Кое е по-изгодно: съдомиялна машина или ръчно миене?

Какво е по-изгодно: съдомиялна машина или ръчно миене?Много хора твърдят, че въпреки че съдомиялната машина улеснява живота, тя е изключително нерентабилна за използване. Те оправдават това с високата консумация на енергия и високата цена на перилните препарати. Според тях съдовете трябва да се мият на ръка.

Кое е по-икономично, съдомиялна или ръчно миене? Какви са предимствата на първия и втория вариант? Струва ли си да си купите „домашен помощник“ или е по-добре да го направите по старомодния начин? Нека да разгледаме нюансите.

Сравнение на машинни и класически методи за пране

Много домакини вече не могат да си представят живота си без съдомиялна машина. Те са готови да плащат за допълнителни киловати и да купуват специални битови химикали, само за да не мият чиниите на ръка. Някои, напротив, не искат да инсталират съдомиялна машина, предпочитайки да подредят кухненските уреди по по-познат начин. Основният аргумент на такива потребители са допълнителните разходи.

За да разберете дали е по-изгодно да миете съдовете на ръка или в съдомиялната машина, можете да направите прости изчисления. За да направите това, трябва да прегледате касовите си бележки и да видите текущите тарифи за студена/топла вода, канализация и електричество. Числата ще бъдат различни за всеки регион.спестявания от жилищни и комунални услуги

За приблизително изчисление, нека вземем следните тарифи:

 • Захранване със студена вода 1 кубичен метър – $0,5;
 • БГВ 1 кубичен метър – $1;
 • Изхвърляне на вода – $0,4;
 • 1 киловат – $0,06 през деня, $0,02 след 23.00 часа.

Можете да видите колко вода и киловати консумира съдомиялната машина в инструкциите за оборудването.

Ръководството за потребителя показва консумацията на ресурси на PMM. Консумацията на вода и киловатите ще се различават в зависимост от избрания режим на пране. Например, най-скъпият ще бъде интензивният алгоритъм, най-икономичният ще бъде бързата програма или опцията "ECO".

За изчислението вземаме средната консумация на вода и електроенергия. Да приемем, че започва стандартно пране. Продължителността на режима е 90 минути. По време на изпълнение на тази програма машината изразходва 2 kW/h и 25 литра вода.

Също така си струва да вземете предвид цената на препарата. Цената на една таблетка 3 в 1 е 0,2 долара в зависимост от производителя и обема на опаковката. За изчисление, нека вземем средната цифра - $0,1 на капсула.

Общо, цената на един цикъл на пране (ако приемем, че машината стартира след 23.00 часа, при нощна тарифа):

 • перилен препарат - ​​0,1 $;
 • електроенергия – 3 kW (за час и половина работа) – $0,05;
 • вода – 0,025 (куб. м.) 0,02 $.

Средно цената на един цикъл на съдомиялна машина е само 19,1 рубли.

Обикновено потребителите запазват ястия и стартират машината едва в края на деня. По този начин PMM се използва приблизително 30 пъти на месец. Следователно общата цена ще бъде около $6.брояч и калкулатор

За да изчислите консумацията на вода по време на ръчно пране, трябва да измерите показанията на измервателните уреди. По време на експеримента беше разкрито, че за почистване на същия обем съдове, който може да бъде поставен в машината наведнъж, е необходимо следното:

 • 65 литра студена вода;
 • 60 литра топла вода.

Трябва да вземете предвид и цената на перилния препарат. Например Fairy за $1 продължава средно месец и половина. Това означава, че ще добавим $0,03 към цената на едно измиване на ръце (гел за съдове + гъба).

Така че, за да миете чинии на ръка, вие харчите:

 • Студена вода = $0,03.
 • Топла вода = 0,1 $
 • Отпадъчни води = $0,05
 • Консумативи – 0,03$

Общата цена на ръчното пране ще бъде $0,2. Това е дори повече от това, което харчи една съдомиялна машина.Следователно не си струва да се твърди, че PMM е лукс, всъщност цената на цикъла с него е дори по-ниска.

За да измиете такъв обем съдове на ръка, ще трябва да отделите около 30 минути, без да броите поставянето на прибори на мястото им. Съдомиялната машина ще освободи този половин час, като ви дава възможност да правите други неща, да тренирате или просто да се отпуснете след тежък работен ден.

Критика на примера за изчисление

Когато обмисляте кое ще бъде по-изгодно, съдомиялна машина или ръчно миене, трябва да вземете предвид не само разходите за комунални услуги и перилни препарати. Директното закупуване на PMM и в бъдеще неговата поддръжка също е изпълнено с разходи, и то доста значителни. Средно експлоатационният живот на съдомиялната машина е 10 години.

Преди да започнете да пестите пари със съдомиялна машина, трябва да си купите машина. Диапазонът на цените на моделите е огромен. За пример на изчисление, нека вземем бюджетния сегмент PMM, струващ $250.

Като се има предвид, че средният експлоатационен живот е 10 години, ние разделяме разходите за закупуване на броя дни на използване на PMM. Ще получаваме $0,07 на ден. Общо съдомиялната всъщност ще похарчи не $0,2, а $0,26.мийте съдовете на ръка или в съдомиялна машина

Не трябва да забравяме и разходите за амортизация. По време на работа на машината отделни компоненти и сензори могат да се повредят и гумените уплътнения могат да се износят. Ще трябва да се сменят части, а това са допълнителни разходи, които не могат да бъдат изчислени предварително.

Трябва да се помни, че не всички ястия са подходящи за PMM. Следователно ще трябва или да смените някои от кухненските уреди (и това отново е разход), или да миете отделни прибори на ръка (в този случай ще трябва да хабите допълнително студена и топла вода).

Не можете да подхождате едностранчиво към изчисленията на обезщетенията.На първо място, съдомиялната машина привлича хората именно с удобството си. Разходите, които PMM може да генерира, не могат да бъдат предвидени. Не можем да изключим възможността за течове и повредени ремонти в кухнята. Също така е напълно възможно устройството да се повреди. Всичко това ще доведе до допълнителни разходи.

   

Коментари на читатели

 • Споделете вашето мнение - оставете коментар

Добави коментар

Препоръчваме за четене

Кодове за грешки на пералня