че, като имате смачкан продукт в ръцете си, трябва:

 1. Намерете голям масажен гребен-четка и уред за разресване на подкосъм на кучета и котки.
 2. Внимателно разкъсайте възглавницата, отстранете свободния пълнеж и я поставете в контейнер.
 3. Вземете малко холлофайбър, поставете го върху гребен и го разресвайте с четка.
 4. Продължете процедурата, докато целият материал стане пухкав.

Новоразресаният пълнител няма да стане идеално мек и обемен, но ще придобие оптимално състояние и ще ви позволи да използвате възглавницата известно време. Има и друга възможност - купете холофибър за малко пари в магазин за шиене и занаяти и след това заменете стария материал с нов. Последният метод ще бъде малко по-скъп, но ще спести време и ще върне на възглавницата предишната й красота и еластичност.

За тези, които не рискуват да използват машина

Най-безопасното нещо, което можете да направите, е да забравите за пералнята и да освежите холлофайбърната възглавница ръчно. В тази ситуация рискът от разваляне на оригиналната форма и влошаване на качеството на пълнителя е намален до нула. Но само ако следвате основните правила и препоръки. Говорим за следните точки:

 • първо напълнете леген с вода при 30-40 градуса и добавете към него течен препарат (гел за измиване или шампоан за коса);
 • изчакайте, докато гелът се разтвори напълно във вода;
 • потопете възглавницата и оставете за половин час;
 • лесно изплакнете възглавницата в разтвор на пяна;
 • без да изцеждате, поставете го във ваната и изплакнете обилно;
 • оставете водата да се отцеди, поставете го върху сушилнята и го изсушете, като разклащате редовно пълнителя.

Възглавница с холофибър не е причина да се откажете от пералнята. Ако изберете правилния режим и следвате инструкциите, е напълно възможно да получите чист и непокътнат продукт.

   

Коментари на читатели

 • Споделете вашето мнение - оставете коментар

Добави коментар

Препоръчваме за четене

Кодове за грешки на пералня