Как да използвате съдомиялна машина Hotpoint Ariston

Как да използвате съдомиялна машина Hotpoint AristonМного домакини започват да използват съдомиялната машина Hotpoint Ariston „на случаен принцип“, без първо да проучат инструкциите за оборудването. Не е препоръчително да правите това. Неправилните действия са изпълнени с последствия както за уреда, така и за съдовете в него. Ето защо, преди първото стартиране, не забравяйте да проучите препоръките на производителя и едва след това активирайте цикъла.

Първо стартиране и нормално пране

По-добре е да поверите свързването на съдомиялната машина към комуникациите на специалист. Техникът ще монтира уреда, ще го свърже към ВиК и ще регулира височината. След това потребителят е изправен пред задачата да включи съдомиялната машина за първи път, но как да направи това?

Първият цикъл на PMM трябва да се извърши празен, без съдове в работната камера.

Нова машина трябва да се измие отвътре. За да стартирате съдомиялната машина за първи път, ще ви трябва сол и препарат (таблетка или прах). Някои PMM идват със стартов комплект. Ако не, купете домакински химикали в магазина.

Съдомиялната разполага с отделение за сол. Първо трябва да се попълни. За това:

 • отворете вратата на PMM и извадете долната кошница от работната камера;
 • в долната част на съдомиялната машина намерете капака, покриващ отделението за сол;
 • развийте капачката и налейте вода в контейнера (това се прави само веднъж, преди първото стартиране);
 • с помощта на фуния изсипете сол в отделението с вода;
 • избършете водата, която ще изтече от отделението под налягане към дъното на камерата;
 • затворете капака на резервоара за сол;
 • настройте омекотителя PMM (на базата на нивото на твърдост на чешмяната вода във вашия регион).Колко често трябва да слагате сол в съдомиялната?

Описание на процеса на настройка на йонообменника е в инструкциите за съдомиялната машина. Можете да измерите нивото на твърдост на чешмяната вода с помощта на специални тест ленти. Важно е да зададете оптималната консумация на сол, от това ще зависи консумацията на гранули и качеството на измиване на съдовете.

При по-нататъшно използване на PMM солта се изсипва в контейнера, ако е необходимо. Много съвременни съдомиялни машини са оборудвани със специален индикатор, който светва, ако в контейнера са останали малко гранули. Когато няма крушка, ще трябва сами да следите броя на солните кристали в контейнера.

Следващата стъпка е зареждането на препарат в машината. При всички PMM таблата за прах и таблетки се намира в горната част на вратата, от вътрешната страна. След като напълните съда, го затворете с капак.Ushasta nannys таблетка в дозатор

След като добавите сол и препарат, можете да стартирате съдомиялната. Уверете се, че вентилът за подаване на вода към PMM е отворен и устройството е свързано към мрежата. Намерете бутона „Включено“ на таблото. и активирайте съдомиялната машина.

При стационарните съдомиялни таблото се намира на фасадата, при съдомиялните за вграждане се намира в края на вратата, в горната част.

Можете да изберете всеки режим, но е по-добре да стартирате дълъг алгоритъм с висока температура. Например „Интензивен“. Как се обозначават различните програми зависи от модела на съдомиялната машина.

По време на тестовия цикъл си струва да наблюдавате работата на машината. Виж дали водата загрява и дали има течове. Ако установите сериозен проблем, незабавно изключете PMM.

Как да подредите артикулите в кошници?

Много важен нюанс е подреждането на съдовете в кошници. Ако направите това неправилно, приборите няма да бъдат измити. Ръководството за потребителя съдържа препоръки по този въпрос и дори с илюстрации.

С подреждането на стандартните ястия - чинии и чаши, всичко е ясно. Основните трудности за потребителите възникват при подреждането на извънгабаритни артикули - тави за печене, тенджери, тигани и т.н. Ето защо е важно да разберете как да поставите артикулите правилно.

Основни препоръки за зареждане на съдове в машината:

 • първо поставете големи съдове в долната кошница, едва след това в горната;
 • поставете чиниите в държачите така, че да има празнина между тях, в противен случай те няма да бъдат измити, особено дълбоки купи;
 • Съдовете се поставят с вътрешността към центъра на кошницата, големите чинии са разположени по краищата, малките по-близо до средата;
 • тиганите и тавите за печене трябва да се поставят настрани, за да не се нарушава циркулацията на водата в камерата за миене;
 • саксиите трябва да се поставят с главата надолу;как да подредите големи ястия в PMM
 • Препоръчително е да миете тенджери, тенджери и тигани отделно от чинии, чаши, чаши;
 • не претоварвайте машината, в противен случай съдовете няма да бъдат измити;
 • чаши, чаши, чаши се поставят с главата надолу, на последното ниво;
 • Има специална издърпваща се тава за лъжици, вилици и ножове. Намира се в горната част на камерата за миене;
 • Черпаците и шпатулите се поставят хоризонтално в горната кошница;
 • Съдовете трябва да се поставят така, че да не пречат на свободното въртене на разпръскващите рамена в камерата за миене.

Особено внимание трябва да се обърне на подготовката на приборите за хранене. Преди зареждане в съдомиялната машина, съдовете трябва да бъдат почистени от всякакви остатъци от храна. Не е необходимо да изплаквате чиниите, просто изчеткайте парчета храна, салфетки и кости от тях.

Струва си да се има предвид, че не всички прибори могат да се мият в съдомиялна машина. Някои съдове за готвене са просто несъвместими с PMM. Например дървени или чугунени предмети, тънък кристал.

