Как да разглобите барабана на пералня Beko?

Как да разглобите барабана на пералня BekoС течение на времето барабанът на всяка перална машина се поврежда: валът се разхлабва, уплътнението изтича и лагерите се износват. Всичко това пречи на плавното въртене и води до луфтове, което увеличава изходящите вибрации и шума на машината. Тази ситуация не е необичайна за собствениците на Beko, така че трябва да се подготвите за възможни повреди. За да разрешите проблема, ще трябва да разглобите барабана на пералня Beko и да смените износените части. Остава само да разберете откъде да започнете ремонта и как да го завършите.

С какво ще се сблъскаш?

Преди да започнете да разглобявате, струва си да очертаете обхвата на работата и да разберете с какво ще трябва да се справите. И така, лагерният възел осигурява въртенето на барабана, предавайки импулс от двигателя през вала. Поради голямото натоварване, лагерите се развалят по-бързо от другите резервни части за шайби, което затруднява развиването на механизма. За да коригирате ситуацията, ще трябва да смените износените елементи.

Трудността е, че лагерите са разположени върху капака на барабана. За да стигнете до проблемната зона, ще трябва не само да разглобите почти напълно пералнята, но и половината резервоар. Още по-трудно е за собствениците на Beko, тъй като оборудването на този производител е оборудвано с масивни ляти контейнери, които не могат да бъдат ремонтирани нормално.

Пералните Beko са оборудвани с масивни вани, така че за разглобяването им е необходим трион за метал.

Твърдият резервоар не може да бъде разглобен с помощта на конвенционални методи. Ето защо сервизните центрове таксуват висока цена за подмяна и най-често съветват напълно да демонтирате износения модул и да инсталирате работещ. Цената на „размяната“ не е евтина - като правило, около 50-70% от цена на пералнята.Можете да отидете по друг начин и да си купите нова пералня, но ще трябва да отделите още повече.официален сервиз предлага закупуване на нов барабан

Ако нямате пари да закупите нов резервоар или цяла машина, тогава можете да опитате да извършите ремонта сами. Ще трябва да изрежете неразглобяемия контейнер с метален трион, да смените лагерите и след това да залепите всичко заедно и да го върнете на мястото му. Това е много работа, но вие спестявате много пари. Реши ли? След това предлагаме стъпка по стъпка инструкции и препоръки.

Да се ​​подготвим старателно

Ако решите сами да извършите ремонта, трябва да сте добре подготвени. На първо място, ние събираме или закупуваме необходимия минимум инструменти. За щастие списъкът е стандартен:

 • комплект отвертки (плоски, кръстати и индикаторни);
 • трион или ножовка за метал;
 • акари;
 • клещи или клещи;
 • комплект гаечни ключове (8-18 мм);
 • комплект глави;
 • теглич (версията на пералната машина е подходяща);
 • гаечни ключове;
 • чук;
 • шило;
 • длето;
 • мултиметър

След като съберем инструментите, започваме да подготвяме работното място. Ако пералнята е инсталирана в просторна баня, тогава можете да работите тук. В малки стаи, където е трудно да се обърнете, струва си да потърсите друга възможност - антре, кухня, работилница или гараж. Необходимо е да се осигурят поне два свободни квадратни метра, в противен случай разглобяването на машината ще бъде проблематично. Като цяло действаме така:инструменти за разглобяване на машината

 • изключете машината от всички комуникации (електричество, канализация, водоснабдяване);
 • преместете пералнята на място, удобно за ремонт;
 • покриваме пространството около оборудването с мушама, парцали или вестници;
 • издърпайте го към вас и извадете тавата за препарат от тялото;
 • След като развиете филтъра за боклук, източете остатъчната вода от резервоара.

Преди разглобяване машината трябва да бъде изключена от електричеството и от канализацията и водопровода!

За удобство се препоръчва да се отдели отделно място за малки части - болтове, винтове, скоби и други крепежни елементи. След като завършихме подготовката, пристъпваме към директно отстраняване на проблема.

Отстраняване на резервоара чрез разглобяване на машината

За да стигнете до резервоара, ще трябва да разглобите машината почти напълно. Всъщност всичко не е толкова страшно - всеки може да се справи, най-важното е да знаете какво да правите и в какъв ред. И така, демонтажът започва с елементарното:

 • отстранете горния капак на кутията, като развиете задържащите болтове отзад и издърпайте панела напред и нагоре;
 • отстранете „фона“, като развиете съответните крепежни елементи;
 • откачете задвижващия ремък от ролката;

Ако има петна от ръжда или масло по стената зад шайбата, лагерите са повредени.

 • Отстраняваме нагревателния елемент от мястото му, като преди това сме изключили свързаното окабеляване.

На теория можете да разглобите пералнята до резервоара, без да сваляте нагревателя, но опитни майстори препоръчват да не рискувате. Факт е, че отказът да се премахне нагревателният елемент често води до повреда на последния: контактите са счупени или самата „спирала“ е деформирана. По-добре е да не се опитвате да спестите време, а да се предпазите от последваща подмяна на скъпа част.

