Сушилнята ще развали ли нещата?

Сушилнята ще развали ли нещата?Сушилните все още не са навлезли толкова широко в домовете, колкото пералните, така че все още има различни слухове и митове за този тип домакински уреди. Както някога хората се страхуваха от електричеството, хладилниците, телевизорите и пералните, сега често смятат, че сушилните само вредят. Твърди се, че прането в барабана на устройството изсъхва толкова бързо при екстремни температури, че тъканните влакна губят своята еластичност, деформират се и се късат по-бързо. Нека ви помогнем да разберете дали сушилнята съсипва дрехите ви.

Сушилнята вреди ли на прането?

Да кажем веднага, че страхът, че машината ще се деформира и ще повреди нещата, е погрешен. Факт е, че модерните устройства се създават с помощта на термопомпена технология, с помощта на която сушенето не се извършва при толкова високи температури, както в старото оборудване с вентилационни и кондензационни видове сушене. Така нещата се обработват внимателно, като се грижи за целостта на най-деликатните и крехки тъкани. Съвременните домакински уреди също ви позволяват да пестите дрехи с помощта на функцията „Лесно гладене“, с която дори не е нужно да гладите дрехите си след изсушаване, защото те ще бъдат почти напълно без гънки.

За най-внимателна грижа трябва да закупите оборудване от серията „Candy GrandÓ“ със сертификат „Woolmark“ - той изсушава дори вълната възможно най-деликатно.

В същото време митът за опасностите от сушилните се появи през миналия век не без основание, тъй като по това време оборудването наистина изсушаваше дрехите много агресивно, което причиняваше вреда на тъканите. Но това е нещо от миналото, днес дори моделите без термопомпа сушат дрехите с умерено темпо и при приемлива температура.Следователно в момента тъканта в сушилнята може да се повреди само ако заредите в сушилнята артикули от забранения списък.

Неща, на които не им е мястото в сушилнята

За съжаление не всички домашни дрехи могат да се сушат в този удобен „домашен помощник“. За да избегнете случайно съсипване на нещата, проучете списъка с елементи, които не са за сушилнята, съставен от производителите на оборудване.постелка с гумена основа

  • Килими с гумена основа. Този вид продукт се счита за устойчив на мръсотия, тъй като перфектно абсорбира цялата влага, поради което такива килими често се оставят пред входната врата. Обикновено не е забранено да се перат в пералня, но все пак не се препоръчва да се поставят в сушилня. Това се дължи на факта, че гумената основа на постелката не е в състояние да издържи високата температура на сушилнята, с която обработва нещата. Поради това постелката може да се стопи, да развали други неща, да наводни вътрешността на сушилнята с гума и дори да причини пожар.

Никога не сушете нещо, което има гумено покритие, като маратонки с гумени подметки.

  • Мокри кърпички за сушилня. Те са създадени от естествени материали с различни аромати, за да премахнат чуждите миризми от дрехите, оставяйки само приятен аромат. Предимството им е, че не вредят на околната среда, тъй като се разграждат напълно само за три седмици. Но органичните остатъци могат да полепнат по филтъра на сушилнята, което води до намаляване на неговата ефективност - качеството на отстраняване на мъх ще се влоши поради лепкавия филм, полепнал върху решетката на филтърния елемент. Това също рискува образуването на мухъл, тъй като водата ще започне да се натрупва в машината.
  • Използвани плажни артикули.Този тип дрехи не трябва да се перат, защото песъчинките от бански костюми, бански, хавлии и други неща със сигурност ще заседнат в сушилнята. Поради това песъчинките ще продължат да падат върху чистите дрехи, които зареждате в сушилнята в продължение на няколко месеца. Освен това пясъкът може да счупи барабана, което дори може да наложи скъп ремонт. Ето защо, ако трябва да изсушите плажните си дрехи, първо ги почистете от пясъка и ги изперете.не сушете дрехи след плаж в сушилня
  • Дрехи, покрити с козина на домашни любимци. Любителите на котки и кучета много добре знаят колко е трудно да почистят нещата от козината на любимците си, но това не е причина да сушите нещата в това състояние. В този случай вълната не само ще попадне върху чисти дрехи, но и ще се запуши във вентилационния отвор и капана за мъх. Това ще увеличи времето за сушене на нещата и също ще създаде риск от пожар на оборудването. Препоръчително е първо да отстраните всички пухкави косми с помощта на лепкава ролка и едва след това да започнете да изсушавате.
  • Кожени предмети. Дрехите, изработени от такъв деликатен и скъп материал, могат просто да се напукат в сушилнята поради високи температури. Ако не искате любимите ви неща да се деформират, не поставяйте в машината кожени изделия, включително изкуствена кожа или велур.
  • Изделия от коприна и дантела. Най-често тези деликатни, безтегловни материали се използват за създаване на също толкова деликатни дрехи за дома, например бельо и пижами. При високи температури такива неща просто ще се разкъсат и ще се покрият с гънки, които ще останат върху дрехите завинаги. Ако трябва да изсушите тези продукти, тогава трябва да използвате стария метод на сушене - на въже.

За да обобщим, отбелязваме, че сушилнята не поврежда нещата, ако купувате нови модели „сушилни“ и стриктно следвате препоръките на производителите.Следователно всички обикновени неща могат и дори трябва да се сушат в автоматична сушилня, защото спестява време и улеснява живота.

   

Коментари на читатели

  • Споделете вашето мнение - оставете коментар

Добави коментар

Препоръчваме за четене

Кодове за грешки на пералня