Размер на нишата за съдомиялна машина

ниша за PMMДнес малко хора купуват свободностоящи съдомиялни машини, тъй като те не се вписват добре в съвременните интериорни композиции. Набляга се на изцяло вградени, частично вградени и компактни модели по простата причина, че могат да бъдат скрити в специални ниши. Можете да го скриете, но за да направите това, трябва да знаете точно размера на нишата за съдомиялната машина. Днес ще говорим за размери.

Каква може да е нишата?

Преди да подготвите ниша за съдомиялна машина, трябва да знаете точно размерите на тялото на бъдещата съдомиялна машина. Ако е възможно, можете първо да закупите съдомиялна машина и едва след това да направите измервания и да поръчате мебели с готова ниша. Това ще премахне досадните грешки, които могат да доведат до дълга и скъпа преработка.

Проблемът е, че начинаещите занаятчии често вземат предвид само ширината и дълбочината на бъдещата съдомиялна машина, като напълно забравят за височината. Междувременно височината на машините също може да се различава. Тесните 45 см широки и пълноразмерните 60 см широки модели могат да имат следните височини:

 • 81 см;
 • 81,3 см;
 • 81,5 см;
 • 81,8 см;
 • 82 см;
 • 82,4 см.

Разгонването е малко, но ако „пропуснете“ дори с 5 мм, ще трябва да забиете машината в нишата с чук. Разликата във височината на компактните съдомиялни е още по-голяма: 43,8, 45, 48 и 50 см. Грешка може да ви коства преустройство на мебелите. Като цяло има 2 възможности: направете размера на нишата със справедлив марж от 8-10 см или закупете машина, внимателно я измерете предварително и поръчайте ниша строго за нея. Вторият вариант има недостатък.Ако с течение на времето машината се повреди, ще трябва да изберете нов модел за нишата и това може да не е съвсем удобно.

ниша за съдомиялна

Ако решите да организирате ниша „с резерв“ по размер, имайте предвид, че трябва да има малка празнина между корпуса на PMM и стените на нишата, най-малко 5 mm от всяка страна. По този начин, когато инсталираме PMM в пълен размер на неизвестен модел, ние изчисляваме нишата W x D x H - 61,5 x 57 x 85 cm. За тесния модел Ш x Д x В – 47 x 57 x 85 см. За компактния модел Ш x Д x В – 56 x 51 x 51 см.

Посочваме полезните размери на нишите, без да вземаме предвид дебелината на материала.

Принципът на инсталиране на съдомиялна машина

Когато сами организирате ниша за съдомиялна машина, трябва да запомните много неща. Казахме, че размерът на нишата за вградена съдомиялна машина трябва да има „резерв“. Не сме споменали обаче други важни неща.

 1. Когато правите измервания, не забравяйте да вземете предвид дебелината на материала. Ако не вземете предвид дебелината на стените, тавана и пода на бъдещата ниша, нейният полезен размер ще бъде значително намален.
 2. Ако правите ниша точно по размера на съществуващия PMM, внимателно измерете тялото, без да забравяте за издатините.
 3. Когато планирате ниша, вземете предвид характеристиките на отваряне на вратата на PMM.
 4. Не забравяйте да вземете предвид дебелината и особеностите на поставянето на мебелната фасада на вратата PMM, в противен случай при отваряне тя може да се прилепи към ръбовете на нишата.
 5. Основата на нишата трябва да е достатъчно здрава, за да издържи теглото на напълно заредена съдомиялна машина. Това е особено вярно, ако нишата не е разположена на пода, а някъде отгоре.

Характеристики на настаняване

Важно е да изберете не само размера на бъдещата ниша, но и нейното местоположение. Къде трябва да бъде съдомиялната машина в ъглова кухня?, и дори в обикновена директна кухня? Къде мога да намеря идеалното място за нея, въпреки че мястото е много ограничено? Това наистина е озадачаващ въпрос. Важно е не просто да намерите място за PMM, а да го намерите, като вземете предвид редица изисквания.съдомиялна в ниша

 1. Не можете да поставите PMM в непосредствена близост до микровълнова фурна. По-добре е да стои по-далеч, но ако няма особен избор, поставете машината на не по-малко от 15 см.
 2. Опитайте се да поставите машината малко по-далеч от фурната и котлона. Минималната празнина е 5 см, може да бъде по-малка, но тогава трябва да използвате топлоизолационен материал.
 3. Не е препоръчително да поставяте съдомиялна машина до пералня. Вибриращ или люлеещ се корпус на пералната машина може да повреди вашата съдомиялна машина.
 4. Не трябва да поставяте PMM твърде високо, тъй като това ще попречи на поставянето на съдове в кошници.
 5. Ако оборудването е разположено наблизо, вратите и люковете му трябва да се отварят свободно, без да се намесват един в друг.

Като цяло, преди да организирате инсталирането на съдомиялна машина в ниша, трябва да обмислите всичко до най-малкия детайл. Направете скица на бъдещи мебели на хартия, визуализирайте бъдещата ниша за PMM, отделете време за мислене за бъдещия резултат от изследването и този резултат в крайна сметка ще ви зарадва. Късмет!

   

Коментари на читатели

 • Споделете вашето мнение - оставете коментар

Добави коментар

Препоръчваме за четене

Кодове за грешки на пералня