Гуменото уплътнение на пералнята тече

Гуменото уплътнение на пералнята течеНевъзможно е да не забележите, че маншетът на пералната машина изтича - водата ще се натрупа под машината. Не се препоръчва да решавате проблема с парцали или да използвате леген: с течение на времето проблемът ще се влоши, налягането ще се увеличи и ще започне наводнение. Не можете да пренебрегнете и повреда - работата с пералня със спукан барабан е опасна. След откриване на теч е необходимо да се установи причината за него и да се отстрани. Нека да разгледаме подробно как и какво да правим.

Проблеми с маншета на люка

По-често локва под пералнята се появява поради гуменото уплътнение. Нарича се още маншет и е разположен по обиколката на барабана, осигурявайки херметичността на системата. Но ако гумата се износи и се повреди, тогава на повърхността й се образуват пукнатини и дупки. В резултат на това водата не се задържа в машината, а изтича на порции.

Друга възможна причина е изтичащ съд за прах. Понякога струйка започва от тавата за перилен препарат, след което обикаля арматурното табло и надолу към люка на барабана. В резултат на това изглежда, че гумената лента изтича. Понякога възниква теч поради засядане на чужд предмет между стъклото на люка и маншета. Вратата не се затръшва плътно, уплътнението е счупено и част от водата изтича на пода по време на миене. Поправянето на теча е просто - извадете елемента и ударете барабана.маншетът е повреден

Но по-често проблемът е в маншета, особено ако пералната машина е била използвана дълго време. В този случай е по-добре да проверите предположението си: проверете печата за целостта и гъвкавостта. Ако ластикът е нацепен или напукан, системата не е уплътнена и водата не се задържа в барабана. Уплътнението не винаги е скъсано - понякога става въпрос за силно износване. Старата гума губи своята гладкост и еластичност, което неизменно води до изтичане.

Работата с перална машина с течащ маншет е опасна!

За да разберете защо изтича и какво да направите, за да отстраните проблема, трябва да спрете цикъла и да проверите вратата на люка. Ако маншетът е визуално непокътнат и гъвкав, тогава е достатъчно да почистите ластика и повърхностите в контакт с него от натрупани отломки, плака и мръсотия. Ако уплътнението е повредено, има пукнатини, черни следи от мухъл и чипове, няма алтернатива - само подмяна.

Можете да смените гуменото уплътнение в сервизен център или у дома. Процедурата за демонтиране на стар маншет и поставяне на нов маншет е сложна, но доста реалистична. Основното е да се подготвите за ремонт и да не се отклонявате от инструкциите.

Премахване на повредената гумена лента

Ако забележите пукнатини и други повреди по гумената лента, не е необходимо незабавно да се обаждате на сервиз – можете да опитате да отстраните проблема сами. Всеки потребител на перална машина може да се справи със смяната на маншета. По-долу са дадени инструкции и препоръки стъпка по стъпка.

Първата стъпка е да закупите резервен маншет. Трябва да се съсредоточите върху серийния номер на съществуващата машина, както и върху маркировката на самата дъвка. Ако посочените данни не са налични, тогава първо демонтираме старото уплътнение, след което го занасяме в магазина и ги молим да изберат аналог.

Новият маншет се избира според серийния номер на пералната машина и означенията на уплътнението.

Във всеки случай изтичащата гума ще трябва да бъде демонтирана. Продължаваме в следния ред:

 • изключете пералнята от комуникации (електричество и водоснабдяване);
 • избършете машината и около нея на сухо;
 • отворете вратата на люка;
 • намираме външните и вътрешните скоби;отстранете външната скоба
 • отстранете „пръстените“ (ако пластмасовите скоби са затегнати, тогава „езичетата“ се откъсват с плоска отвертка; ако са метални, разхлабете винтовия механизъм);
 • издърпваме предната част на маншета от жлебовете на тялото;отстранете вътрешната скоба
 • търсим маркировката за монтаж върху гумената лента (това е маркировка или малка издатина, показваща местоположението на гумената лента спрямо барабана);знак за монтиране на маншета
 • прехвърлете маркировката за монтаж върху тялото на пералната машина с маркер;
 • „откачете“ напълно маншета.

