Как да проверите ключалката на пералня

как да проверя ublUBL на пералня далеч не е най-сложното устройство, използвано в нея, но поради него вашият „домашен помощник“ може да се изправи мъртъв. UBL не е нищо повече от ключалка на люка на пералната машина, която е предназначена да блокира люка по време на циклите на пране, изплакване и центрофугиране. Бравата работи автоматично и ако се счупи, блокира люка или изобщо не иска да го затвори. В статията ще ви кажем как да проверите ключалката на пералната машина по различни начини, за да разберете дали UBL или нещо друго е счупено.

Дизайни на брави

Преди да решите как да проверите UBL на автоматична пералня, трябва поне приблизително да разберете как работи такава ключалка и какви ключалки обикновено се използват за блокиране на люка на „домашен асистент“ по време на пране. През последните 30 години в автоматичните перални машини, произведени от различни производители, са използвани само два вида брави за заключване на люка: с биметален елемент и електромагнитни.

Електромагнитните брави се оказаха ненадеждни и неефективни, тъй като те могат да задържат сигурно люка само когато има електричество. Следователно модерните перални машини са оборудвани с UBL на базата на биметална плоча. Защо този UBL е по-търсен и как работи?

Това е съвсем просто. Принципът на работа на пералната машина UBL с биметална плоча се основава на взаимодействието на три основни части:

 • термоелемент;
 • биметална плоча;
 • фиксатор.

принцип на действие на убл

Когато управляващият модул на пералнята подаде UBL команда за блокиране на люка, към термоелемента се подава напрежение, което се загрява за секунди, като от своя страна загрява биметалната пластина. Тънката и дълга плоча се разширява при нагряване, става още по-дълга и в същото време започва да оказва натиск върху резето, което веднага се активира и затваря ключалката, надеждно блокирайки люка. Докато се прилага напрежение, плочата ще бъде гореща и вратата на люка ще остане заключена.

Ако контактът на термоелемента UBL се пробие, тогава този термоелемент ще спре да се нагрява, плочата ще остане студена и резето няма да работи - люкът ще остане отворен.

Ако UBL работи правилно, тогава, когато захранването е изключено, термоелементът ще спре да се нагрява, плочата ще се охлади, ще намали размера си и ще дръпне резето, отключвайки люка. Ако UBL е повреден или съответният триак на контролния модул е ​​повреден, захранването ще се подава непрекъснато към ключалката и тя ще остане затворена, докато не изключите захранването на пералната машина. Ето как работи това устройство, сега нека поговорим за проверката му.

Проверяваме с тестер

Работата на ключалката може да бъде повече или по-малко надеждно проверена с тестер. Най-добре е да използвате работещ електронен мултицет с голям диапазон. Преди да проверите устройството за заключване на люка на автоматична пералня с мултицет, то ще трябва да бъде отстранено. Няма да говорим отново за това как да премахнете устройство за блокиране на люка, ако имате нужда от тази информация, прочетете съответната публикация на нашия уебсайт.брави за пералня

След като премахнете ключалката на люка, трябва да погледнете неговата диаграма.Факт е, че UBL с биметална плоча се произвежда от доста компании и всяка поставя контактите по различен начин, но трябва да знаем предварително кой контакт за какво отговаря, с други думи къде е фазата, къде е нулата , а къде е общото. Можете да намерите такава схема в интернет. Без диаграма няма да можем да извършим висококачествена проверка на ключалката на люка с помощта на мултицет.

Веднага след като разберем предназначението на всеки един от контактите на конкретна брава на пералня, остава само да го проверим.

 • Превключете превключвателя на устройството в режим на тестване на съпротивлението.
 • Инсталираме една сонда на нулевия контакт на ключалката, а другата на фазовия контакт.
 • Ако устройството показва трицифрена цифра, всичко е наред.
 • Инсталираме сондите на два контакта на ключалката: неутрален и общ.
 • Ако устройството показва нула или едно, ключалката на пералната машина е дефектна.

Ако електричеството на ключалката работи добре, но тя пак не работи, изобщо не е необходимо повредата да е другаде, защото трябва да проверите и механиката на устройството, в случай че има фабричен дефект.

Диагноза по външни признаци

В някои случаи е възможно да се установи с ниска степен на сигурност, че UBL на пералната машина е дефектен дори без разглобяване на оборудването. Можете да диагностицирате неизправност по поведението на самата пералня, ако, разбира се, сте добре запознати с нейната структура и знаете принципа на работа на всички модули. Как може да се държи пералнята в случаите, когато UBL е повреден?

 1. Механиката на UBL е очевидно дефектна в случая ако люкът на пералната машина остане блокиран дори няколко часа след като „домашен помощник“ е бил изключен от захранването.
 2. Ако стартирате програма за пране и на дисплея на машината се появи код за грешка, показващ неизправност на UBL.
 3. Опитвате се да стартирате измиването, но UBL не иска да заключи люка. В този случай има две опции: или е ключалка, или контролен модул. Замяната на UBL с нов или проверката на стария с мултицет съгласно схемата, описана по-горе, ще помогне да се установи точно истината.

Все още има начини да проверите ключалката, но те изискват достъп до оборудване, което не може да бъде получено у дома, което означава, че не си струва да се обсъжда.

Обобщавайки, отбелязваме, че проверката на ключалката на пералната машина, която е отговорна за блокирането на люка, не е толкова лесна, колкото може да изглежда на пръв поглед, но ако имате минимални умения за работа с мултиметър и подходящ UBL верига, задачата е напълно възможно да се справи. Късмет!

   

5 читателски коментара

 1. Граватар Алексей Алексей:

  Добър ден, искам да кажа „много ви благодаря“. Вашата статия ми помогна да реша проблема с пералнята Atlant и да спестя 20$, които майсторът поиска за ремонт!

 2. Граватар Виктор Виктор:

  Благодаря ти! Машината е стара в хостела. Разрешиха ни да го използваме, но за късмет се счупи. Всичко беше ремонтирано. Термичният елемент е изпратен. Скъсих външния проводник с централния и ок.

 3. Граватар Андрей Андрей:

  Свърза мултиметъра. В първия случай това не е трицифрено число, а четирицифрено. Във втория случай статията изобщо не казва какво трябва да бъде (написано 1 или 0 означава не работи). Къде е конкретиката?

 4. Граватар Сергей Сергей:

  Съгласен съм с Андрей. N + L е трицифрено число, N + C е 1 и ето какво показва.В първия случай е нормално, във втория е счупен. И така, какво трябва да приемем за истина?

 5. Fedora Gravatar Fedora:

  Хахаха! Но за мен причината не струва пукната пара. Разглобих и сглобих отново UBL и всичко заработи.

Добави коментар

Препоръчваме за четене

Кодове за грешки на пералня