Пералнята продължава да се пълни с вода

пералнята се пълни с водаАко забележите, че машината непрекъснато изтегля вода в резервоара, без да стартира процеса на измиване, това показва доста сериозна повреда. При никакви обстоятелства не трябва да допускате подобно нещо; трябва незабавно да потърсите причината. Ако се забавите с намирането и отстраняването на повредата, това ще доведе до повреда на нагревателния елемент и скъпи ремонти. Прочетете тази статия, за да научите как бързо да разрешите проблема.

Типични причини за неизправност

Ако системата на пералната машина непрекъснато пълни резервоара с вода, това е „тревожен симптом“, който трябва да ви накара да предприемете действия. Първо трябва да разберете въпроса какво потенциално може да причини такъв проблем? Първо, трябва да идентифицирате широк кръг от проблеми и след това постепенно, в резултат на систематични действия, да стесните този кръг. И така, типични причини за неизправност:

 • новата пералня не е свързана правилно;
 • резервоарът на пералната машина е спукан;
 • сензорът за ниво на водата (превключвател за налягане) е неуспешен;
 • всмукателният клапан е счупен;
 • проблем с електронния блок за управление.

Забележка! Ако пералнята е нова и показва подобен проблем, това не означава, че непременно е била свързана неправилно. Възможно е да има производствен дефект и някой модул или електрическа система в пералната машина да е дефектна.

Описание на причините за неизправностите и начините за отстраняването им

Ако напълно нова, наскоро свързана перална машина постоянно пълни резервоара с вода, най-вероятната причина е, че маркучът за източване е свързан неправилно. Това повдига въпроса: защо маркучът за източване и какво общо има той с това? Всъщност той има най-пряко отношение към този проблем.връзка на дренажния маркуч

Ако дренажната система на пералната машина не е добре организирана, може да възникне „сифонен ефект“. Това може да доведе или до факта, че цялата мръсна вода от канализацията се връща обратно в резервоара, или до факта, че водата от резервоара постоянно ще тече в канализацията чрез гравитация. В последния случай, без значение колко вода машината изпомпва в резервоара за миене, всичко веднага ще се излее през дренажния маркуч. Резултат: висока консумация на вода, постоянна работа на нагревателния елемент, лошо качество на пране на дрехи (ако прането започне изобщо). Какво да направите в този случай?

Има два начина за премахване на ефекта на сифона. Първо, можете правилно да свържете пералнята към канализацията, като повдигнете канализационната тръба на поне половин метър от пода. Второ, може да се монтира на дренажния маркуч или тръба антисифонна клапа.

Забележка! Най-добре е да организирате правилното свързване на маркуча към канализационната тръба, тъй като свързването чрез възвратен клапан изисква не само допълнителни разходи, но и време за периодична проверка и почистване.

резервоар за пералняСпуканият резервоар може да причини процеса на постоянно изпомпване на вода в пералнята. Тази причина е трудно да се пропусне, освен ако разбира се вашата пералня не е оборудвана със система за защита от аквастоп. Водата от спукан резервоар ще изтече на пода, под дъното на машината и ако пренебрегнете тази точка, това ще доведе до наводнение, тъй като системата отново и отново ще издава команда за напълване на резервоара до необходимото ниво.

Пералните машини, защитени от течове, не са застрашени от това, тъй като в този случай защитната система ще работи, блокирайки течащата вода и в същото време прекъсва подаването й. Ние виждаме решението на такъв проблем или чрез смяна на резервоара, или чрез ремонт, а не винаги е възможно да запоим спукан резервоар. Всичко ще зависи от материала, от който е направен.

Ако машината постоянно изтегля вода, причината може да е счупен сензор за нивото на водата.Този сензор изпълнява много важна задача - определя нивото на водата в резервоара и съобщава това на електронната система на машината. Ако сензорът е счупен, това означава, че системата винаги ще смята, че в резервоара няма достатъчно вода и трябва да се напълни. Счупеният сензор е най-добре да се смени напълно, но можете да опитате да го поправите. Обикновено превключвателят за налягане се поврежда:

 • мембрана - гумената лента губи уплътнението си и трябва да се смени с нова;
 • контактите на сензора - трябва да ги почистите добре или още по-добре да смените контактите;
 • сензорна тръба - ако тръбата на сензора за ниво на водата е напукана, ще трябва да смените цялото устройство, да запълните пукнатините с уплътнител, няма много смисъл.

За да смените превключвателя за налягане, трябва да стигнете до него. Прочетете повече за това в статията за проверка на пресостата на пералната машина.

важно! Нов превключвател за налягане, дори и за скъпи модели перални машини, е доста евтин, така че си струва да се занимавате с ремонта му - купете и инсталирайте ново устройство, имате по-голям шанс да се справите успешно с проблема.

