Как да монтирате масленото уплътнение на пералня

Как да монтирате масленото уплътнение на пералняЗащо има уплътнение в пералнята? Благодарение на този елемент се предотвратява навлизането на вода от кухината на барабана в лагерите. Диагностиката на даден елемент и, ако е необходимо, неговата подмяна са доста трудоемки процедури, които изискват добра сръчност и познания в областта на проектирането на автоматична машина. Можете сами да инсталирате уплътнението в пералната машина, но преди да направите това, трябва внимателно да проучите инструкциите за действие и основния проблем при разглобяването на устройството.

За какво се използва печатът?

Ролята на този елемент не може да се подценява, той действа като вид уплътнение между барабана и вала. Масленото уплътнение предотвратява навлизането на течност в вала на шайбата и лагерите. Частта изглежда много проста - това е гумен пръстен с определен диаметър.

Производителите на перално оборудване използват маслени уплътнения с различни размери при оборудването на машини; диаметърът на пръстена зависи от конкретния модел на пералната машина и от конструктивните характеристики на резервоара на устройството. Ето защо, преди да закупите елемент, се препоръчва да разглобите машината, да я извадите от тялото, това ще ви позволи да разберете какъв диаметър на масленото уплътнение ви е необходимо за монтаж.

Какво и как да смажем уплътнението?

Масленото уплътнение, поради местоположението си в системата и ролята си, е постоянно изложено на триене и температурни промени. Този ефект е отрицателен за уплътнението; след продължителна употреба може да се появят пукнатини по гумата, което несъмнено ще доведе до загуба на функция на частта. Ето защо семерингът трябва да бъде своевременно защитен, а именно чрез смазване на повърхността му. Периодичното използване на специални смазочни материали значително ще удължи експлоатационния живот на елемента.

Как да смажем пръстена? Когато избирате подходящ състав, не забравяйте внимателно да проучите неговите свойства. Висококачествената смазка трябва да отговаря на определени изисквания.

 1. Бъдете устойчиви на влага. Трябва да съдържа органични частици, характеризиращи се с водоотблъскващ ефект.
 2. Имат добра устойчивост на топлина. Страната на уплътнението, съседна на барабана, ще се прегрее по време на триене, така че е много важно смазката да не губи свойствата си след нагряване.
 3. Не съдържайте агресивни компоненти: хлор и други елементи, които могат да повредят или унищожат повърхността на пръстена.
 4. Имат плътна консистенция. Това е необходимо за плътно покритие на гуменото уплътнение и втулката на семеринга. Лагерите също могат да бъдат обработени.

Отговаряйки на въпроса на потребителите: „Как да смажем част?“, Ще представим няколко опции за смазочни материали за перални машини.

 1. Смазката за маслени уплътнения в спринцовката HYDRA-2 от италиански производител има работна температура от -18°C до +190°C, удължавайки живота на частта до 10 години. Характеризира се с антикорозионни и водоотблъскващи свойства. Средна цена - 150 рубли.
  Смазка за семеринг в спринцовка HYDRA-2
 2. Смазка за О-пръстен HYDRA-2, 50 g, в туба. Подобно на предишното вещество, то има само различна форма на освобождаване. Цената на тръба с посочения обем е около 420 рубли.
  ХИДРА-2
 3. Водоустойчива смазка SKL EBI Характеризира се с работна температура до 140°C, средна цена на пакет с тегло 50g. – 3 $.
  Водоустойчива смазка SKL EBI399
 4. Водоустойчива литиева грес SKL EBI398 е подходяща за обработка на уплътнения и лагери на перални машини. Работна температура от -30°C до +120°C.Има гъста консистенция, не съдържа агресивни вещества и има отлична устойчивост на влага. Средната цена е 4 долара за туба.
  Водоустойчива литиева грес SKL EBI398

Смазочните материали, посочени в този списък, са с отлични характеристики, тествани и препоръчани от професионалисти.

Навременното третиране на масленото уплътнение ще увеличи експлоатационния живот не само на уплътнението, но и на лагерите на пералната машина.

Как да разберете кога е време да смените уплътнението?

Няколко признака могат да показват, че масленото уплътнение е повредено. На първо място, по време на процеса на измиване ще чуете нехарактерен шум, неприятен звук на смилане. В допълнение, неработоспособността на частта се обозначава с:

 • вибрация на машината и неразбираем чукащ звук, идващ отвътре;
 • свирене на барабана, можете да го проверите сами; след като приключите прането, завъртете барабана ръчно;
 • Когато барабанът спре да се върти, той спира да се върти напълно.

След като забележите поне един от описаните признаци, по-добре е незабавно да проверите състоянието на масленото уплътнение. Ако пренебрегнете симптомите и продължите да използвате машината, вероятността лагерите да се повредят напълно ще бъде почти сто процента.

Напредък в работата

За да инсталирате ново маслено уплътнение, ще трябва напълно да разглобите пералнята. За да направите това, ще ви е необходим стандартен набор от инструменти, намиращи се във всеки дом. Алгоритъмът за анализ включва следните стъпки:

 • изключете горния капак от корпуса; за да направите това, развийте болтовете, които го държат, разположени на задната стена на устройството;
 • развийте болтовете, разположени около периметъра на задната част на кутията, и внимателно отстранете задната стена;
 • затегнете задвижващия ремък, процедурата е най-лесна за изпълнение чрез завъртане на вала със свободната ръка;
 • отстранете маншета около вратата на люка; за да направите това, разкачете металния пръстен, държащ гуменото уплътнение;
 • изключете проводниците от нагревателния елемент и електрическия мотор, като не забравяте да изключите земята;
 • отстранете всички маркучи и тръби, прикрепени към резервоара;
 • отделете сензора за ниво на всмукване на вода;
 • отстранете амортисьорите и пружините, поддържащи барабана;
 • отстранете противотежестите, разположени вътре в корпуса;
 • извадете двигателя на машината, за да направите това, развийте монтажните болтове и преместете двигателя напред;
 • извадете резервоара с барабана от машината;
 • отворете тялото на резервоара, като получите достъп до барабана, като използвате шестоъгълник, развийте шайбата.

развийте шайбата

След разглобяването ще получите достъп до масленото уплътнение, втулката и лагерите. Отстраняването на О-пръстена е много лесно; просто го издърпайте с отвертка. След това трябва да проверите елементите на системата, ако е необходима подмяна, инсталирайте ново маслено уплътнение. За да направите това, препоръчително е да смажете добре не само монтираните части, но и седалката.

къде е монтирано уплътнението

Важно е да инсталирате правилно сваления пръстен. Може да възникне въпросът от коя страна трябва да се постави уплътнението? Този въпрос е наистина важен, така че проверете внимателно уплътнението. Ако върху него няма фабрични маркировки, монтирайте го така, че да покрива най-плътно нишата, в която са разположени подвижните елементи на лагера. Водата не трябва да влиза вътре.

Трябва ли да използвам силиконов уплътнител в работата си? Той ще бъде полезен в случаите, когато резервоарът на шайбата не може да се отдели и трябва да се среже, за да се получи достъп до уплътнението и лагерите. Запечатването и повторното залепване на резервоара ще бъде необходима мярка при последващото сглобяване на машината.

   

Коментари на читатели

 • Споделете вашето мнение - оставете коментар

Добави коментар

Препоръчваме за четене

Кодове за грешки на пералня