Какво трябва да направите, ако кърпите ви миришат след пране?

Какво да направите, ако кърпите миришат след пранеСлед като вземете вана или душ, искате да се увиете в мека кърпа и да усетите приятната му миризма, за да консолидирате положителните емоции от „къпането“. Понякога обаче настроението се разваля от отблъскващия аромат, излъчван от нещото - кехлибар на влага, мухъл. Искам веднага да изперем прясна кърпа. Нека да разберем защо това се случва и какво да направим, за да избегнем такова разочарование.

Търсене на причините за миризмата

Защо кърпите миришат след пране? Всъщност има просто обяснение за това. Но преди да анализирам причините, бих искал да изразя основното правило: не отлагайте почистването на кърпите. Това е важно, защото те почти винаги са мокри и в тях се натрупват частици кожа, коса и мръсотия. Продуктите изискват редовна поддръжка.

Ако хавлиената кърпа изчака няколко дни в коша за мръсно пране, отблъскващата миризма, дори след центрофугиране в пералнята, не може да бъде избегната.

И така, основните причини кърпите да миришат неприятно:

 • бактерии. Вредните микроорганизми бързо се размножават в тъканните влакна; тяхната „храна“ са мъртви кожни люспи, останали върху тъканта след изтриване на тялото и косата. Ако „миризмата” остане след пране, това означава, че кърпата не е изпрана;
 • олеинова киселина. Осигурява правилен метаболизъм, тоест човешкия метаболизъм. Този компонент на себума придава неприятна миризма както на кърпите, така и на принадлежностите за сън. Киселината прониква дълбоко във влакната на материала, след известно време започва да се разлага, оттук и отвратителния "аромат". Мазнините също помагат за разпространението на микробите, действайки като хранителен материал за тях;Не сушете кърпите във влажна стая
 • неправилно сушене. Просто опцията, когато изглежда, че само кърпа, извадена от килера, мирише. Може би е изсушено в затворено помещение, където няма циркулация на въздуха, или в помещение с твърде висока влажност, поради което продуктът е висял влажен за няколко дни.За да премахнете миризмата на мухъл, ще трябва да изперете предмета и да го изсушите правилно.

И така, има няколко причини, поради които кърпите миришат. За да избегнете такъв проблем, трябва да миете продуктите възможно най-често и да ги изсушите на добре проветриво място. Но какво да направите, ако вече се е появил застоял „аромат“? Нека да разберем как да се отървем от миризмата на влага и мухъл.

Методи за премахване на миризмата

На никого няма да му хареса да използва кърпа с неприятна миризма, знаейки, че тя е развъдник на микроби и бактерии. „Миризмата“ обаче не е причина да изхвърлите даден артикул. Можете да опитате да изперете продукта, за да върнете предишната чистота на платното.

Можете да освежите кърпата си и да премахнете неприятните миризми с помощта на:

 • кипене;
 • белина;
 • луга;
 • използване на съвременни перилни препарати.

Нашите прабаби са използвали първия метод. Въпреки че варенето може да направи хавлиените кърпи по-твърди, това е най-ефективният метод за борба с бактериите. Няма да е трудно да омекотите предмета - просто го изплакнете след това с добавяне на балсам.Лугата ще ви помогне да се отървете от миризмата

Освен това можете да варите кърпи не само на печката, но и в голяма тенджера, като използвате сапун за пране, както беше направено преди няколко години. Днес повечето перални имат режим „Варене”. Ако няма такава програма, трябва да стартирате друга, с продължителност около два часа и загряване на водата до 90-95 °C. Този метод е подходящ само за кърпи от естествени тъкани.

Друг вариант за справяне с неприятните миризми е използването на продукти, съдържащи хлор. Става дума за „Белота“, „Патенце“, „Хлорни таблетки“. За да разберете дозировката на състава, трябва да проучите информацията върху опаковката. Например, за 10 литра вода ще ви трябва една мерителна капачка белота.

Инструкциите за използване на хлорсъдържащи препарати за пране на кърпи винаги са едни и същи:

 • напълнете леген с вода с желаната температура;
 • изсипете химикалите там, разбъркайте добре разтвора;
 • накиснете кърпи в получената течност;
 • Перете дрехите на ръка или в машина.

Някои продукти могат да се изсипват директно в пералнята. Трябва внимателно да прочетете препоръките за използване на състава и да следвате стриктно инструкциите, за да не навредите на машината или нещата.

Миризмата на белина ще изчезне при изсушаване, оставяйки кърпите чисти и свежи.

Лугата ще помогне за премахване на мухлясалия „аромат“. Това народно лекарство не мирише на нищо, напълно се изплаква от влакната на тъканта и прави нещата меки. Ще трябва да направите сместа сами. За да направите луга:

 • напълнете една трета от буркана с дървесна пепел;
 • налейте вода до горната част на контейнера, разбъркайте;
 • отстранете всички плаващи частици;
 • оставете пепелта за три дни или варете сместа, докато стане почти прозрачна и мека на пипане. Когато се приготвя луга чрез кипене, обикновено ще отнеме час до час и половина;
 • Внимателно изцедете течността, като се уверите, че няма да попадне пепел там. Тази „вода“ е дезинфектантът, от който се нуждаем.

След това можете да сварите артикула с луга в тенджера или да добавите сместа в автоматична пералня. Няма да остане и следа от отвратителната „скъпа“.

Лугата има няколко предимства:

 • абсолютно безвреден за хората;
 • придава на нещата мекота, като след препарат за изплакване;
 • поддържа цвета и връща яркостта на тъканите;
 • не уврежда влакната на материала, а само ги укрепва.

