Коя пералня е по-добра: директно задвижване или ремъчно задвижване?

Коя пералня е по-добра с директно задвижване или коланНаличието на инверторен двигател без шайба и задвижващ ремък е сериозен аргумент при закупуване на пералня за много купувачи. Производителят щедро хвали техните безкрайни предимства, като призовава хората да избягват традиционните задвижващи машини и бързо да заменят „старите“ модели с модерни. Има ли смисъл да ги сменяте, каква е разликата между пералните и коя с директно задвижване или с ремък трябва да купите? Ще ви кажем по-долу.

Нека сравним два вида перални машини

За тези, които не разбират съвсем разликата между ремък и директно задвижване, нека обясним. Основната разлика се отнася до метода на предаване на енергия от двигателя, тоест как се върти барабанът в машината. Тук има два варианта - директно от електродвигателя или чрез задвижващия ремък. Нека опишем накратко всеки.

Директно задвижванеДиректното задвижване се отнася до директното свързване на ротора към оста на барабана. Няма коланна система, но вместо това е предвиден специален съединител. На повърхността на двигателя няма четки, тъй като необходимостта от тях е напълно елиминирана. Тази технология се нарича "Direct Drive", тъй като инверторният двигател директно върти резервоара, а скоростта се задава от електромагнитни вълни от контролната платка. Освен това, намирайки се под люка, двигателят „чете“ теглото на натоварените предмети и автоматично регулира подходящата мощност.

Във втория случай задвижващият ремък свързва шайбата на резервоара и двигателя, поради което барабанът се върти и спира. Въртенето се извършва плавно поради еластичността на свързващия гумен елемент, а контролът на скоростта зависи от вида на двигателя. С комутаторно устройство трябва да се монтира тахогенератор, за да се контролира силата на въртене, а специалните четки изглаждат триенето и ограничават предаването на ток .

Асинхронният двигател няма такива допълнения, използва се само в 20% от домакинските уреди, евтин е и има неподвижен статор и въртящ се ротор, чиято работа автоматично се конфигурира да повтаря три фази с определен брой обороти.

Невъзможно е да се каже точно коя пералня измива по-добре и издържа по-дълго време без ремонт. Едно е ясно - не бива да се доверявате сляпо на рекламата: всяка има своите предимства и недостатъци. Ще ви разкажем повече за всички „за“ и „против“ по-нататък.

Защо насърчават директното задвижване?

Безполезно е да се спори: известни марки ревностно хвалят своите инверторни протежета чрез реклами, сравнявайки безкрайните предимства на съвременните машини с недостатъците на традиционното задвижване. Причината за похвалите е проста - производителят се опитва да промотира по-скъп продукт и да изпревари конкурентите. Но впечатлението, което получаваме за сложните модели, не е съвсем правилно, тъй като те не са лишени от слабости, подлежат на повреди и не са много по-добри от традиционните.

Нека започнем анализа, като разгледаме „предимствата“ на автоматичните машини със задвижващ ремък:

 • достъпна цена;
 • средният период на безпроблемна работа е до 15 години;
 • целият товар пада върху колана, чиято подмяна е евтина и бърза (около 20 минути);
 • Ако прането е неравномерно разпределено в резервоара, коланът може да действа като амортисьор.

Основното е, че такива модели са тествани в продължение на десетилетия на предимно безпроблемна работа. Сега за недостатъците. Те включват по-малък размер на резервоара поради необходимостта от монтиране на ремъчна система вътре в машината, както и повишено ниво на шум и редовна смяна на постоянно износени електрически четки и ремък.

Предимства на машини с ново задвижване

Трудно е да се намерят реални отзиви от потребители, които са опитали Direct Drive в действие. Повечето коментари повтарят рекламни слогани.Ако комбинирате цялата информация, която срещате, тогава машините с директно задвижване имат следните предимства.

 1. Компактен с по-голям капацитет. Доста вероятно, тъй като липсващият колан, четки и шайба позволяват на барабана да се разширява, докато тялото се свива.Частите с директно задвижване заемат по-малко място
 2. Десет години гаранция на двигателя. Това е спорно, тъй като освен двигателя, други елементи на машината могат да се счупят.
 3. Намалени нива на шум и вибрации. Вярно е, че е много незначително, тъй като шумоленето от постоянно работещия колан се заменя с твърде шумно всмукване и оттичане на вода.
 4. Ефективност на измиване. Казват, че разширените възможности на инверторния двигател с резки спирания и завъртания в обратна посока почистват по-добре прането и се борят с най-упоритите петна. Трудно е да се сравнява, тъй като имаше малко оплаквания за традиционните машини.
 5. Ускорено измиване. Споменатата по-горе рязка работа на инверторния двигател ви позволява да въртите по-бързо, което спестява малко време.
 6. Спестяване на консумация на енергия. Поради изключването на някои елементи от веригата на въртене и възможността за автоматичен контрол на необходимата мощност чрез „отчитане“ на теглото на зареденото пране.
 7. Диагностика на проблема. Системата "Direct Drive" е в състояние да сигнализира за излишък от пране във ваната, като показва съответната грешка, отказва да стартира цикъла или произволно мигащи индикатори на контролния панел.

