Проверка на пресостат за пералня - нивопревключвател

Пресостат за пералняПревключвателят за налягане, известен още като сензор за ниво и реле за ниво, е част от пералната машина, която отговаря за количеството вода, излято в резервоара. Ако тази резервна част се повреди, машината едва ли ще може да изпълнява програми за пране. Тъй като определено количество течност трябва да се излива в тях на различни етапи. Регулирането на количеството вода е много важно за работата на машината.

Всички автомати, които се произвеждат днес, имат сензор за ниво. Може да следи количеството вода в резервоара, като взема предвид обема на зареденото пране.

Какъв е рискът от неизправност на пресостат?

Обикновено неизправността започва да се проявява по следните начини:

 • Машината поема твърде много вода в резервоара.
 • Или, напротив, пералнята пълни с много малко вода.
 • Освен това дрехите, които се перат, може да не са достатъчно добре изцедени.
 • Възможно е също така в резервоара изобщо да няма вода, но пералнята да си помисли, че има и да включи нагревателния елемент (нагревателния елемент). Когато работи по този начин, той може да прегрее и да се повреди.

Къде да купя нивопревключвател?

Ако решите да смените сензора за ниво, тогава е препоръчително да използвате превключвател за налягане от същия производител като вашата перална машина като заместител. В сервизните центрове и специализираните магазини можете да намерите най-широката гама от различни части.

Ако няма резервна част на склад, можете да направите покупка по поръчка. В този случай ще трябва да изчакате известно време, докато бъде доставен от склада или от завода на производителя. На съвременния пазар има много марки, произвеждащи домакински уреди от този тип:

 • Аристон,
 • Сименс,
 • Индезит,
 • Бош,
 • Ханза,
 • Зануси,
 • Daewoo,
 • LG,
 • Канди,
 • Атлант,
 • И други.

И всички тези производители имат свои собствени фабрики и сервизни центрове, които се занимават с проблеми, свързани с перални машини на техните марки. Не се притеснявайте, ако вашата машина е повече или по-малко модерна, тогава частта за нея може да бъде намерена.

Има и различни опции за сензори за ниво за различни серии домакински уреди. Видовете тези сензори се различават по функционални характеристики. Един от най-често използваните варианти на реле за ниво е трипинов. Двукамерен сензор за нивото на водата не е толкова често срещан.

За да закупите точно превключвателя за налягане, който е подходящ за вашата машина, ще трябва да запомните (или да запишете) производителя и името на серията.

Как да проверите сензора за ниво на водата?

Сензор за ниво на пералняЗа да проверите функционалността на релето на сензора за ниво на водата, е необходимо да изключите маркуча. За да направите това, ще трябва да стигнете до превключвателя за налягане. Първо изключете захранването. Тоест извадете щепсела от контакта. След това трябва да премахнете горната част на корпуса на пералната машина. Нарича се още капак. Капакът е закрепен с два винта на гърба на машината. След като ги развиете, ще трябва леко да натиснете капака от предната страна на машината назад. След това може лесно да се отстрани. При повечето перални машини превключвателят за налягане се намира на една от стените на пералната машина близо до горната й част.

След като стигнете до сензора за ниво, ще трябва да го изключите от маркуча. Маркучът е закрепен със скоба. Скобата може да се отстрани с помощта на клещи или просто на ръка. На мястото на този маркуч трябва да прикрепите малък маркуч, който сте подготвили предварително. След това опитайте да духате в него. Но не много.

Може да чуете щракащ звук, когато контактите се захванат. Броят на щракванията ще зависи от това колко водни нива осигурява вашата пералня за различните програми.

Трябва също да прегледате тръбите и да се уверите, че не са повредени. Ако възникне повреда, тръбите трябва да се сменят.Също така внимателно проверете контактите на превключвателя за нивото на водата. Ако са мръсни, трябва да се почистят. Ако са заседнали, тогава най-добрият вариант би бил да инсталирате нов сензор за ниво.

Ако превключвателят за налягане е дефектен, по-лесно е да го смените. Освен това, нов обикновено е доста евтин. А самата подмяна е много проста. За да ви улесним, добавихме видеоклип за това как сами да смените превключвателя за налягане:

   

72 читателски коментара

 1. Граватар Анатолий Анатолий:

  Причината за грешка F08 се оказа неизправност на входния кондензатор на захранващия кабел.