Следващият по ред е електродвигателят. Той също трябва да бъде изваден от пералнята, за което премахваме линията, свързана с двигателя, разхлабваме болтовете, завъртаме частта и я издърпваме към себе си. Действаме изключително внимателно, за да не повредим оборотомера, разположен на двигателя.как да премахнете резервоара

Нека да преминем към „горната“ част, по-точно към противотежестите. Това са бетонни блокове, които се намират над барабана и абсорбират центробежната сила, излъчвана от него. Премахването на камъните е лесно: просто развийте държащите болтове с торцов ключ и отстранете бетона от машината.Но не забравяйте за теглото му - по-добре е да се обадите на някого за помощ.

Сега трябва да премахнете таблото. Това се прави съгласно следните инструкции:

 • развийте 2-4 болта, разположени до контейнера за прах;
 • разхлабете друга ключалка, разположена от лявата страна на кутията;
 • извадете дъската от пластмасовите ключалки, като повдигнете панела нагоре;
 • изключете проводниците, водещи до всмукателния клапан;
 • Закачаме отстранения панел върху сервизната кука или го преместваме настрани.

След това обърнете внимание на маркуча за подаване на вода. До него са входният клапан и нишата за прием на прах, които също трябва да бъдат извадени от корпуса. Всичко е изключително просто: използвайте отвертка, за да повдигнете скобите и да разкачите доставените тръби и кабели.

Трябва да премахнете превключвателя за налягане от машината. За да направите това, откачете проводниците от „шайбата“, развийте задържащите винтове и внимателно издърпайте пластмасовата тръба от резервоара. Няма нужда да бързате - частта е много крехка и може лесно да се повреди при резки движения.

Слизаме до люка и разхлабваме скобата, държаща гуменото уплътнение. След това пъхаме маншета вътре в барабана и изключваме UBL. След това обърнете шайбата настрани. Причината е проста - повечето модели Beko нямат тава, така че е по-лесно да стигнете до дренажната система през „празното“ дъно. Тук крепежните елементи се разхлабват, скобите се отстраняват и дренажната тръба се отстранява. Амортисьорите се завъртат с помощта на гаечен ключ. Това е всичко – можете да върнете машината в хоризонтално положение и да започнете да режете резервоара.

Разделете резервоара на две половини

Няма да е възможно да разрежете резервоара, разположен в машината - трябва да го извадите. Въпреки привидната лекота, този възел е много тежък, така че е по-добре да привлечете помощник. След това хващаме ръбовете на барабана, завъртаме контейнера настрани, повдигаме го леко и го издърпваме към нас. Резервоарът трябва да се движи и да напусне мястото си.разрязване на резервоара на пералня Beko

След като освободихме резервоара, ние го инспектираме.Трябва да се уверите, че контейнерът е здрав и наистина се нуждае от тази манипулация. Ако е така, нека се захващаме за работа:

 • подгответе мястото за рязане: поставете гума върху него, което ще увеличи стабилността;
 • Поставете резервоара върху гумата вертикално, с шева нагоре;
 • вземете трион или ножовка за метал и разполовете резервоара стриктно по шева.

Необходимо е да се действа изключително внимателно, тъй като най-малкото отклонение отстрани в бъдеще ще повлияе на херметичността на контейнера. След като приключите с рязането, отстранете горната част на резервоара и обърнете долния кръст с главата надолу. Лагерите са „скрити“ точно под вала, така че преминаваме към следващия етап - премахване на уплътненията и „пръстените“.

Отстраняване на повредени лагери

За да стигнете до барабана и лагерите, трябва да се справите с „гърба“. Ако горната част на резервоара може лесно и бързо да се отстрани след рязане, тогава с долната половина ще трябва да работите по-дълго. Първата стъпка е да разхлабите гайката, закрепваща шайбата на барабана. След това продължаваме така:

 • отстранете ролката;
 • завийте болт в свободната резба (по-добре е да използвате болт на трета страна, тъй като след „процедурата“ той е силно деформиран);
 • покрийте главата на болта с гумената част на чука (ако няма такъв, тогава ще свърши работа с обикновен дървен блок или дебело парче гума);премахване на макара
 • щедро третирайте нишките с WD-40 (ако е ясно, че съединението е силно заседнало и ръждясало);
 • почукайте структурата с чук, докато долната част се премести.

WD-40 ще ви помогне да се справите със заседнали части.

Като премахнете втората половина на резервоара, най-накрая можете да получите достъп до барабана. Имаме нужда от лагери, които са на вала. За да премахнете сферичните пръстени, просто използвайте дърпач за перална машина. При липса на последното прибягваме до помощта на механиците на перални машини или се въоръжаваме с чук и длето.

След това остава само да избиете старите лагери и да поставите нови на тяхно място. След като завършихме подмяната, сглобихме Beko обратно.Първо свързваме двете половини на резервоара заедно с болтове и уплътнител, след това връщаме барабана към тялото на пералната машина и след това останалите компоненти. Няма да описваме подробно процеса на сглобяване - следваме горните инструкции, само в обратен ред.

   

Коментари на читатели

 • Споделете вашето мнение - оставете коментар

Добави коментар

Препоръчваме за четене

Кодове за грешки на пералня