Смяна на лагер в пералня Zanussi

Смяна на лагер на автомобил ZanussiИталианската пералня Zanussi е доста надеждна единица, но дори и тя може да се счупи. Ако четете тази статия, това означава, че вече сте разбрали, че лагерите на вашия „домашен помощник“ са се счупили. Не искам да викам техник, който ремонтира и поддържа оборудване, затова реших да извърша ремонта сам. Надяваме се, че нашите инструкции как да смените лагера в пералня Zanussi ще ви помогнат да се справите с тази работа.

Подготовка за работа

Без добър инструмент във вашия арсенал е малко вероятно да можете да смените лагерите в пералнята. Списъкът с това, което е необходимо, е доста впечатляващ и затова често плаши начинаещ майстор, който стига до заключението, че е по-евтино да се обадите на специалист, отколкото да купите всички отвертки и други аксесоари. Така е, но ако решите да научите този вид бизнес, ще трябва да купите нещо. И тези инструменти са необходими и ще бъдат полезни повече от веднъж по-късно. И така, пригответе:

 • плоска и кръстата отвертки или отвертки;
 • битове и адаптер за тях;
 • клещи и кръгли клещи;
 • гнезда и шестостенен ключ 8 мм;
 • чук и болт с дължина 14-16 мм и дължина 15-20 см, за да избиете лагера, но можете да вземете и специален теглич;
  дърпач за лагери
 • уплътнител за запечатване на всички пукнатини при сглобяване на резервоара;
 • WD-40 течност.

Купете лагери и семеринги по размер. Размерът може да се определи според модела на пералнята или след като избиете частта от барабана. Номерът и размерът ще бъдат написани отстрани.

След като сте събрали инструментите и резервните части, подгответе самата пералня. Трябва да бъде изключен от комуникациите и преместен на подходящо място за работа. Ще ви трябва много място, така че ако оборудването е в банята, тогава очевидно ще трябва да бъде изнесено в коридора или транспортирано до гаража по време на ремонта.

Ремонт на перални

Пералните Zanussi имат свои собствени характеристики, които трябва да се вземат предвид при подмяната на тази част. Ще опишем подробно този процес.

 1. Развийте болтовете и свалете горния капак и задната половина на кутията. Внимавайте, някои болтове са скрити под декоративни тапи. На този етап ще ви е необходима отвертка Phillips и накрайник torx.
  разглобяване на тялото на машината
 2. Отстранете гумения маншет от люка на вратата и го пъхнете в барабана.
 3. Основната цел по време на демонтажа е да извадите резервоара от пералнята. Затова изключваме всички тръби от него, първо трябва да премахнем въздушната тръба, тя просто се изважда от резервоара от горната част на пералната машина.
 4. Свалете задвижващия ремък от шайбата и от двигателя.
  свалете задвижващия ремък
 5. Отстраняваме закрепването („пръста“) от амортисьора, за да издърпаме резервоара. За да улесните процеса, вземете 13 мм шестограмен ключ и го поставете на „пръста“ отвътре, а главата издърпайте отвън с клещи.
  свалете амортисьора
 6. Внимателно, без да огъвате проводниците, извадете сензора от резервоара.
 7. Изключете заземяващия проводник от шайбата на барабана.
 8. Изключете всички кабели от нагревателния елемент.
 9. Изваждаме чипа с кабелите от двигателя на пералнята и развиваме самия двигател, той е доста тежък и ще пречи.
 10. Сега изключваме тръбата, която преминава от резервоара към превключвателя за налягане.
 11. Разкачете тръбата за пълнене, като използвате 8 мм муфа, за да разхлабите скобата.
 12. Отстранете дренажната тръба.

  За ваша информация! Самата тръба е закрепена с болт към тялото на машината, така че използвайте 8 мм муфа, за да я развиете и да я преместите настрани.

 13. Незабавно развийте ролката на барабана с помощта на шестоъгълник 8 мм. За да избегнете счупване на закопчалката, леко почукайте центъра на шайбата с чук. Като използвате лоста на гаечния ключ за метална тръба, развийте гайката.
  развийте шайбата
 14. Вземаме 13 мм гнездо и развиваме горната противотежест от резервоара, като го преместваме настрани.
 15. Изваждаме резервоара от пружините и го изваждаме от корпуса.

На този етап ще приключи подготовката за подмяна на лагера. Свършена е много работа, така че бъдете търпеливи, правете всичко по ред и не бързайте. Ако е възможно, направете снимки, за да видите по-късно как се сглобява пералнята. След като поставите резервоара на пода, развийте болтовете по контура, като по този начин разглобявате резервоара на пералнята Zanussi на две половини.