 2. Gravatar Asel Асел:

  Какво означава E2.E9? На пералня daewoo dwc-1212? И как мога да поправя това?

 3. Граватар Николай Николай:

  Уважаеми, пералнята Candy C2 085R се източва на всяка програма, датчикът за ниво духа, контактите щракат, какви други неизправности могат да бъдат свързани с постоянно източване, на абсолютно всяка програма? Благодаря ви предварително!

  • Граватар Дмитрий Дмитрий:

   Това е повреда на платката.

  • Граватар Андрей Андрей:

   По подразбиране маркучът за оттичане на вода е прикрепен към задната стена на машината под формата на примка. Няма нужда да го развивате и да го поставяте на пода. Често това е простата причина за постоянното източване на вода по време на всяка програма.

  • Граватар Иван Иван:

   Ако водата постоянно се източва, семисторът, който включва помпата, може да е счупен. Веднъж се сблъсках с факта, че източването се дължи на мръсен контакт на бравата на вратата (много стар индезит без дисплеи и самодиагностика).

  • Граватар Михаил Майкъл:

   Необходимо е да се погледне таблото, защото сигналът идва от него.

 4. Граватар Алексей Алексей:

  Пресостатът щраква за първи път (трябва да спре подаването на вода), но това не се случва. Когато налягането се увеличи, той щрака втори път и кранът за източване на водата се отваря. Водата се източва и се пълни отново.

  • Граватар Миша Миша:

   Превключвателят за налягане е повреден, сменете го

  • Граватар Сергей Сергей:

   Погледнете и проверете проводниците от сензора за ниво към конектора на захранващия модул. Или избиране на последното. Или превключвателят за налягане трябва да се смени.

 5. Граватар Иван Иван:

  Махнах пресостата от ЛГ-то като го разклатя нещо трака вътре???

 6. Граватар Сергей Сергей:

  Здравейте. Пералнята Gorenje WS43121 не винаги запълва нивото на водата в резервоара. Едновременно със събирането на вода се извършва и източването. Програмата не стартира, няма въртене. Понякога, вместо да се върти плавно в едната или другата посока, двигателят рязко потрепва и спира. Дисплеят показва грешка 3 или грешка 4. Премахнах и проверих пресостата. Когато духате във фитинга на превключвателя за налягане, чувате щракване, когато спрете да духате, чувате ново щракване. Релето за налягане изправен ли е и къде да търся повреда?

 7. Граватар Артур Артър:

  Кажете ми, водата в пералнята не се загрява, нагревателният елемент е сменен, програмата работи както обикновено, но водата не се загрява

  • Граватар Владимир Владимир:

   Сензор или модул за температура на водата.

 8. Граватар Сергей Вас Сергей Вас:

  Всички препоръки важат ли за един и същи тип пресостат? Има превключвател за налягане от друг тип (например SM "VEKO"). Както ми се струва, контактите му не се затварят.

 9. Граватар Денис Денис:

  Пералнята не изплаква добре. Дори след 5 измивания.Има още доста пяна, помпата е нова, маркучите не са запушени, възможно ли е проблема да е от пресостата???

  • Граватар Иван Иван:

   Много прах и рядко почистване е причината. Имате много отлагания от праха и дори да пуснете прането без прах, ще се образува много пяна от тези отлагания. Опитайте троен цикъл на почистване 1) цикъл на пране без пране, без изплакване вместо прах 1/2 пакет сода. 2) същият цикъл, но вместо прах, лимонена киселина (разтворете 3 малки торбички в литър вряла вода) 3) отново цикъл с изплакване, вместо прах, 1/2 сода (отстранете остатъчната киселинност след лимона). Содата предварително освобождава отлаганията, което ги прави порести и подобрява разтворимостта на киселината. Всички професионални продукти за премахване на отлагания се правят на базата на сода, но са няколко пъти по-скъпи. Циклите на почистване не трябва да се правят твърде често, 1-2 пъти годишно.