Как ще изперем вещите?

Изборът на перилен препарат не е лесна задача за повечето потребители. Гамата от домакински химикали за PMM е невероятна. За да дадете предпочитание на който и да е производител, трябва да прочетете отново много отзиви и да направите собствено заключение чрез опити и грешки.

Много домакини предпочитат таблетки за съдомиялна машина. Обикновено капсулите, в допълнение към частиците на препарата, съдържат сол и препарат за изплакване. Тоест те изпълняват три функции наведнъж.

Въпреки това, ако водата в района е твърда, тогава солните кристали, съдържащи се в таблетките 3 в 1, няма да бъдат достатъчни, за да омекнат. Ще трябва да закупите допълнителна сол за PMM. Това не е най-бюджетният вариант.Aquarius таблетки за съдомиялна машина

Прахът за съдомиялна е по-евтин от таблетките. Неговият недостатък е неудобството при използване. Не е лесно да изсипете гранули в контейнера на съдомиялната машина, това трябва да стане с помощта на мерителна лъжица.

Експертите все още препоръчват да използвате всички продукти поотделно: прах, сол и препарат за изплакване, а не таблетки 3 в 1. Има няколко причини за това:

 • По този начин ще бъде по-евтино, защото капсулите за съдомиялни са скъпи;
 • Ще бъде възможно сами да дозирате продуктите, като се съсредоточите върху пълнотата на натоварването на PMM и степента на замърсяване на съдовете. Таблетките не могат да се разделят, което е неудобно;
 • Прахът или гелът за миене на съдове се разтварят по-бързо от таблетките, така че са по-подходящи за кратки цикли;
 • йонообменникът няма да "страда" от недостиг на сол. В капсулите има малко солни кристали, те няма да се справят с омекотяването на твърдата вода. Следователно гранулите във всеки случай трябва да се изсипват отделно.

Кой производител да избере, всеки потребител решава сам. Основното нещо е да не се съсредоточавате само върху рекламата, а да изучавате състава. По-добре е да купувате екологично чисти, хипоалергенни, биоразградими препарати. За щастие днес на пазара има много от тях.

Какви програми има PMM Hotpoint Ariston?

Ако първият цикъл може да се извърши в произволен режим, тогава програмата трябва да бъде избрана въз основа на съдовете, заредени в камерата. Ефективността на измиването на приборите за хранене ще зависи от това. Когато избирате алгоритъм, трябва да обърнете внимание на:

 • степен на замърсяване на съдовете;
 • материалът, от който са направени приборите за хранене.

Съдомиялните Hotpoint Ariston имат следните режими:

 • “Стандарт” - за почистване на всякакви съдове със средно замърсяване водата се нагрява до температура 50-60 градуса;
 • “Икономичен” - водата също се затопля до 50°C, но в този режим консумацията на вода и киловати са по-малко. Подходящ за леко замърсени съдове от всякакъв вид;Програми за съдомиялни Hotpoint-Ariston
 • „Интензивен“. Програма за почистване на много замърсени предмети, като тенджери, тигани, тави за печене. Водата се затопля до 70 градуса, което ви позволява да измиете изгоряла храна, сажди и мазнини;
 • "Деликатен". Алгоритъм, създаден специално за грижа за чупливи съдове от кристал, тънко стъкло и пластмаса.
 • "Автоматичен". Съвременните съдомиялни Hotpoint Ariston са оборудвани с този режим. Машината сама определя параметрите на цикъла, като се фокусира върху степента на замърсяване на съдовете и натоварването на камерата за миене.

Времето за измиване на машини Hotpoint Ariston може да варира от 45 минути до три часа. Продължителността на цикъла също се влияе от допълнителни функции, които могат да бъдат свързани с него:

 • "Половин товар" Тази опция ви позволява да намалите консумацията на вода, ако в машината се зареждат по-малко съдове от допустимото;
 • "Хигиена".Функция за антибактериално третиране на дъски за рязане, бебешки бутилки, буркани и други предмети.

Не мийте тави и тави за печене на деликатна програма. Освен това интензивният режим не е подходящ за обработка на крехки продукти. Важно е да изберете правилния алгоритъм в зависимост от вида на съдовете и степента на замърсяване.

Когато PMM завърши програмата

Когато машината завърши цикъла, трябва да извадите съдовете и да ги поставите на местата им. Просто оставянето на съдомиялната машина открехната няма да е достатъчно – трябва да се грижите за нея след всяка употреба.

В края на цикъла измийте мрежестите филтри, разположени в долната част на PMM.

След като изпразните кошниците, отстранете филтърната мрежа от дъното на камерата за миене. По него се натрупват остатъци от храна. След като изплакнете под чешмата, поставете елемента обратно на мястото му.Почистване-на-съдомиялна

След това избършете стените на камерата за измиване на сухо. Ако намерите парчета храна под вратата или уплътнителната гума, отстранете ги. След това PMM трябва да се остави леко отворен за вентилация.

С помощта на такива прости манипулации винаги ще можете да поддържате съдомиялната си в ред. Веднъж на всеки шест месеца се препоръчва да почиствате машината от котлен камък и мазнини с помощта на специални продукти. Това ще направи възможно измиването на всички маркучи и тръби на PMM отвътре.

   

Коментари на читатели

 • Споделете вашето мнение - оставете коментар

Добави коментар

Препоръчваме за четене

Кодове за грешки на пералня