Съдомиялната се пълни с вода, но не измива съдовете

Съдомиялната се пълни с вода, но не измива съдоветеАко съдомиялната машина се пълни с вода, но не измива съдовете, това не означава, че оборудването трябва спешно да се занесе за ремонт или дори да се купи ново. Напълно възможно е повредата да не е много сериозна и можете да се справите сами. Въпреки това има много причини за тази ситуация, така че преди ремонтни дейности е необходимо да се извърши задълбочена диагностика. Сега ще ви разкажем подробно как точно да идентифицирате проблема и след това да го разрешите.

Проблем с рокера

Кобилицата, известна още като спринклер или перка, е пластмасова част, наподобяваща витло, в която има отвори за подаване на вода. Най-често PMM има две такива части, горна и долна, но понякога производителите добавят и средна кобилица. Проблемът обикновено възниква поради запушени дюзи на работното колело, но тази причина може много лесно да бъде отстранена със собствените ви ръце, като следвате нашите инструкции.

 1. Отстранете пръскачката, закрепена с гайка.
 2. Проверете дупките в частта. Те може да са запушени с остатъци от храна или варовик, но често се случва и да няма видима мръсотия.премахване на миризмата от съдомиялната машина
 3. Дори ако мръсотията не се вижда, промийте входа на разпръскващото рамо със силна струя гореща вода. Обърнете внимание на потока от дюзите - ако няма такъв или е много слаб, най-вероятно елементът е запушен.
 4. Внимателно почистете дюзите с клечка за зъби или памучен тампон и след това проверете отново водния поток. Ако всичко е наред, тогава струята ще тече с еднаква сила от всички отвори на детайла.

Ако не искате да почиствате елемента ръчно, можете да го накиснете в лимонена киселина - просто поставете кобилицата в купа с гореща вода, добавете около 100 грама лимонена киселина и оставете работното колело в разтвора за няколко часа.

Най-често един от тези методи за почистване ще реши проблема. Понякога обаче причината се крие в лошо въртене на кобилицата, тогава само смяната на лагера ще помогне.

Гумата на горната кобилица е износена

Ако проблемът не е свързан със самата кобилица, тогава е време да проверите гумата на горния спринклер. Частта е малък гумен кръг, поставен вътре в закрепваща гайка. Ако този гумен елемент се износи, налягането на водата ще намалее, течността ще изтече и поради всичко това водата ще започне да тече в съдомиялната много по-бавно от обикновено. При такива условия съществува голям риск съдомиялната машина просто да не започне работния цикъл, така че ако гумената лента е повредена, тя не може да бъде поправена, а може само да бъде заменена.горна гайка и уплътнение на кобилицата

 • Отстранете горното работно колело.
 • Отстранете гуменото уплътнение от гайката.

Не бързайте веднага да монтирате нов гумен елемент - първо проверете местоположението на частта, за да видите дали има остатъци от храна, мръсотия или други замърсители, които могат да попречат на плътното прилягане на елементите.

 • Поставете отново гумената лента.

Сега остава само да проверите работата на машината - дали е започнала да мие съдове.

Филтърът за боклук е запушен с мръсотия

Какво да направите, ако втората стъпка не реши проблема със съдомиялната? В този случай е необходимо да запомните една от основните препоръки на производителите на домакински уреди. Инструкциите винаги посочват, че „домашният асистент“ не трябва да се зарежда с прекалено мръсни съдове с остатъци от мазна храна, тъй като парчетата храна могат да създадат запушване във филтъра за боклук на устройството.

За да не се случи това, достатъчно е първо да отстраните храната от съдовете и също така да почистите дренажния филтър на устройството веднъж месечно. Това важи за случаите, когато PMM няма удобна функция за самопочистване, която напоследък често се добавя към по-скъпите модели домакински уреди. Тази функция обаче не гарантира 100% резултат, така че ако машината внезапно спре да работи по неизвестна причина, тогава трябва да обърнете внимание на филтъра за боклук. Лесно се запушва поради мазнини, мръсотия, котлен камък и други отпадъци, така че оттичането на водата се блокира и машината спира да функционира нормално.

Филтърът за боклук също трябва да се почисти, за да се гарантира, че твърдите частици няма да попаднат през него в съдомиялната машина и да повредят важни части на устройството.

Ако подозирате, че повредата е причинена от запушване на филтъра, тогава трябва да го почистите. За да направите това, използвайте следните инструкции:почистване на филтъра на съдомиялната машина

 • развийте филтъра за боклук от неговото „гнездо“, което се намира в долната част на камерата за миене;
 • напълно разглобете елемента и след това изплакнете под мощна струя гореща вода;
 • За по-сигурно можете допълнително да го измиете, мрежата и клетките с четка и всеки мощен препарат.

По време на почистването обърнете внимание на целостта на частта - ако има пукнатини или чипове върху нея, тогава не остава нищо друго освен да закупите нов филтър. Повредена част не може да бъде поправена, така че никога повече няма да работи нормално, а само ще причини ново запушване или повреда.

Има проблеми с помпата

Четвъртата диагностична точка е да се провери помпата, която създава необходимото водно налягане в PMM. Ако се повреди, оборудването просто няма да може да функционира нормално. Обикновено работното колело, малка въртяща се част, се проваля, което води до прекъсване на водоснабдяването и повреда на оборудването за миене на съдове. За да се коригира това, трябва да се провери работното колело.

 • Изключете устройството от всички комуникации и след това го поставете отстрани или на задната стена, за да стигнете до дъното на устройството.помпа PMM Ariston
 • Отстранете долния капак, като развиете всички задържащи винтове.
 • Разкачете кабелите и тръбите, които свързват помпата с други части на машината.

Не забравяйте да направите снимки на всички връзки, за да имате под ръка пример за връзката по-късно.

 • Ако работното колело не е прикрепено към вала от производителя на оборудването, тогава за удобство на по-нататъшни манипулации може да се отстрани, като се развие по резбата.
 • Почистете частта от остатъци, ако има такива. Ако остриетата са счупени или напукани, елементът трябва да се смени.

След всички стъпки инсталирайте частта на мястото й, като следвате инструкциите в обратен ред. Тествайте функционалността на PMM, като изпълните тестов работен цикъл.

Вентили на средно работно колело

И накрая, последният елемент от задължителната програма за проверка на оборудването е средното работно колело, което има докинг станция. Именно тази част насочва водния поток към средната пръскачка. Най-често се монтира вътре в камерата за миене на задната стена на оборудването. Проблеми се появяват, когато вентилите на станцията започнат да изтичат или напълно блокират водата.докинг станция PMM

За да проверите тази част, трябва да я изключите от тръбата и внимателно да проверите дали в нея са попаднали отломки или дали са се появили пукнатини по нея.И двете ситуации могат да бъдат коригирани бързо - просто трябва или да почистите елемента, или да закупите нов.

   

Коментари на читатели

 • Споделете вашето мнение - оставете коментар

Добави коментар

Препоръчваме за четене

Кодове за грешки на пералня