смукателен клапан Друга причина, поради която пералната машина постоянно поема вода, може да бъде входящият клапан. Ако това е така, тогава водата ще тече в резервоара на пералнята денонощно и без значение в какво състояние ще бъде машината, дали е включена или изключена. Съответно консумацията на вода ще се увеличи значително; ще се изразходва дори повече вода, отколкото ако причината за повредата е превключвател за налягане, резервоар или „сифонен ефект“. Всмукателният клапан не може да бъде ремонтиран - трябва да закупите и инсталирате нов.

Какво да направите, ако причината за постоянното наводняване на водата в резервоара се крие в блока за управление на пералната машина. Експертите дават ясни съвети по този въпрос - обърнете се към професионалисти. Независима проверка, ремонт и тестване на контролния блок може да доведе до неговата повреда.В този случай скъпите ремонти не могат да бъдат избегнати, така че ако не сте добър електроник, не го правете сами.

Как да откриете причината за неизправността?

Как да разберете причината, поради която водата постоянно тече в резервоара на пералната машина? Има процедура, разработена от специалисти, която ви позволява да следвате стъпка по стъпка, за да откриете причината за проблема. Нека да го разгледаме:

 1. Ако машината току-що е била свързана към канализацията, проверете как е направено. Ако канализационната тръба е разположена близо до пода, това може да е причината.
 2. Едновременно с горните стъпки проверете дали има вода под машината или близо до локва. Може би резервоарът на пералната машина тече или маркучът за подаване на вода тече.
 3. Ако причината не е „ефектът на сифона“ или спукан резервоар, тогава трябва да проверите входящия клапан и превключвателя за налягане. За да стигнете до тях ще трябва да разглобите пералнята. За информация как да направите това правилно, прочетете статията за разглобяване на пералнята.
 4. Ако проверката и смяната на входящия клапан, пресостата и техните сензори не реши проблема и машината отново поема вода, тогава причината е в електрониката. Трябва да поканите специалист, който да тества контролния блок.

важно! Ако действате внимателно, можете да използвате мултицет, за да позвъните на изходите към превключвателя за налягане и клапана за пълнене; ако напрежението на един от изходите липсва или е много малко, помислете за открития проблем.

Обобщавайки, отбелязваме, че перална машина, която постоянно се пълни с вода, се счита за напълно дефектен домакински уред, който е опасен да продължи да работи. Можете да влошите проблема и след това машината да бъде закарана на сметище. Започнете незабавно да търсите причината за повредата и всичко ще бъде наред с вашия „домашен помощник“!

   

15 читателски коментара

 1. Граватар Игор Игор:

  Резервоарът преля и се появи теч. След обстоен оглед открих малка дупка в гумата между резервоара и люка приблизително по средата на височината. Залепих дупката и проблема изчезна.

  • Граватар Андрей Андрей:

   Моля, кажете ми какво и как сте залепили маншета? Самата страна се разкъса. И се оказва, че като поеме вода от ръба, веднага изтича.

 2. Граватар Анонимен Анонимен:

  Благодаря ти! Прочетох статията ви. Полезно и образователно.

 3. Граватар Андрей Андрей:

  Здравейте, водата се черпи от дренажната система. Подмяната на изпускателния клапан ще помогне ли да се коригира теча?

  • Граватар Яков Яков:

   Трябва да помогне

 4. Граватар Кирил Кирил:

  Благодаря за статията, беше много полезна!

 5. Граватар Дмитрий Дмитрий:

  Машината черпи вода, когато е изключена. Помощ, гаранцията изтече!

  • Граватар Арман Арман:

   Сменете клапана за всмукване на вода

 6. Граватар Татяна Татяна:

  Помогне! Машината много често поема вода, няма вода в резервоара и барабанът се върти, всичко веднага се оттича в канализацията. Какво трябва да направим?

 7. Граватар Гоша Гоша:

  Благодаря, открих проблема

 8. Граватар Люба Люба:

  Машината ми се пълни с вода, без да спира, каква е причината?

 9. Gravatar на Нат Ната:

  Благодаря ти! Проблемът беше отстранен, дренажният маркуч беше вдигнат до необходимото ниво! Ура!

 10. Граватар Саша Саша:

  Здравейте, току-що монтирах пералнята, тя постоянно се пълни с вода, независимо дали е включена или изключена. Каква може да е причината?

 11. Граватар Галина Галина:

  Добър вечер.Машината непрекъснато изтегля вода, барабанът се пълни до самия връх и започва да тече.

 12. Граватар Александър Александър:

  Здравейте, защо машината LG налива малко вода три минути преди края на цикъла на центрофугиране или трябва да е така?

Добави коментар

Препоръчваме за четене

Кодове за грешки на пералня