В традиционните машини всичко е различно - измиването ще започне и ще завърши поради изгорял или счупен колан поради прекомерно натоварване.

Има много „предимства“, но си струва да се разбере, че повечето от изброените предимства са относителни и не зависят от вида на задвижването. Така че, с висококачествен фабричен монтаж, правилна работа, идеална инсталация и правилен подбор на почистващи препарати, дори колан машина ще измие добре и няма да вдига шум. Затова отделяме време и сравняваме конкретни модели.

Недостатъци на „новите“ перални

Друг аргумент при вземането на решение кое е по-добре да купите от предлагания асортимент ще бъдат слабостите на автоматичните машини с директно задвижване. Те съществуват и трябва да се вземат предвид.

 1. Висока цена. Това се отнася както за самата машина, така и за нейните компоненти и ремонтни дейности.
 2. Зависимост от непрекъснато електричество. Инверторният двигател се управлява от електроника, която е изключително уязвима на токови удари. По-добре е да играете на сигурно и да свържете стабилизатор към устройството.
 3. Теч на семеринг. При директна трансмисия моторът се намира директно под резервоара и ако уплътнението не се смени навреме, често се получават течове. Попадането на вода в двигателя причинява повреди и дори пълно изгаряне. Гаранцията не покрива такава неизправност и ще трябва да платите за скъпи ремонти от собствения си джоб.
 4. Бързо износване на лагери. Без ремък и шайба цялото натоварване от въртящия се барабан се прехвърля към близко разположени лагери. Това увеличава тяхното износване и изисква редовна подмяна.

Възможно е посочените недостатъци да са временни и да се дължат на бърз и не напълно обмислен преход от ремъчно към директно задвижване. Има голяма вероятност в бъдеще производителите да премахнат всички слабости. Междувременно инверторните машини са твърде скъпи и изключително ненадеждни, тъй като баналното изтичане ще доведе до сериозни отпадъци.

Цена на машини с различни видове задвижване

Окончателният избор между ремъчно задвижване или директно задвижване ще ви помогне да направите сравнителен преглед на конкретни модели. Сравнихме перални с подобни технически характеристики, за да покажем ясно доколко инверторният двигател влияе на пазарната цена. За чистотата на експериментите бяха избрани идентични производители. Ето резултатите.

LG.Машините за предно монтиране F-80B8LD0 и F-80B8MD са с капацитет 5,5 кг, електронно управление, еднакви размери (60/44/85 см), клас на консумация на енергия A+, ниво на ефективност на пране и интензивност на центрофугата до 800 оборота в минута. Други характеристики също са сходни: броят на програмите до 15, 19-часов отложен старт, идентична функционалност и цвят на тялото. Първият е с директно задвижване и струва около $250, вторият с ремък и цена $210-230.

F-80B8MD F-80B8LD0

Hotpoint-Ariston. Машини с максимално натоварване до 7 кг, дигитален дисплей, висок клас ефективност на пране и ниска консумация на енергия - RST 702 X и VML 7023 B. Центрофуга в рамките на 1000 оборота в минута, 16 режима и еднаква мощност в останалите аспекти. Цената е значително различна: директното задвижване струва от 20 000 рубли, а с колан - от 16 000 рубли.

Bosch. Моделите WAT 28541 и WAW 28740 се различават само по вида на задвижването. Други показатели с обем на люка до 9 кг, цифров дисплей, размер, ефективност и класове на потребление до скорост на въртене от 1400 об / мин са същите. Цената също варира: 47-50 хиляди със задвижващ ремък и от 70 хиляди без него .

Лесно е да се забележи, че единиците с нов дизайн са по-скъпи от традиционните си колеги и колкото по-хладен е моделът, толкова по-високо е надплащането. Дали си струва да надплащате толкова много, всеки купувач трябва да реши. Препоръчваме ви само внимателно да претеглите плюсовете и минусите.

   

3 читателски коментара

 1. Граватар Вадим Вадим:

  Ако масленото уплътнение изтече, водата не навлиза в хоросана.

 2. Граватар Николай Николай:

  Разликата в цената не е много голяма

 3. Граватар Виктор Виктор:

  Да, изглежда точно обратното, видях, че същият Bosch с ремъчно задвижване беше по-скъп, отколкото с LG директно задвижване. Нещо бъркаш авторе. Хм, 2019 г. Странно. Сигурни ли сте, че отивате в големите вериги магазини за техника и виждате цените? Нещо се усъмних.

Добави коментар

Препоръчваме за четене

Кодове за грешки на пералня