Маншетът се скъса в пералнята - какво да правя?

Маншетът на пералнята е скъсанАко изтича вода изпод капака на люка на перална машина с предно зареждане по време на пране, тогава има проблем с уплътнението на люка. Бърза проверка на голямата гумена лента, разположена около люка, ще разкрие повреда, през която изтича вода. Този проблем не може да бъде оставен сам, но какво да се прави? Подмяната на част е доста скъпа, ремонтът й е проблематичен и трябва да избирате „между две злини“. Ще се опитаме да ви посъветваме нещо полезно в рамките на статията.

Залепване или смяна на маншета?

Проблемът се появи, изпод капака на шахтата тече вода и пяна, трябва да се направи нещо! По този въпрос експертите говорят съвсем недвусмислено - променете го. Разбира се, подмяната на счупена част винаги е по-безопасна от ремонта й. В този случай трябва да изпълните следните стъпки:

 • демонтирайте правилно стария маншет, без да повредите ръбовете на резервоара и барабана;
 • намерете и купете оригинален маншет, който идеално ще пасне на вашия модел пералня;
 • подгответе правилно новия маншет за монтаж;
 • монтирайте новия маншет правилно.

Забележка! Можете, разбира се, да се обадите на специалист, който ще свърши цялата работа вместо вас, но, първо, той ще увеличи цената на резервната част, тъй като поръчката ще бъде произведена от неговата компания, и второ, той ще „откъсне три скина” за обаждане и инсталиране. Резултатът е значителни разходи за ремонт.

Можете да спестите много и да опитате да запечатате маншета, но трябва да разберете, че няма да продължи дълго и в крайна сметка ще трябва да се върнете към въпроса за подмяната на частта. Ако решите да отложите неизбежното и очаквате да залепите маншета, ще трябва да направите следното:

 1. правилно подгответе маншета за ремонтни работи;
 2. изберете инструменти и материали за работа;
 3. изберете подходящия метод за ремонт;
 4. извършвайте ремонти възможно най-ефективно.

Как правилно да запечатате гумата на люка?

Нека веднага да отбележим, че простото запечатване на маншета на люка на пералната машина няма да работи. По-точно, той може да бъде запечатан или със суперлепило, или с момент, или с „китайски сопол“, но такъв ремонт ще продължи до първото измиване. Топлата вода, прахът за пране и други химикали имат много агресивен ефект върху почти всяко лепило, с изключение на силиконовия уплътнител. Но само уплътнителят не може да се използва. Има един доказан начин за ремонт на скъсан маншет; с негова помощ често можете да постигнете добър резултат. Какво трябва да направим?зашийте и залепете маншета

 • Взимаме извита игла, тънка найлонова нишка и силиконов уплътнител.
 • Намираме мястото на разкъсването и го зашиваме от край до край. По-добре е да го зашиете с футболен шев.
 • Покриваме шева щедро със силиконов уплътнител.
 • Държим пералната машина с отворен люк за един ден, така че уплътнителят да изсъхне добре.
 • След това можете да стартирате пробно измиване.

важно! Моля, имайте предвид, че след такъв ремонт на маншета е по-добре да не използвате програми за пране, които използват вода, загрята до 950C, иначе няма оперативни ограничения.

Ако в рамките на 6 месеца след ремонта на маншета не стигнете до неговата смяна, тогава ще трябва да подновите слоя уплътнител, тъй като с течение на времето той все още се влошава. Експертите също съветват да използвате професионален силиконов уплътнител, който може да издържа на високи температури.

Друг проблем при ремонта на маншета е потенциалната трудност при достъпа до нараняването. Много често маншетът се разкъсва в централния жлеб точно по шева, как можете да стигнете до повредата, за да го зашиете и запечатате по-ефективно - големият въпрос ! Ще трябва да махнете маншета, да го зашиете и след това да го поставите обратно на място. Тъй като все още трябва да премахнете гумената лента, може би е по-добре да я смените едновременно?

Как сами да смените маншета?

смяна на маншет в пералняКак да сменим маншетами ако този толкова важен ластик на пералнята се скъса? Първо трябва да намерите нова, подходяща резервна част.Ако имаме предвид някои азиатски и европейски модели перални машини, тогава е почти невъзможно да намерите оригинални ластици върху тях; трябва да потърсите аналози. В такава ситуация не е грях да използвате помощта на специалисти; колкото по-стари са пералните машини, толкова по-трудно е да се намери маншет на тях.

Еластичната лента е намерена, сега е време да започнем да демонтираме стария маншет. Първо, нека да разберем дали е възможно да премахнете маншета на вашия модел пералня, без да премахвате предната стена. Внимателно вземете ръба на ластика отгоре и го дръпнете малко надолу. Ако видите тънка стоманена скоба, наподобяваща кабел, това означава, че маншетът може да се издърпа, без да се премахва стената. Ние правим следното:

 1. използвайте плоска отвертка, за да повдигнете стоманената скоба;
 2. се движим по протежение на скобата, докато не попаднем на закрепващ елемент;
 3. разхлабете скобата и я извадете;смяна на маншет в пералня
 4. хванете маншета с две ръце и го дръпнете към вас;
 5. вземете нов маншет, натиснете го в жлеба и го поставете на място;
 6. ние го прихващаме със скоба и го затягаме;
 7. регулираме гумената лента и се опитваме да затворим люка; ако люкът се затваря добре, тогава всичко е направено правилно.

Забележка! Не регулирайте скобата или самия маншет с помощта на отвертка или остри предмети. Ластикът се пробива лесно.

Обобщавайки, отбелязваме, че ремонтът на маншета (зашиването и залепването му) може да се извърши само в краен случай и дори тогава не за дълго време. Замяната трябва да се извърши възможно най-скоро. Ако има много повреди по маншета, тогава няма алтернатива - трябва да се смени.

   

6 читателски коментара

 1. Граватар Александър Александър:

  Маншетът ми се скъса.Зашихме го и го запечатахме със силиконов уплътнител. Отвор за оттичане на водата. Те го поставиха отгоре и изрязаха две дупки в долната част на маншета. Като цяло запечатаната част се озова най-отгоре. И това е... просто така.

  • Граватар Дмитрий Дмитрий:

   Парче ластик на моята пералня Samsung се отдели от дъното, точно в центъра. Вашият коментар, Александър, ме вдъхнови. Премахнах гумената лента, въпреки че трябваше да премахна предната част на машината, за да направя това. Обърнах маншета с отвора нагоре и пробих няколко отвора отдолу с отвертка. Засега всичко е наред, нищо не тече...

   • Gravatar Hope надежда:

    Здравейте, маншетът е обърнат, къде да пробия дупките и защо? Машината започна да мирише, може би защото няма дупки?

  • Граватар Олга Олга:

   Благодаря ви много, наистина страхотен лайфхак!!!

 2. Граватар Оксана Оксана:

  Как да лепим?

 3. Граватар Настя Настя:

  Здравейте. Маншетът на пералнята се скъса, някак си прането се уви около скобата и скобата скъса маншета. Машина марка Indesit. Нова, минал е само месец от покупката. Кажете ми по-добре ли е да го променя?

Добави коментар

Препоръчваме за четене

Кодове за грешки на пералня