Съдомиялната Beko не се пълни с вода

Съдомиялната Beko не се пълни с водаКогато съдомиялната машина Beko не се пълни с вода, това все още не е причина да се свържете със сервизен център, защото проблемът може да бъде решен сами. В този случай трябва да проучите устройството на съдомиялната машина, да разберете всички възможни причини за проблема и след това да започнете да отстранявате проблема. Нека да разгледаме основните проблеми, които възникват с домакинските уреди.

Машината не се затваря добре

Първата причина е не само една от най-честите, но и най-лесно отстранимите. Говорим за ситуация, при която вратата на съдомиялната не е затворена правилно. Това може да се е случило поради блокиране на отвора, например, ако уплътнението е счупено или може би проблемът е свързан с ключалката на вратата. Процедурата, която трябва да се предприеме в такава ситуация, е следната:

 • изключете „домашния асистент“ от захранването;
 • отворете вратата и я фиксирайте в това положение;
 • Внимателно проверяваме както изправността на ключалката, така и наличието на ненужни предмети, заседнали във вратата;отворете вратата на PMM
 • излишните предмети от отвора трябва да се отстранят, а ако проблемът е в ключалката, тя трябва да се смени. Във втория вариант развийте двата фиксиращи винта, отстранете повредения елемент, поставете нова ключалка и я закрепете;

Не купувайте нова брава, преди да сте свалили старата, за да я използвате като пример, в противен случай рискувате да купите грешната част.

 • Последният етап е пробно измиване. Стартираме всеки работен цикъл и проверяваме дали водата започва да се натрупва;

Ако след всички извършени манипулации устройството все още е дефектно, тогава е необходим нов ремонт.

Активирана защита срещу теч

Aquastop е технология, която предпазва домакинските уреди от течове. Той е инсталиран на повечето съвременни устройства, така че има голям риск проблемът да е причинен от него. Самата технология изглежда като два „шлюза“, единият пропуска течността в съдомиялната машина, а вторият я пренасочва към процеса на миене на съдове. Има различни, структурно различни системи.

 • Механично, когато работата на ключалките се влияе от пружина, която от своя страна зависи от налягането на водата.
 • Абсорбент, т.е. устройството съдържа специален материал, който след навлизане на вода се увеличава по размер и блокира течността.
 • Електромеханичен, където поплавъкът е отговорен за спирането на водата, която изплува само когато нивото на водата в съдомиялната се повиши.

И трите вида аквастоп устройства се справят перфектно със задачата си, така че няма нужда да избирате някой конкретен, избягвайки другите два. Но за всеки от трите процедурата за подмяна или ремонт ще бъде различна.

 1. Първо, ние определяме коя опция е инсталирана във вашето оборудване. Можете да разберете това в паспорта на устройството, официалните инструкции или да го потърсите в Интернет.Аквастоп маркуч за съдомиялни машини
 2. Ако имате механична система, върнете пружината в първоначалното й положение, като завъртите ключалките.
 3. Когато абсорбиращият аквастоп е монтиран, просто трябва да изчакате, докато изсъхне.
 4. Електромеханичният елемент ще трябва да бъде премахнат и сменен. За да направите това, първо трябва да изключите оборудването от електричеството и да изключите водата, след това развийте стария маркуч и извадете щепсела, инсталирайте нов и проверете работата на мивката.

По принцип това е третият тип аквастоп, който е инсталиран на оборудването Beko, така че ще трябва да похарчите пари за закупуване и подмяна на нов. Това не е много трудно да се направи, особено ако го смените сами, но е скъп ремонт.

Елементът на входния филтър е запушен

Друг често срещан проблем е свързан с нискокачествена чешмяна вода. В много региони на Русия водата в тръбите е твърде твърда сама по себе си и поради ръждясали тръби, които не са били актуализирани дълго време, течността се озовава в домовете на хората с различни боклуци.

Поради тази причина производителите на домакински уреди използват специални филтри за отстраняване на механични примеси във водата, които могат да повредят сложно оборудване. Когато водата спре да тече напълно или подаването на течност намалее и се появи странно бръмчене, филтърът може да е запушен.

