Какви съдове могат да се мият в съдомиялна?

лъскави съдове от съдомиялната машинаСъдомиялната машина е необходимо и полезно нещо в едно домакинство. Въпреки това, преди да го използвате, трябва внимателно да прочетете правилата за употребата му. Всички раздели са важни - от инструкциите за свързването му до препоръките за поддръжка и грижи. Особено внимание трябва да се обърне на информацията кои съдове са подходящи за съдомиялна машина, тъй като не всички прибори за хранене могат да „оцелеят“ при измиване в домакински уред. За да не развалите любимите си чинии и тигани, трябва внимателно да проучите този параграф и да сортирате наличните прибори в кухнята.

Какво можете да поставите безопасно в съдомиялната?

Повечето кухненски артикули могат да издържат на съдомиялна машина без проблеми, но има няколко изключения. Въпреки това, тези устройства могат значително да пострадат от използването на домашен асистент и понякога да причинят неговия отказ. За да разберете дали даден артикул може да се пере, трябва да погледнете дъното му.

Всички съвременни прибори имат специални маркировки, които определят за какви домакински уреди могат да се използват. Иконата, която ви позволява да го поставите в контейнера на съдомиялната машина, е изображение на чиния и чаша за вино с потоци вода, изливащи се отгоре; при някои производители една чаша може да бъде заменена с по-малка чиния.

Елементите, които могат да се мият в съдомиялна машина, включват:керамични съдове за хранене в PMM

 • керамични предмети - не се страхуват от високи температури;
 • продукти от неръждаема стомана - разрешени за пране във всички режими, включително интензивни;
 • пластмаса (контейнери, силиконови форми, дъски за рязане, кани за филтриране на вода) - няма да се повредят, ако са разположени правилно, тоест с главата надолу;
 • стъклени съдове - съдове за печене, чаши и чаши, чаши и чинии и други кухненски прибори (ако добавите препарат за изплакване към машината, стъклото няма да има ивици и ще стане лъскаво);
 • Съдове за готвене на марка Zepter, като предварително сте свалили дръжката с термометъра от него.

Водните филтри могат да се мият като първо се извади патрона от тях, препоръчителната температура е 40 градуса.

Порцелановите предмети могат да се почистват и в съдомиялна машина, но първо трябва да прочетете инструкциите за грижа за тях. За да направите това, трябва внимателно да разгледате иконите, приложени от производителя. За повечето от тях препоръчителната температура е 50-60 градуса.

Какво не е препоръчително или не може да се пере в PMM?

В допълнение към разрешените и приемливи предмети, има предмети, които са строго забранени за поставяне в съдомиялна машина. Има няколко причини за тази забрана: някои артикули може просто да не понасят пране, дори при деликатни режими, други могат да се деформират значително или да се влошат, а трети могат да загубят основните си свойства.

Кои дрехи се перат най-добре само на ръка?посуда от мелхиор

 • Предмети от мелхиор - прибори за хранене, изработени от този метал, който много прилича на сребро, след пране в машина потъмнява и губи привлекателния си вид.
 • Чугун - решетките на кухненските печки, казаните, тенджерите и тиганите от тази сплав се мият на ниски температури и без използване на препарати. В противен случай по стените се образува белезникав налеп, а при често миене ръждата започва да ги разяжда.Като абразив се препоръчва използването на пясък или готварска сол. Чугунът, покрит с керамично покритие, издържа на измиване в домакински уреди, но не се препоръчва да се подлага на такъв тест.чугунени съдове за готвене
 • Дървени аксесоари. Възможност за деформация от продължително излагане на вода или излагане на високи температури.
 • Емайлирани съдове и прибори с тефлоново покритие. И двата вида покрития се разрушават при високи температури и започват да се „отлепват“, след което по-нататъшната им употреба може да бъде вредна за здравето.
 • Изделия от мед и месинг. Те се деформират и придобиват тъмен нюанс.
 • Сребро. Благородният метал губи блясъка си, а при контакт с други сплави може да потъмнее. Въпреки това, някои модели съдомиялни машини са оборудвани със специален контейнер за измиване на сребърни прибори.сребърни прибори
 • Алуминиевите съдове не само потъмняват от високите температури, но и зацапват компонентите на домакинския уред със своите частици, които се отмиват при измиване.
 • Кристал. Измиването е разрешено при модели с деликатен цикъл с неагресивни почистващи препарати.
 • Порцеланови изделия без покритие или с позлата. При често измиване те могат да загубят външния си вид поради измити частици.

Преди да поставите съдовете в кошчето, те трябва да бъдат внимателно прегледани и сортирани. Добрата грижа за уредите и кухненските прибори, под формата на правилен монтаж на секции и избор на подходящ режим на работа, ще направи процеса на миене на съдове приятен и безопасен, а също така ще удължи живота на домакинските уреди.

   

Коментари на читатели

 • Споделете вашето мнение - оставете коментар

Добави коментар

Препоръчваме за четене

Кодове за грешки на пералня