Направи си сам преса за грозде от пералня

Направи си сам преса за грозде от пералняСлед като сте събрали богата реколта от грозде, е необходимо да обработите узрелите плодове, като направите сок или вкусно вино. За тези цели можете да закупите специално оборудване, но не всеки е съгласен да поеме впечатляващите допълнителни разходи. Можете сами да направите преса за грозде, като инвестирате минимум пари. Нека да разберем как да направим преса за горски плодове от перална машина, която е изслужила полезния си живот.

Подготовка на материала

Един от основните компоненти на бъдещата преса за грозде е дълбока купа, в която ще се поставят плодовете. В допълнение към впечатляващите размери, има и други изисквания към контейнера, той трябва да има дупки, през които ще се излее сокът от горски плодове. Освен това резервоарът трябва да бъде направен от инертен материал. Ролята на купа за грозде може да се изпълни перфектно от барабан на пералня, изработен от неръждаема стомана. На повърхността му вече има отвори с подходящ диаметър.

Ако е необходимо, съществуващите отвори могат да бъдат разширени с метална бормашина.

Ако решите да направите домашна преса, първо подгответе барабана:

 • отстранете ударите на ребрата от него (пластмасовите елементи ще пречат на натискането на плодовете);
 • с помощта на мелница отстранете металните издатини, предназначени за закрепване на ребрата;отрежете ръба на отвора за люка
 • Използвайте мелница, за да отрежете частта от барабана, разположена близо до вратата на люка;
 • Ако има изпъкналости по повърхността на барабана, вземете чук и ги превърнете във вдлъбнатини.

Така ще се подготви купата на бъдещата преса за грозде. Можете да започнете да сглобявате структурата.За да направите това, ще ви трябва метален лист с размери 1 на 1 метър, метален ъгъл, тежък чугунен или стоманен кръг с размер, съответстващ на диаметъра на барабана, прът с резба с дължина приблизително 0,8 метра и гладък метален прът .

Сглобяване на пресата

Да направите своя собствена структура за получаване на гроздов сок не е толкова трудно, колкото може да изглежда на пръв поглед. Алгоритъмът на действията е много прост, но ще изисква търпение, упорит труд и в някои случаи дори изобретателност.

 • Вземете ъгъл и го оформете в U-образна рамка, върху която ще бъде прикрепено шасито.
 • Пробийте металната рамка, за да прикрепите към нея кръг от чугун.
 • Направете поднос от метър дълъг лист метал, за да съберете изтичащия сок. Краищата на страните трябва да бъдат огънати нагоре, а на единия ръб трябва да има улей за източване на гроздов сок.
 • Прикрепете U-образната „хоризонтална лента“ към палета. Важно е рамката да се закрепи плътно, тъй като тя всъщност е основният елемент на пресата за грозде.
 • Поставете барабана на пералнята под бара.
 • В пробития отвор на рамката поставете щифт с резба, а в горния му край заварете гладък метален прът, който ще служи за дръжка на пресата.
 • Заварете чугунен или стоманен кръг към дъното на пръта с резба.
 • Проверете хода на притискащия механизъм.
 • Регулирайте позицията на барабана, така че тежката палачинка да влезе в купата без никакво препятствие.
 • Заварете резервоара към тигана.сглобяване на пресата

Пресата за грозде е сглобена. Остава само да го поставите върху работната повърхност под лек ъгъл, така че изцедената течност да изтече безпроблемно и да поставите произволен съд под жлеба, за да съберете готовия сок.

Както можете да видите, можете да направите преса със собствените си ръце, за да получите сок от горски плодове бързо и с бюджет. След като инсталирате механизма, трябва да проверите устройството за функционалност. За да направите това, напълнете купата на барабана със зрели плодове и започнете да движите дръжката на пресата. Това активира работната повърхност, предназначена за смачкване на горски плодове. Полученият сок ще започне да се излива от дупките и да се влива в подготвения контейнер. Съдът за събиране на гроздов сок трябва да е от инертен материал. Приемливо е да се използват дървени, емайлирани купи или съдове от неръждаема стомана.

   

Коментари на читатели

 • Споделете вашето мнение - оставете коментар

Добави коментар

Препоръчваме за четене

Кодове за грешки на пералня