  • Граватар майстор майстор:

   Ако SMA не се изплаква добре, особено след като пишете за голямо количество пяна, тогава най-вероятно имате прах с ниско качество или изсипвате твърде много прах, тъй като прахът за SMA съдържа антипенител. За да избегнете прекомерно разпенване, тъй като излишната пяна при високи скорости на въртене на барабана може да попадне върху контролната платка и други части на машината, които са под напрежение. Ето защо, преди всичко трябва да намалите дозата на праха за пране до минимум. Но ако в този случай има много пяна, това означава, че сте закупили нискокачествен прах или е за ръчно пране.

  • Граватар Владимир Владимир:

   Да, може би превключвател за налягане, а също и поради програмата.

 10. Граватар Юрий Юрий:

  Добър ден Когато включите Hotpoint Ariston ARMXXD 1297 CM със сушене за 2-3 секунди, водата започва да се събира и барабанът се върти. След това индикаторите на всички бутони на долния ред мигат на дисплея и светва грешка F08.Барабанът спира, но звукът на програмата продължава да работи. Това се случва във всички режими, включително сушене. Неизправността се появи при пране на пухеното яке с шампоан. Имаше много пяна. Може би това е причината? Благодаря ти!

  • Граватар Иван Иван:

   Индезитите (Аристон също е Индезит) имат лоша електроника. Тази грешка може да се покаже или поради дефектни филтърни кондензатори, или поради помпа за усилване, или дори поради повреда в софтуера. Модул за управление без галванична изолация от мрежата + 50Hz синхронизация на часовника от мрежата... Тази електронна глупост също се продава на неадекватна цена! Като цяло италианците са добри в печеленето на пари от неподозиращи купувачи.

   • Граватар Сергей Сергей:

    Проверете нагревателния елемент за течове.

 11. Граватар Владимир Владимир:

  Добър ден Моля, кажете ми, баба ми има колата, много е свикнала с нея, не иска нова. Стандартната пералня е Zanussi IZ-12. С JetSistem. Проблем: в началото на прането обикновено първо източва останалата вода, след това започва да се събира. Така се случва всичко, преди водата да започне да се събира. Помпата работи, но няма вода и вероятно затова бръмчи. Той изпомпва всичко така за около минута и след това машината замръзва и влиза в режим на пауза. Не дава никаква грешка. Но благодарение на интернет намерих диагностичен метод. На последния етап генерира грешка E33, което означава неизправност на сензорите за ниво на водата. Какво следва? Какво трябва да направя? Да, пералнята също е в по-далечно предградие. Благодаря ти!

  • Граватар Иван Иван:

   Опитайте да почистите тръбата, водеща до превключвателя за налягане. Ако превключвателят за налягане е контактен, позвънете на контактите, като приложите натиск върху него (можете да използвате въздух от голяма спринцовка през маркуча от капкомера). Проверете кабелните връзки.Ако всичко е наред, тогава контролният модул вероятно не открива работата на празен резервоар.

 12. Граватар Наталия Наталия:

  Здравейте. Моля, кажете ми, машината Candy goy1050 показва F02, пълни вода без спиране и не започва да мие. Какво трябва да направя? Благодаря ти

  • Граватар Сергей Сергей:

   F02 – Проблеми с тахогенератора или електрическия контролер. Сигналът от единия не достига до другия.

  • Граватар Иван Иван:

   Най-вероятно четките на двигателя са износени, в резултат на което двигателят не набира скорост. Машината разпознава това като неизправност на сензора за скорост (тахогенератор). Правилната подмяна на четките ще излекува този проблем 90%. Може да има проблеми и с тахогенератора. Започнете с четките (комплектът струва около 150 рубли), почистете контактните подложки на ротора и измийте останалия графитен прах с твърда четка за боядисване, потопена в ацетон (само не напълвайте намотките с ацетон), след това с лента шкурка „нула“, обърната към четките, прокарайте по повърхността на новите четки. Ако след това грешката не изчезне, сменете оборотомера.

   • Граватар Константин Константин:

    Какво общо имат четките, като каже човек, че машината поема вода без да спира. Пресостат.

 13. Граватар Михаил Майкъл:

  Здравейте, кажете ми, моля, машината не поема достатъчно вода при пране. Възможно ли е да се коригира по някакъв начин? Благодаря ти.

 14. Gravatar на Витал Виталия:

  Моля, кажете ми, че дренажната помпа не работи, докато източвате вода. как да поправя това? LG машина.