Когато изваждате барабана от задната половина на резервоара, внимавайте да не повредите вала и напречната част. Не удряйте просто вала с чук.

Следва директният процес на работа с лагери. Трябва да направите следното:

 • използвайте плоска отвертка, за да издърпате уплътнението от вътрешността на резервоара и да го издърпате;
 • С помощта на клещи и плоска отвертка издърпайте металния задържащ пръстен;
  свалете задържащия пръстен
 • напръскайте лагера с WD-40 и оставете за 10-15 минути;
 • обърнете резервоара и с помощта на чук и дрейф започнете да избивате лагера вътре. Правим това внимателно, нанасяме удари последователно на противоположните страни на външната клетка, ударите трябва да са със средна сила;
  избийте лагера
 • почистваме седалката за лагера и вала;
 • Взимаме нова част, поставяме я на мястото й и с помощта на плосък наклон и чук притискаме лагера на място. Преместваме дрифта по външната коловоза на лагера и го удряме с леки удари.

  важно! Не отстранявайте вложката от новия лагер; отстранете го, след като инсталирате частта на място.

 • смажете задържащия пръстен с Lithol и го монтирайте върху лагера отгоре;
 • отстранете излишната мазнина със салфетка;
 • Инсталираме ново маслено уплътнение отгоре със собствените си ръце без помощта на инструменти и покриваме вътрешната му страна специална смазка, смажете частта от втулката, върху която пасва лагера.

В този момент подмяната на лагера ще бъде завършена; остава само да сглобите резервоара и да го върнете в корпуса на пералната машина. Ако можете да се справите с този вид работа, тогава сглобяването на пералнята ще ви се стори просто нещо.

Трудности при подмяната

При разглобяване на пералня Zanussi за смяна на лагера могат да възникнат трудности, които решихме да обсъдим отделно.

Първата трудна задача възниква, когато трябва да извадите задната половина на ваната от барабана на пералнята. Валът не винаги се изважда лесно. Има моменти, когато изобщо не може да бъде преместен. Какво да правя? Първо напълнете шахтата с WD-40 и изчакайте около час. След това вземете дървен блок, поставете го върху вала и го ударете с чук. Вторият начин да избиете вала е първо да завиете стар болт в вала и да почукате болта.

Пералните Zanussi имат различни видове лагери. Ако лагерът е двуредов, тогава неговият монтаж ще се извърши заедно с монтажа на задържащия пръстен, както описахме по-горе. Ако лагерът е едноредов, тогава няма такъв пръстен. Но ще има два лагера. Те трябва да бъдат избити един по един, като се започне от външния, този отстрани на втулката. След това избийте вътрешния, след като махнете семеринга.

Когато избивате повреден лагер, бъдете внимателни, в противен случай ще бъде още по-трудно да го премахнете.

Причини и симптоми на повреда

повреда на лагераЗащо такава важна част от автоматичната машина се повреди и как да я разберем? Нека изброим някои симптоми:

 • външен шум и тътен по време на предене;
 • игра на барабани;
 • върху прането се появиха петна от грес от маслени уплътнения;
 • на дисплея се появяват системни грешки;
 • При отваряне на задния капак се откриха ръждиви ивици по резервоара.

Лагерите в пералните машини служат по различен начин, някои не ги сменят след 11 години работа на машината, докато други имат лагери, които се провалят след 4 години. Ситуациите, при които тази част се повреди след една година работа на оборудването, са редки. Какви са основните причини?

 • Първо, износването се влияе от монтажа. При монтиране на машината извън нивото се получава дисбаланс, което води до прекомерни вибрации.
 • Второ, нарушение по време на производството. Монтаж на част, която не е предназначена да зарежда машината.
 • Трето, дефектни части, както и липса на смазване в лагера.

Надяваме се, че разбирате ремонта на пералня с предно зареждане. Но този производител произвежда много модели машини с вертикално натоварване; няма да описваме дали има разлики в работата. Можете да гледате видеоклипа по-долу, за да видите как да смените лагерите на пералня Zanussi с горно зареждане. Честит ремонт!

   

2 читателски коментара

 1. Граватар Василий босилек:

  Благодаря много за подробната информация.

 2. Граватар Владимир Владимир:

  Ами ако резервоарът не може да се сваля?

Добави коментар

Препоръчваме за четене

Кодове за грешки на пералня