Лугата има своите недостатъци. Първо, той се бори само с миризмата, без да премахва петна. Второ, трябва да подготвите сместа предварително.специални препарати за пране на кърпи

И накрая, винаги можете да прибегнете до съвременните препарати. Сега в магазините е лесно да намерите гелове и прахове, които помагат за премахване на миризми, извършват антимикробно лечение, възстановяват цвета и премахват стари петна. За почистване на кърпи можете да закупите:

 • Концентрирана измивна течност Top Hygia. Това е антибактериално средство, което унищожава вредните микроорганизми, които са се заселили в материала. Може да се използва както за ръчно, така и за машинно почистване.Производителят гарантира, че компонентите се измиват от влакната само с един цикъл на изплакване. Важно предимство на Top Hygia е, че съставът инхибира развитието на бактерии след пране на кърпите.
 • Nanox LION гел. Съставът съдържа вещество, което помага за унищожаването на олеиновата киселина, натрупана във влакната на тъканите. Също така един от компонентите на продукта е екстракт от чаено дърво. Добавката е известна със своите антимикробни свойства. Течността не съдържа вредни за околната среда фосфати.

Има много начини да се справите с влажната, застояла миризма на кърпи. Не трябва незабавно да поставяте кръст върху продукта и да го изхвърляте. Опитайте да кипнете предмета, да го измиете със специален продукт или да го третирате с хлорсъдържащи съединения.

Бамбукови или ленени кърпи

Бих искал да обърна специално внимание на най-често срещаните видове кърпи. Нека да разберем защо продуктите от лен и бамбук могат да миришат неприятно.

Всяка естествена тъкан е отлична основа за живота и размножаването на вредни микроорганизми.

Ето защо не трябва да мислите, че ленените кърпи не са застрашени от отблъскваща миризма и плесен. Това е грешно. Естествените материали изискват редовна, навременна грижа и правилно изсушаване. Тогава нещата няма да ви разочароват с неприятен „аромат“.бамбукови кърпи

Производителите на бамбукови влакна твърдят, че те произвеждат мощен антисептик, който предотвратява развитието на бактерии и мухъл. Кърпите, изработени от такъв материал, се считат за най-хигиенични, но те също могат да бъдат преследвани от „миризма“. С течение на времето домакините отбелязват, че продуктите от бамбук започват да миришат.

Може би след дълго време на употреба антисептичните свойства на бамбука се губят и бактериите все още се заселват във влакната на тъканта. Възможно е също така да има малко кърпи от чист бамбук; те обикновено съдържат примес на памук. Именно поради добавките дезинфекционният ефект може да не е толкова очевиден.

Как да се отървем от влагата?

Основната причина за „мухлясалите“ кърпи е неправилното им сушене. За да избегнете неприятните миризми, ето няколко съвета, които трябва да имате предвид. И така, нещата ще миришат свежо, ако:

 • не ги сушете в кухнята и особено в банята. Влажността в тези помещения винаги е висока, това ще повлияе на резултата от сушене;
 • След измиване окачете кърпите на чист въздух, под слънчевите лъчи. Ултравиолетовото лъчение ще осигури допълнителен антибактериален ефект.

Ако не е възможно да окачите кърпи на балкона, трябва да ги изправите върху сушилнята и да поставите конструкцията в стая с отворени прозорци.

Има тайно „оръжие“, което ще помогне на вашите продукти да миришат добре. Поставете памучни тампони, обилно навлажнени с ароматно масло, под сушилнята. Използвайки този лайфхак, вие ще поставите в гардероба си неща, които вече излъчват деликатен аромат.

Ароматна добавка

И накрая, продуктите трябва да се съхраняват правилно. За да сте сигурни, че ще ви е приятно да се подсушавате с кърпа и да е приятно да я държите близо до тялото си, препоръчително е да поставите естествени амортисьори на рафта на шкафа. Става въпрос за:

 • торбички с ароматни билки. Можете да ги направите сами или да ги купите в супермаркета. Например, лавандулата ще мирише с години, предавайки деликатен аромат на чисто бельо;
 • вкусно миришещ тоалетен сапун. Просто извадете „блокчето“ от опаковката и го поставете в гардероба си. На нещата ще се осигури прекрасен аромат;
 • ароматни пръчици. Поставете ги в желаната част на гардероба, за да разпръснете нежен кехлибар.аромат за кърпи

Можете също така да обърнете внимание на изкуствени аромати, предназначени за инсталиране в перални машини, ароматни гипсови фигурки, импрегнирани със специален концентриран състав. Също така днес се произвеждат огромен брой ароматни устройства за дома: бутилки, сашета, аерозоли.

Не забравяйте основните правила за съхранение на нещата. Рафтовете на килера не трябва да се пълнят докрай с бельо; не забравяйте да осигурите свободна циркулация на въздуха вътре. Идеално е да поръчате гардеробни системи с мрежести, перфорирани рафтове.

Вече е ясно какво да правите, когато кърпите миришат лошо дори след пране. Какви домакински химикали и методи да използвате за неутрализиране на миризмата е изборът на домакинята. Също така е важно да запомните, че честото миене няма да навреди на кърпите; по-добре е да ги зареждате в машината на всеки 3-4 дни употреба.

   

Коментари на читатели

 • Споделете вашето мнение - оставете коментар

Добави коментар

Препоръчваме за четене

Кодове за грешки на пералня