 15. Граватар Сергей Сергей:

  Здравейте.Моля, кажете ми как да реша проблема? Пералнята LG WD-80154N служи вярно повече от 10 години (само помпата и нагревателят бяха сменени), но наскоро възникна проблем: когато остават около 3 минути до края на цикъла, таймерът се връща до 13 минути и същевременно се отцежда и добавя вода. Машината бръмчи, но барабанът не се върти. Трябва да го изключите от контакта и да извадите прането, без да бъде напълно изцедено. Как да оправя проблема, кажете ми, ако можете? Благодаря ви предварително.

  • Граватар Виталий Виталий:

   Имам същата машина, проблемът е, че не може да завърши прането. Помпата изпомпва вода за много дълго време и таймерът замръзва на 3-та минута, най-вероятно превключвателят за налягане е повреден, ще погледна.

 16. Граватар Алексей Алексей:

  Здравейте, машина Ariston ATD 104. Грешка F-08 при пране и дори само в режим на центрофугиране. Кажете ми, моля, какво е това?

 17. Граватар Дмитрий Дмитрий:

  Здравейте. Моля, кажете ми, машината Indesit първо измива нормално, достига режим на изплакване и спира. Показва грешка f10. Благодаря ви предварително!

 18. Граватар Александър Александър:

  Добър ден, моля, кажете ми, машината на Канди се пълни с вода до барабана и спира. И чувате звук, сякаш нещо се върти вътре. Не прави нищо друго. Какво е това?

 19. Граватар Елена Елена:

  Моля те кажи ми. На пералнята, когато се включи в контакта, след половин минута мигат две лампички - таймер за отлагане и бързо пране и след това стартира. Правилно ли разбрах, че това е грешка F10? Машина Ariston AVSL109R. Сензорът за ниво ли е? При стартиране издава шум (сякаш се налива и източва), но няма вода и барабана не се върти, дръпва се и това е. Отделно налях вода и се отцеди нормално.

 20. Gravatar Ibo За:

  OE грешка на LG какво да правя?

 21. Граватар Анонимен анонимно:

  Как мога да проверя превключвателя за налягане? И щракна само веднъж. Работи ли или не?

 22. Граватар Александър Александър:

  Една стара машина на Samsung дърпа вода нормално, мие нормално, изплаква нормално, въпреки че може да изплакне веднъж или може би три. Но въртенето не се включва, въпреки че вътре се случват някои процеси, след което замръзва. Ако след това включа само цикъла на центрофугиране, веднага увисва. Почистих всички маркучи, проверих помпата, свалих измервателния уред, изглеждаше, че работи, защото по време на пране и изплакване водата се източва и пълни, но защо се поврежда по време на цикъла на центрофугиране? Все пак подозирам сензор за ниво на водата, нали? Ще съм ви благодарна за отговора.

  • Граватар Андрей Андрей:

   Имам същия проблем, ако CM не е на ниво. Когато започне въртенето, той „излита” и за да не се счупи барабана, той „увисва”. Опитайте да нивелирате отново машината.

 23. Граватар Александър Александър:

  Приятели машина Miele пресостат на таблото. Имате ли нужда от параметри на Pressurestat или къде да купите аналог?

 24. Граватар Денис Денис:

  Машина Bosch maxx 5.
  Водата не се пълни.
  Пералнята центрофугира на сухо.
  Какво би могло да бъде?
  Мрежата е чиста.
  Натискът е добър.

  • Граватар Богдан Богдан:

   Клапан
   Пресостат
   Контролен блок

 25. Граватар Алекс Алекс:

  Indesit 4105, водата се пълни, веднага се източва и всички светлини мигат. Какво е това?

  • Gravatar Neighbor Съсед:

   И аз имам същия проблем с Indesit W181. Поема и веднага се източва, а превключвателят на режимите щрака в кръг. Досега нищо не разбирам. Намерихте ли причината?

   • Граватар кулибик кулибик:

    Същия проблем! Ако поставите пране, водата се напълва, източва се и всички светлини мигат. Ако зададете изплакване, центрофуга или източване, програмата се изпълнява, но се получава същия светлинен ефект. Засега трябва да го „мием“ в режим на изплакване, но все още не можем да открием проблема.