Всичко! Демонтажът завършва с почистване на гнездото на уплътнението. Необходимо е да се измият старателно жлебовете, като се отстранят всички натрупани отпадъци, котлен камък и отлагания. Достатъчно е обилно да насапунисвате гъбата за съдове и да „минете“ през вдлъбнатината. По-добре е да оставите пяната - тя ще улесни затягането на новия маншет.

Инсталиране на нов маншет

Докато премахването на стария маншет от барабана не е трудно, поставянето на нов върху жлебовете не е лесна задача. Факт е, че гумената лента, току-що пусната от фабриката, е много плътна и еластична, така че активно „се съпротивлява“ по време на монтажа. За да поправите печата, ще трябва да се обадите на асистент или да покажете цялата си сила и умение. Новият маншет се затяга по следния начин:

 • проверете уплътнението (не са изключени фабрични дефекти);
 • намерете маркировката за монтаж върху еластичната лента;
 • поставете уплътнението така, че маркировката за монтаж да съвпада с предварително направената маркировка върху тялото на машината;затегнете маншета
 • фиксирайте ластика на външния ръб и, като го държите с ръка, го разтегнете по цялата обиколка;
 • закрепете маншета отвътре към ръба на резервоара;
 • изследваме уплътнението, проверявайки дали гумата е здраво закрепена в жлебовете и дали има празнини или дупки;
 • уверете се, че маркировката за монтаж не се е преместила (ако разликата е забележима, ще трябва да свалите маншета и да го затегнете отново).монтаж на нов маншет

Смяната на маншета на повечето перални машини не изисква разглобяване и премахване на предния панел - за достъп до ръба на резервоара, просто отворете вратата на люка. Но е по-удобно да затегнете ластика без края, тъй като барабанът ще бъде напълно „свободен“ за ремонт. Вярно е, че ще трябва да отделите време и усилия, за да изключите предната стена.

Когато дърпате нов маншет, трябва да се съсредоточите върху маркировката за монтаж - тя показва необходимото положение на ластика към барабана.

След опъване маншетът трябва да се закрепи със скоби. Първо се закрепва вътрешният пръстен, а след това външният. Алгоритъмът зависи от вида на джантата:

 • върху металния, винтът "резе" първо се развива, след което пръстенът се вкарва в жлеба и се затяга максимално;
 • върху пластмасовия трябва да натиснете „езика“ и след това да го инсталирате и фиксирате;
 • телената скоба се поставя по ръба и се затяга с клещи, а полученият „възел“ се крие в специален „джоб“ с еластична лента.

След вътрешната скоба се захваща външната скоба. Принципът на неговото фиксиране е подобен на първия и зависи от вида на джантата. Разрешено е използването на стари пръстени, но при спазване на тяхната абсолютна цялост. Ако крепежните елементи са повредени или разтегнати, не забравяйте да ги смените с нови.

Знаейки как да отстраните проблема с изтичащ маншет, не е нужно да се притеснявате за резултата - гумената лента ще „хване“ плътно барабана и ще осигури необходимата стегнатост. Остава само да се провери качеството на извършената работа:

 • свържете пералната машина към комуникациите;
 • изпълнете тестов цикъл на празен ход („Изплакване“ или „Бързо измиване“);
 • гледайте вратата на люка.

Водата спря ли да тече изпод вратата? Това означава, че причината за теча е правилно идентифицирана и напълно отстранена. Ако под люка се натрупат капки или, по-лошо, започнат „потоци“, тогава ще трябва да спрете цикъла, да изпразните барабана и да продължите диагностиката. Понякога проблемът е, че маншетът не приляга плътно към тялото и скобите са слабо затегнати.. Ако течът се появи отново, препоръчително е да поставите отново уплътнението.

След като смените маншета, трябва да извършите пробно измиване и да проверите качеството на ремонта.

Ако смяната на маншета не е спряла теча, тогава причината за „наводнението“ е друга. Ще трябва да проверите целостта на резервоара за прах, резервоара и вратата на люка. Понякога остава само една възможност - свържете се със сервиза за професионална диагностика и ремонт.

   

Коментари на читатели

 • Споделете вашето мнение - оставете коментар

Добави коментар

Препоръчваме за четене

Кодове за грешки на пералня