Трябва ли да сушите в сушилня?

Трябва ли да суша в сушилня?Не всеки обича да тича от пералнята до балкона с леген и щипки и да закача прясно изпрани дрехи. По-привлекателна е перспективата да извадите сухото пране от барабана и веднага да го поставите в килера или на дъската за гладене. Устройствата за сушене и миене предлагат тази възможност, но високата цена и малкият брой отзиви поставят под съмнение. Нека да разберем дали си струва да купите пералня и сушилня или е по-добре да го направите по старомодния начин.

Какъв е „трикът“ на сушилните машини?

Ако конвенционалните машини в края на цикъла произвеждат чисто, но мокро пране, тогава многофункционалните машини включват сушилнята след измиване и ви позволяват да не губите време за окачване на дрехи. Това става възможно чрез оборудване на машината с допълнителен нагревателен елемент. В допълнение към първия нагревателен елемент, разположен под барабана и загряващ водата, е предвиден втори за загряване на въздуха. Процедурата за сушене на дрехи е проста.

  1. Нагревателният елемент се нагрява, а топлината се разпределя от вентилатор през специална въздуховодна система.
  2. Горещият въздух преминава през мокрото пране, отделеният кондензат се утаява в предвидения резервоар и след това излиза през канала.
  3. Барабанът се върти бавно в различни посоки, осигурявайки равномерно и пълно изсушаване.Принцип на сушене

Таблото също се променя, като има отделен регулатор за настройка на функцията за сушене. Няма други съществени разлики - останалата част от устройството за пералня-сушилня не се различава от обикновената машина.

Характеристики на сушене

Струва си да се разбере, че многофункционалните единици са много по-сложни технически, така че има много недостатъци и клопки. Сушенето се превръща в допълнение към машината, поради което производителите обръщат повече внимание на качеството на пране и центрофугиране, отколкото на технологията на сушене. Но водещите марки домакински уреди казват, че са готови да предоставят подобрени продукти в близко бъдеще.

Междувременно много машини имат най-простата опция за сушене - с помощта на таймер. Потребителят по свое усмотрение задава времето на цикъла и оценява резултата. Вярно е, че нещата често остават доста влажни или, напротив, пресушени, което се коригира чрез промяна на продължителността на режима.

По-рядко срещани са „усъвършенстваните“ модели, които предлагат на собственика автоматично сушене. Продължава точно толкова време, докато се достигне определена остатъчна влажност. Тук технологията е по-сложна: на дъното на кондензатора е монтиран термометър, който измерва количеството отделена влага. В зависимост от получените числа, интелигентната система Fuzzy Logic изчислява нивото на влажност и го сравнява със зададената стойност. Ако настъпи изравняване, цикълът приключва.

По-добре е нещата да са влажни, тъй като когато изсъхнат, влакната на тъканта отслабват и стават крехки.

Но потребителят не трябва да изчислява желаното ниво на влажност като процент. Производителите са систематизирали данните и машината веднага ви предлага да изберете степента на сушене: от „много сухо“, „ютия“ до „килер“. Остава само да завъртите лоста в желаната позиция и да изчакате края на цикъла.програми за сушене на пералня

Изсушава по-малко, отколкото пере

Комбинираните перални устройства имат недостатък - можете да изсушите не повече от половината от стандартния капацитет.Така моделът Electrolux EWW 16781W ограничава максималното натоварване по време на пране до 7 кг, а за сушене барабанът може да се напълни само до 3,5 кг. В ежедневието подобно разпределение на килограмите причинява сериозни неудобства.

Много хора се съмняват дали сушенето в пералня е необходимо, ако след края на един цикъл трябва да направят две „сушене“ минавания. По време на голямо пране този нюанс губи ценно време и консумира повече електроенергия.

Сушилните и пералните машини са по-малко икономични от стандартните модели: класът на енергопотребление често е на ниво „B“ и често пада до „C“ и „D“.

Производителите се опитват да решат проблема чрез подобряване на технологията за сушене. Теоретично е възможно да се изравнят показателите, като някои марки вече правят големи крачки напред. Ярък пример е Hotpoint-Ariston ARMXX D129, който има капацитет на пране 7 кг и капацитет на сушене 5 кг. Но по-голямата част от машините все още сушат много по-малко, отколкото мият, за което трябва да сте подготвени.

По-често ли се развалят сушилните?

Друг аргумент срещу закупуването на многофункционални устройства е тяхната ненадеждност и кратък експлоатационен живот. Има мнение, че технологично "сложните" сушилни често се провалят и са скъпи за ремонт. От една страна, това е логично, но от друга е малко вероятно производителите да пуснат на пазара продукт с очевидно ниско качество, рискувайки репутацията си.Нагревателният елемент често изгаря при перални и сушилни машини

Ремонтниците на големи домакински уреди твърдят, че наличието на функция за сушене не влияе на общия експлоатационен живот на автоматичната машина. Комбинираните агрегати се развалят, но не поради сложния им дизайн, а поради неграмотна работа.Неспазването на инструкциите от потребителя и небрежното отношение към препоръките на производителите водят до преждевременни проблеми и ремонти. Например, повечето сушилни и перални машини „изгарят“ поради просто превишаване на максимално допустимото натоварване. Опитвайки се да завършат измиването по-бързо, собствениците на машини зареждат цялото изпрано пране, забравяйки за ограниченията в инструкциите.

Трябва ли да купя такова оборудване?

Дали е необходима сушилня-пералня в къщата е нещо, което всеки решава сам. Но експертите съветват да изберете монофункционални единици вместо комбинирани единици, тоест да закупите отделна сушилня и пералня. Просто трябва да намерите достатъчно място и да закупите машини с подобен капацитет, за да изсушите целия измит обем наведнъж.

В допълнение към спестеното време, тази опция има няколко допълнителни предимства: голям брой програми, възможност за избор на тесни модели и широка гама от продукти. Но има и недостатъци: ще изисква два пъти повече място и пари. Няма да можете да спестите финансите си - висококачествената сушилня не е по-евтина от сродните, например Bosch WTE-86302BY ще струва $450-470, а Gorenje D 65225 - $600-620.

Модерна тенденция в интериора, когато сушилнята е поставена директно върху пералнята, ще ви помогне да спестите място.

Ако пространството и финансите са ограничени и не искате да окачвате дрехите на щипки, препоръчително е да закупите пералня и сушилня. Една подобрена машина струва около 1,5 пъти повече от стандартна пералня, но можете да намерите приемлива опция за цена, започваща от $150.

При избора на модел се фокусираме върху два ключови момента: наличието на „усъвършенствано“ сушене за остатъчна влага и капацитет за един цикъл.Също така се опитваме да намерим машина с възможно най-висок клас на енергопотребление и подходящи режими. Основното нещо е да не пренебрегвате препоръките на производителя и внимателно да прочетете ръководството за употреба.

   

Коментари на читатели

  • Споделете вашето мнение - оставете коментар

Добави коментар

Препоръчваме за четене

Кодове за грешки на пералня