   • Граватар Сергей Сергей:

    Проверете огъването на дренажния маркуч, най-малко 90 см от пода.

 26. Граватар Евгений Юджийн:

  SM LG мие, изплаква, но няма центрофуга при източване на водата, чува се скърцане, провери помпата е чиста, тръбите са чисти, тествано на панела показва, че водата в резервоара не е източена , резервоарът е празен. Дали помпата или превключвателят за налягане умря?

 27. Граватар Юрий Юрий:

  Samsung WF7520 не достига максимална скорост на центрофугиране (двигателят и оборотомерът работят правилно). Проблемът се решава чрез продухване на пресостата DN-S14. Тръбата от превключвателя за налягане в камерата също се продухва. Там ли е проблемът?

 28. Граватар Валери Валери:

  Приятели! Кажете ми как да реша проблема. Машина Samsung Diamond 6.0 кг. Служи 8 години без никакви оплаквания, тъй като семейството ми прави много пране всеки ден и по няколко пъти. И както трябваше, лагерите се износиха. Извикаха майстор, това чудовище свали резервоара и го взе със себе си. Той пристигна три дни по-късно и каза, смених напречната част, лагерите и семеринга! Той взе много пари от майка ми. Добре, мисля, че това, което се случи, се случи. Започнахме да правим ежедневните си пранета и веднага започнаха проблемите, грешка 5d започна да се появява, приблизително към края на прането. Това показва, че в машината има много пяна. Но всъщност не съществува. Свикнахме с това миене! Но тогава започна шумът от лагерите и машината започна да препуска като кон. Беше ми писнало от всичко това и реших да поправя това, което бъдещият майстор не можеше да направи. По време на разглобяването открих, че не е сменил напречната част, смени само един лагер (основния), монтира най-евтиното маслено уплътнение и не нанесе смазка върху уплътнението (съдейки по много голямото износване на оста на напречната част).Като цяло направих всичко сам: смених напречната част + три мега-скъпи болта, оригиналното маслено уплътнение, два лагера! Сега машината работи много тихо, но проблема с 5d си остава. Кажете какво може да е прецакал там този майстор? Как да оправя проблема?

 29. Граватар Вячеслав Вячеслав:

  Машината е SAMSUNG, наливаш една кофа вода и после сама я изливаш, но си пере нормално.

 30. Граватар Алекс Алекс:

  Машината Candy CS 105 TXT преди седмица започна да дава грешка 3 при центрофугиране. Почистих филтъра - никакъв резултат. Смених помпата - работи няколко дни и отново грешка 3. В този случай основната част от водата се оттича, след това помпа дълго време и излиза в грешка. При отваряне на филтъра изтичат 50-100 мл вода. Какъв може да е проблема?

  • Граватар Виктор Виктор:

   Добър ден
   Същия проблем. какво намери
   Моля те кажи ми!

 31. Граватар Владимир Владимир:

  Добър ден. Моля, кажете ми каква е причината, машината Atlant излива много малко вода, пере и изплаква почти сухи дрехи?

 32. Граватар Николай Николай:

  LG работи добре преди да започне източването, но когато му дойде времето се появява бръмчене и помпата не се включва. След прекъсване на захранването, понякога няколко пъти, помпата работи и след това всичко върви както трябва до завършване или до следващото източване. Ако това не се случи, след бръмчането се появява грешката на OE.

  • Граватар Евгений Юджийн:

   Сменете дренажната помпа.

 33. Граватар Фатима Фатима:

  Добър ден Моля, помогнете ми да разбера! Indesit IWSC 6105. Първо мига пауза/старт, след това, след като настроя програмата за пране, всички програми мигат и изплакване и центрофуга светва. Но ключалката изобщо не свети, какво може да е? Машината работи една година, след това около две години изобщо не я използвах.

  • Граватар Михаил Майкъл:

   Има две причини:
   първият е, че фърмуерът се е сринал;
   второ - процесорът е дефектен.
   В първия случай опитайте да го презаредите. Ако не помогне, смени процесора.

 34. Граватар Александър Александър:

  Изпомпването на вода към Samsung е спряно. Причината е, че е изгорял проводникът между бобините на помпата. Елиминиран чрез запояване. Помпата заработи, но след второто изпомпване се чу звук като експлозия. При проверката се установи, че намотката на помпата е изгоряла. Бобините бяха сменени с нови, но нямаше захранване. Не са открити визуално изгорели проводници. Моля, кажете ми каква е причината? Благодаря ти.

