Как да поставите правилно маркуча за източване на пералната машина

Как да поставите правилно маркуча за източване на пералната машинаВажно е да поставите дренажния маркуч на пералната машина, като следвате всички препоръки на производителя, за да избегнете проблеми по време на по-нататъшната работа на „домашен помощник“. Ето защо, преди да свържете пералната машина към комуникациите, внимателно прочетете инструкциите за оборудването. Там са описани подробно всички правила за поставяне на дренажен маркуч.

Как и на каква височина да положа маркуча?

Без източване на водата машината няма да може да работи. Правилното разположение на дренажния канал ускорява процеса на измиване и също така удължава безремонтния експлоатационен живот на SMA. Ето защо е важно да проучите как трябва да бъде позициониран дренажният маркуч на пералнята.

На първо място, важно е да се спазва индикаторът за височина. Ето следните правила:

 • тъй като мощността на помпата е ограничена, дренажният маркуч може да се постави на височина не повече от 80 см, непосредствено до пералната машина;
 • в близост до канализационната тръба, дренажният маркуч трябва да бъде поставен на разстояние 60 см от пода;
 • най-долната част на дренажния маркуч трябва да е на височина 50 см. Ако нарушите тази препоръка, в машината ще навлязат неприятни миризми от канализацията.диаграма на правилното свързване на дренажния маркуч SM

За да може автоматичната машина да работи правилно за декларираните от производителя 10 години или повече, е задължително да следвате основните препоръки за свързването й към комуникациите.

 • Дължината на дренажния маркуч не трябва да надвишава 2 метра. В противен случай ще бъде трудно помпата да изпомпва вода и помпата бързо ще изгори.
 • Не „повдигайте“ дренажния маркуч вертикално над 80 см. Това е вярно, когато дренажният маркуч просто падне в мивката. По-добре е да поставите гофрирането в дренажното коляно под мивката.
 • Използвайте само висококачествени компоненти за свързване на SMA.Най-евтиното гофриране може бързо да изтече и да започне да тече.

Когато свързвате пералната машина, не забравяйте да запомните S-образното огъване на дренажния маркуч. Дължината на дренажния маркуч не трябва да надвишава 2 метра; също така е важно да се осигури правилното разстояние от пода до точката на влизане в канализацията - точно 60 см. Ако основните условия са изпълнени, няма да възникнат проблеми по време на по-нататъшната работа на SMA.

Как да свържете машината към сифон?

Има няколко опции за свързване на дренажния маркуч. Например, можете да хвърлите тръбата през ръба на вана или мивка и да я закрепите там. Това е много прост, но и най-неудобният начин за организиране на дренаж. Първо, има шанс ръкавът да се отлепи и всичко да се разлее на пода. Второ, по водопроводната инсталация винаги ще има отлагания, тъй като от машината излиза мръсна вода, примесена с мъх, косми, конци и др.

Възможността за свързване на дренажния маркуч към сифона е най-оптимална; този метод се избира в повечето случаи.

Сифонът, благодарение на дизайна си, изолира кухнята или банята от канализационните "миризми". На съвременните устройства има друга тръба отстрани, специално за свързване на дренажните маркучи на перални и съдомиялни машини. Ако имате коляно без допълнителен изход, сменете го с нов.свържете чрез фитинга на сифона

За да свържете дренажа на автоматичната машина през коляното, трябва:

 • отстранете щепсела от страничната тръба на коляното;
 • нанесете слой водоустойчив уплътнител или специално лепило на основата на силикон върху ръба на изхода на фугата;
 • прикрепете дренажен маркуч към страничния изход;
 • закрепете връзката с червячна скоба.

Сифонът трябва да бъде разположен възможно най-високо към мивката, на височина 40 см, оптимално 50-60 см. А самият дренажен маркуч се фиксира върху корпуса на машината на височина 70-80 см със специална скоба и краят му се спуска в канализацията.Това осигурява S-образното огъване на гофрирането.

Организиране на дренаж директно в канализационната тръба

Друга възможност за организиране на дренаж е да свържете маркуча на машината директно към канализационната тръба. Връзката се осъществява с помощта на тройник или директно вмъкване. В този случай ще са необходими известни водопроводни умения, така че вероятно ще трябва да поверите работата на професионалист.

Ако се използва тройник, тогава неговият първи (директен) изход е зает от мивка, вана или други водопроводни инсталации. Вторият (ъглов) се използва за свързване на автоматична машина. Ставите трябва да бъдат обработени с уплътнител и обвити с FUM лента.

Когато свързвате дренажния маркуч към тройника, не забравяйте да използвате гумено уплътнение - можете да го купите или да го изрежете сами от вътрешна тръба на стара пералня.

Ако не може да се избере подходящ тройник за канализационната тръба (например в случай на азбестови или чугунени конструкции), дренажният маркуч се врязва директно в нея. Преди да започнете работа е важно да спрете водоснабдяването на целия щранг във входа. Обикновено поставянето и инсталирането на клона се извършва на етапа на ремонт на апартамента.тройник за свързване на машината към канализацията

По време на работа ще ви е необходим стандартен набор от инструменти:

 • кръстати и шлицови отвертки;
 • регулируем гаечен ключ;
 • устройство за рязане на тръби;
 • клещи;
 • нож;
 • рулетка;
 • ниво на сградата.

Дренажът се вкарва в канализационната тръба на височина 60 см. Маркучът е свързан към клона с помощта на О-пръстен. В този случай дренажният маркуч не трябва да влиза в контакт с вода. Това ще предотврати навлизането на неприятни миризми в машината.

Какво се случва, ако поставите маркуча без да го огъвате?

Както вече споменахме, правилното положение на дренажния маркуч е много важно за нормалното функциониране на автоматичната машина. Ако свържете гофрирането не според инструкциите, водата може да напусне пералната машина чрез гравитация. Това се случва, когато височината на тръбата и нейното S-образно огъване не са спазени.проверете връзката на машината с канализацията

Друго неприятно последствие е изхвърлянето на отпадъчни води от канализацията в машината. Ако дренажният маркуч не е позициониран правилно, ще се получи „сифонен ефект“. Водата от щранга ще се върне обратно в резервоара за миене. Ето защо е толкова важно да поставите гофрирането на препоръчителната височина и с огъване.

   

Коментари на читатели

 • Споделете вашето мнение - оставете коментар

Добави коментар

Препоръчваме за четене

Кодове за грешки на пералня