Какво да направите в този случай?мрежа на всмукателния клапан PMM

 • Изключете съдомиялната машина от захранването с вода.
 • Отстранете филтъра, който се намира на маркуча, където водата влиза в устройството. Филтърът изглежда като малка мрежа вътре в маркуча.
 • Изплакнете мрежата обилно с течаща вода, докато мръсотията и отломките изчезнат.
 • Поставете мрежата обратно на мястото й в маркуча и завийте самия маркуч към устройството.
 • Внимателно проверете дали връзката е стегната и дали не изтича вода.
 • Изпълнете тест за измиване, за да проверите дали проблемът с водоснабдяването е разрешен.

Както можете да видите, процедурата за почистване на филтъра не отнема много време и не изисква специални знания или умения, така че дори дете може да се справи с нея. В същото време не трябва да пренебрегвате това елементарно действие, тъй като ако водоснабдяването ви е с твърда вода, тогава филтърният елемент трябва да се почиства редовно.

Счупен клапан за пълнене

Счупеният клапан за пълнене не е лесно да се определи, но е напълно възможно, ако имате мултицет у дома. Ако клапанът е повреден, частта най-често не може да бъде ремонтирана, така че е необходима подмяна. Как да го приложим правилно?

 • Изключете машината от вода и светлина.
 • Развийте всички винтове, държащи външния панел на вратата и след това го отстранете.
 • Изключете кабелите и свалете контролния панел.клапанът за пълнене работи
 • След това трябва да отделите долния панел за достъп заедно с ударния панел, след като първо премахнете задържащите винтове от тях.
 • Сега трябва да развиете водопровода от входния клапан, за който ще трябва да използвате гаечен ключ.
 • С помощта на клещи отстранете монтажната скоба от вентила, разкачете проводниците и след това отстранете самия повреден клапан.

Преди да изключите вентила, по-добре е да направите снимка как трябва да бъде инсталиран в оборудването, така че винаги да имате под ръка пример за правилното свързване.

 • След като имате примерна част в ръцете си, можете да отидете за подмяна.
 • Елементът се монтира в оборудването съгласно инструкциите в обратен ред.

След всички стъпки функционалността на домакинския уред се проверява чрез тестов работен цикъл.

Сензорът за ниво на водата е повреден

Друг възможен проблем, който предизвиква подобни „симптоми“, е повреда на превключвателя за налягане. Когато не успее, машината напълно спира да се пълни с течност, тъй като сензорът за ниво на водата не предава съобщение на оборудването, че тъй като резервоарът е празен, той трябва да се напълни с вода. За съжаление не винаги е възможно да поправите превключвателя за налягане, така че ще трябва да закупите резервна част. Какво трябва да направя, за да инсталирам нов сензор?

 • Първото стандартно действие е да изключите устройството от всички комуникации.
 • След това трябва да поставите устройството настрани.пресостат за съдомиялна машина
 • Отстраняваме долния капак и търсим превключвателя за налягане, който прилича на малка пластмасова кутия с тръба, свързана към нея.
 • Изключваме тръбата и развиваме винтовете, които предотвратяват отстраняването на сензора.
 • Ако върху него са се натрупали отломки и различни запушвания, те трябва да бъдат елиминирани и след това да се провери съпротивлението на елемента с мултицет.
 • Устройството е наред, ако измервателният уред активно сигнализира за наличие на съпротивление, но ако устройството мълчи, превключвателят за налягане е счупен.
 • Купете подобен резервен модел и след това го инсталирайте според тези инструкции.

След всички стъпки „домашният асистент“ трябва да започне да работи правилно отново. Оборудването на Beko не е много трудно за ремонт със собствените си ръце, основното е да знаете какво точно е счупено. За да направите това, винаги първо проверявайте най-честите опции за повреда, за да откриете бързо неизправността и да спестите време за диагностика.

   

Коментари на читатели

 • Споделете вашето мнение - оставете коментар

Добави коментар

Препоръчваме за четене

Кодове за грешки на пералня