 35. Граватар Валера Валера:

  Здравейте. Кажете ми какъв е проблемът? Пералня Ardo. Когато включите прането, машината започва да тегли вода на импулси. Тоест струя, тогава не. След определен период от време. Кой може да ми каже къде да копая по отношение на ремонт?

 36. Граватар Андрей Андрей:

  Здравейте! Сименс машина 10-16. При пране дава грешка No18! Почистих дренажния маркуч и помпата - не помага! Какво да правя?

 37. Граватар Наталия Наталия:

  Здравейте. Кажи ми каква е причината? Машината пере, изплаква, пълни и източва вода, но не центрофугира. Всички тръби бяха проверени, помпата беше обезвъздушена и филтърът беше почистен. Но няма въртене. Машина Zanussi Aquacycle 800 Fa832

 38. Граватар Сергей Сергей:

  Машина Indesit W105TX. Прането започва, но не продължава с изплакване и центрофуга. Понякога никаква програма не стартира изобщо. Понякога се пере (не се изплаква или центрофугира) и копчето на програмата щрака в кръг. Като цяло, той живее собствения си живот. Кажете ми каква може да е причината? Машината е стара. Преди около 11 години.

 39. Граватар Владимир Владимир:

  Здравейте! Машинка Candy Grand Evo! Изтрива, при въртене дава грешка E03 и E16! Проверих помпата (работи).Пресостатът сякаш щрака, когато духаш в него, почистих маркучите и продухах дренажа! Когато машината работеше, изглеждаше, че някак си не пълни и източва водата правилно! Още по време на източването се чуваше бръмчене в областта на помпата, но след почистване спря.

 40. Граватар Егения Егения:

  Здравейте. Машина Hotpoint Ariston ARXL109. Пълни много вода и след това се оттича. Но понякога работи правилно и се опитвам да измия всичко. Но при изплакване винаги работи като часовник, без повреди. Пресостатът беше издухан и щракна. Какво да правя?

 41. Граватар Роман Роман:

  Пералнята спря да се източва и започна да пълни много вода. Както винаги: присъдата на майсторите, таксата отлетя, pressotat. Е, просто е. Трябва да проверите преостата по следния начин: включете машината, откачете маркуча от преостата и го духайте; ако потокът спре, измиването ще започне. Това означава, че в камерата за компресия няма налягане. Какво да направите, ако резервоарът не е сгъваем. Гответе 10 000₽, изрежете, залепете. Гаранция 3 месеца според майстора. Просто почистих маркуча, взех малко тел, почистих резервоара на компресора и духнах в маркуча. Машината започна да работи. Това е всичко, което исках да кажа.

 42. Граватар Игор Игор:

  Добър ден
  Indesit WISE10. Опитах всичко, което беше описано за проблем F05. Не помага, т.е. докато няма пране, машината се пълни с вода и се източва напълно. Но щом заредите, дори и частично, източването не се извършва и пак се появява същата грешка. Кажете ми, може би все още не са посочени всички причини за неизправността? На Ваше разположение.

 43. Граватар Владимир Владимир:

  Пресостатът DN-S14 е честотен генератор. Контакти 1 и 3 подават 5 волта, а контакт 3 е сигнал, когато резервоарът е празен, честотата е около 26 KHz.Механичната част е намотка с променлива индуктивност в зависимост от налягането, упражнявано върху диафрагмата. В бобината влиза феритно ядро.

 44. Граватар Игор Игор:

  OE грешка. Машина Samsung WF-S862. Събира вода, започва да мие и след 3-5 минути източва водата. OE светва.

 45. Граватар Никита Никита:

  Добър ден. Къде е превключвателят за налягане на вертикалната пералня Electrolux 9120W?

 46. Граватар Алексей Алексей:

  Кажете ми, на машина на Samsung E7 светва, когато е включен. Какво да правя?

 47. Граватар Иван Иван:

  Здравейте, моля, кажете ми. Включвате машината Indesit, веднага щом се напълни водата, всички бутони светват.

Добави коментар

Препоръчваме за четене

Кодове за грешки на пералня