Съдомиялната Bosch не източва вода

Съдомиялната Bosch не източва водаВъпреки факта, че всеки ден домакинските уреди стават все по-надеждни и по-безопасни, инженерите все още не са успели да се отърват от много неизправности. Например, ако вашата съдомиялна машина Bosch не се източва, тогава сте изпитали един от най-честите проблеми, свързани с модерните съдомиялни машини. Какво да направите в ситуация, когато машината, вместо да източи цялата канализация в канализацията, я остави в камерата за миене под кошниците?

Първоначални потребителски действия

Когато се случи проблем с „домашния асистент“, на дисплея обикновено се показва код за грешка. За да докладвате за проблем с липса на дренаж, се създават кодове за грешка от „E21“ до „E25“, придружени от мигащ индикатор „КРАЙ“. В повечето случаи интелигентното устройство ще изчисли независимо неизправността и ще я докладва. Ако обаче използвате по-стар модел, сензорите може просто да започнат да мигат вместо цифров код.грешка e25 в съдомиялна машина

В редки ситуации устройството няма да може само да открие грешката и да предостави на потребителя код. В този случай човек ще научи за останалата вода в камерата само след като отвори вратата на устройството и открие натрупването на останала течност. На първо място, трябва да се опитате да се справите с такава находка, като използвате един от основните методи:

 • изключете домакинските уреди, така че да се рестартират;
 • натиснете бутона за захранване и го задръжте, докато машината се изключи.

Ако след тези стъпки водата не напусне камерата за измиване, тогава повредата е скрита в някой вътрешен елемент на PMM.И ако една част от частите могат да бъдат ремонтирани със собствените си ръце у дома, тогава за ремонт на друга част от елементите ще трябва да се обадите на техник от сервизен център.

Да проверим дренажния маркуч

Преди всичко трябва да проверите маркуча на устройството, който обикновено е дълъг и тесен, което може да доведе до огъване. Тази причина е най-често срещаната, тъй като потребителите могат поради незнание да поставят тежки предмети върху маркуча, които ще попречат на стабилното преминаване на водата. Ако това се случи с PMM, тогава какво да правя след това?Как да почистите дренажния маркуч в съдомиялна машина

 1. Изключете оборудването от захранването.
 2. Отстранете фиксиращите винтове и отстранете долната врата на съдомиялната машина.
 3. Използвайте клещи, за да откачите маркуча.
 4. Поставете единия край на маркуча в кофата и след това включете дренажа.

Ако няма вода, тогава трябва да проверите самата съдомиялна машина. Ако водата тече, но с видими затруднения, тогава маркучът е запушен. Тогава ще ви помогне основното почистване на маркуча с помощта на мощна водна струя или с помощта на дълга жица. Когато избирате втория вариант, бъдете изключително внимателни и не бързайте - жицата може да повреди маркуча.

Филтърът за боклук не е почистван от дълго време

Друга известна причина са остатъците от храна по съдовете. Много домакини погрешно смятат, че съдомиялните машини трябва сами да мият съдовете, дори да отстраняват остатъците от храна. Но ако храната първо не бъде извадена от съдовете, изпращайки я в това състояние към PMM, тогава поради това вътрешната структура на оборудването със сигурност ще се запуши. Така филтърът за боклук ще се запуши и водата ще започне да застоява.

Ако това вече се е случило, тогава трябва сами да почистите филтъра за боклук, за да възстановите нормалната работа на оборудването. За да направите това, следвайте стриктно инструкциите:почистете PMM филтъра своевременно

 • извадете всичко от камерата на устройството, включително всички кошници за съдове;
 • развийте капака, разположен отдолу;
 • извадете чаша, чиито ръбове са направени във формата на решетка;
 • Изплакнете добре филтъра за боклук, като използвате почистващ препарат и малка четка, която може да достигне до всички труднодостъпни места.

Не забравяйте да проверите дренажната помпа след почистване на филтъра, тъй като отломките също могат да се запушат в помпата, което затруднява изтичането на водата.

След като премахнете остатъците от храна и други замърсители, монтирайте филтъра за боклук на мястото му, като следвате инструкциите в обратен ред.

Работи ли помпата?

Следващият елемент от списъка за проверка е помпата, която изпомпва вода от вътрешността на PMM. Ремонтът му често е много труден или напълно невъзможен, така че най-често елементът трябва да бъде заменен с нов. За да определите, че проблемът е в помпата, трябва да слушате звуците, които съдомиялната издава по време на работния цикъл. Липсата на звуци показва, че помпата не работи, тъй като нормално работеща машина има характерен бръмчещ звук по време на работа. За да смените помпата, следвайте инструкциите:почистване на дренажната помпа в съдомиялна машина

 • отстранете цялата вода, която се е натрупала на дъното на камерата за измиване след употреба;
 • извадете филтъра;
 • обърнете „домашния асистент“;
 • Развийте фиксиращите винтове, извадете съда, разкачете маркучите;
 • С помощта на мултицет с режим на омметър проверете съпротивлението на детайла, което трябва да бъде в диапазона от 200 ома.

В допълнение към съпротивлението винаги си струва да проверявате въртенето на работното колело на помпата, то трябва да бъде леко напрегнато, но без задръстване.

Ако има отклонение от нормата, помпата ще трябва да се изхвърли и да се закупи нова.В този случай инсталирайте според инструкциите в обратен ред, но за всеки случай проверете окабеляването на PMM и сменете уплътнението, тъй като устройството вече е разглобено и има такава възможност.

Сензорът за ниво на водата не работи

Във всяка съдомиялна машина е монтиран пресостат, за да се определи нивото на събраната вода. Сензорът предава тази информация на системата за управление на устройството, която въз основа на тези данни взема решения за добавяне и източване на вода. Следователно, ако превключвателят за налягане е повреден, тогава няма информация за налягането и съдомиялната машина просто не може да работи нормално. Това обикновено се случва поради една от следните причини:

 • резервоарът за високо налягане в сензора за ниво на водата е счупен;
 • тръбата, свързана към превключвателя за налягане, е повредена;
 • контактите са окислени поради отрицателните ефекти на водата;
 • възникнала е механична повреда на частта;
 • елементът се е износил при продължителна употреба.пресостат за съдомиялна

Всяка от причините, споменати по-горе, може да доведе до отказ на машината да източи вода. За да намерите източника на проблемите, диагностицирайте сензора.

 • Изключете устройството от електричеството.
 • За по-сигурно покрийте пода с кърпи, в случай че от оборудването изтече вода.
 • Поставете устройството настрани.
 • Използвайте клещи, за да премахнете тръбите и резервоара.
 • Проверете устройството за отломки и други замърсители, които трябва да бъдат отстранени, ако бъдат открити.
 • Опитайте да духате в тръбата и да чуете дали има леко щракане. Това ще ви позволи да оцените работата на превключвателя за налягане.
 • С помощта на мултицет проверете електрическата непрекъснатост. Нормата е съпротивлението да спадне до нула.

Ако датчикът за нивото на водата е счупен, тогава няма смисъл да го ремонтирате. В този случай единственото решение е да смените елемента.

Ако е възможно, закупувайте само официални части от производителя на Bosch, така че елементът да е 100% подходящ за PMM и да ви служи дълго време.

Но ако дори след всички описани манипулации машината все още не източва водата, тогава най-вероятно проблемът е скрит в контролния модул на устройството. В този случай няма да е възможно да разрешите проблема сами без опит и професионални познания, така че ще трябва да се обадите на специалисти.

   

Коментари на читатели

 • Споделете вашето мнение - оставете коментар

Добави коментар

Препоръчваме за четене

Кодове за грешки на пералня