Разглобяване на барабана на пералнята

разглобяване на резервоараПовредата на лагерите на пералнята е може би най-неприятната неизправност, която може да се случи на домашен помощник. Проблемът не е толкова в отстраняването на самата неизправност, а в това да стигнем до частите, които ни интересуват, защото за това ще трябва буквално да разглобим по-голямата част от машината. Основното нещо е да разглобите резервоара, който е сглобен с барабана, а това не е толкова лесно да се направи. В нашата статия ще засегнем въпросите за разглобяването на различни видове барабани на перални машини с предно зареждане.

Основни правила

барабан на пералняСлед като гледа много тематични видеоклипове и снимки в интернет, потребителят придобива нездравословно самочувствие и започва да вярва, че може напълно да разглоби пералнята заедно с барабана и след това да я сглоби отново за няколко часа. Всъщност разглобяването на резервоара и барабана е изпълнено с много клопки. Ако не ги познавате, тогава можете да развалите важен детайл от „домашния асистент“, така че дори майсторът да не ви помогне по-късно.

Когато се чудите как да разглобите барабана на пералнята, първо трябва да стигнете до него, като за целта ще трябва да премахнете почти всички части от тялото, тъй като те ще пречат на отстраняването на резервоара и барабана. Как да направите това е илюстрирано подробно в статията. Как да разглобите пералня Zanussi. Въпреки че тази публикация е за конкретна марка перална машина, тя е много показателна и ни позволява да направим аналогии с всяка друга марка перална машина.

И така, какви са правилата за разглобяване на барабана и резервоара? Какво трябва да запомните, когато извършвате тази работа? Нека обобщим накратко тези правила.

 1. Извадете ваната и барабана от корпуса на пералната машина много внимателно. Резервоарът в повечето съвременни перални машини е пластмасов и не понася никакви механични натоварвания. Когато изваждате резервоара, използвайте помощта на приятел.
 2. Преди да изрежете неразглобяем резервоар, пробийте много дупки за крепежни елементи с тънка бормашина през шева. Така ще предотвратите разместване. Колкото повече болтове има в кръг, толкова по-добре ще можете да затегнете половинките на резервоара и, разбира се, не пестете от уплътнителя.
 3. Трябва да изрежете неразглобяем резервоар точно по дължината на заварения пластмасов шев, който се вижда ясно отстрани. На повечето места скосяване дори с няколко милиметра е неприемливо.
 4. Когато развивате винта, държащ шайбата на барабана, бъдете изключително внимателни и внимателни. Не можете да го развиете без усилие, но ако положите допълнителни усилия, ще откъснете краищата на главата, което ще увеличи проблемите ви.
  болт на барабанната шайба
 5. За да премахнете задната част на ваната на пералната машина от вала, ще трябва да нанесете няколко леки удара по вала - не прекалявайте.

Заседналият лагер може да се отстрани с помощта на дърпач за перална машина. Може да се наложи да го загреете леко с горелка, преди да го извадите.

Какво ще ви трябва?

За да разглобите резервоара с барабана на пералнята, ще ви трябва като цяло прост инструмент. Повечето от необходимите инструменти вероятно все още са в килера ви, но за някои ще трябва да отидете в гаража или може би при съсед. Какво ще ви трябва?

 • Кръста, шестостенна, плоска отвертка (при някои модели перални е достатъчна плоска и кръстата отвертка).инструменти
 • Малък регулируем гаечен ключ.
 • Глави и гаечни ключове (комплект).
 • Автомобилен теглич, предназначен за демонтаж на лагери.
 • Духалка.
 • Ножовка за метал и много ножове за нея.
 • Бормашина и тънки свредла.
 • Дървено блокче и фиби.
 • Тежък меден чук.
 • Ножици за тел и кръгли клещи.

Освен всичко друго, добра идея е да имате под ръка лубрикант WD-40. Това ще помогне да се справите със заседналите крепежни елементи и ще опрости разглобяването. Можете да използвате газова горелка вместо горелка, но тя ще доведе до по-ниска температура и лагерът може да не се нагрее достатъчно, за да се отдели.

Не използвайте горелка на закрито.За предпочитане е да разглобите резервоара на пералнята някъде в гараж или навес, или още по-добре навън под навес.

Подвижен резервоар

Приблизително половината от съвременните автоматични перални машини имат сгъваеми резервоари. Това е много удобно и много улеснява живота на майсторите по ремонт на перални, като ускорява разглобяването. В перална машина със сгъваем резервоар двете половини на този резервоар са закрепени заедно. Освен това фугата или се намазва с уплътнител, или се уплътнява с еластична лента, така че водата да не прониква. За да разглобите демонтиран резервоар с барабан на пералня, трябва:

 • използвайте дървен блок, за да задръстите шайбата на барабана, самият резервоар с барабана трябва да бъде позициониран с люка надолу;
  блокирайте шайбата
 • вземете глава с подходящ размер с тресчотка и се опитайте да развиете болта, който държи шайбата на вала;
 • премахваме шайбата и след това, като вземем подходящ ключ, започваме да развиваме болтовете, които свързват половините на резервоара;
 • След като развихме половините на резервоара, нанасяме няколко леки удара върху вала и издърпваме задната част на резервоара;
 • С помощта на горелка или газова горелка загрейте лагерите и ги издърпайте с помощта на теглич.

Често има случаи, когато лагерите излизат от вала без проблеми, така че не е необходим теглич.

Неотстраним резервоар

С неразглобяем резервоар правим почти същото като със сгъваем. Единствената разлика е, че трябва да се реже. Всеки, който някога се е занимавал с тази работа, знае колко е трудна, досадна и неблагодарна. Основният проблем е, че нито един удобен инструмент в чист вид не е подходящ за тази работа.

рязане на резервоара

 1. Ножовката често се забива и остриетата се чупят.
 2. Тънката ножовка за дърво реже твърде дебело, така че е трудно да се осигури плътна връзка между половините на резервоара.
 3. Ъглошлайфът изобщо не е подходящ, тъй като дискът може да се изплъзне по всяко време и да повреди резервоара; освен това при работа с ъглошлайф е трудно да се регулира дълбочината на рязане и това рискува да повреди стоманения барабан.
 4. По принцип прободният трион е подходящ, но в някои области трябва да използвате отново ножовка.

Когато режете резервоар, експертите съветват да използвате обикновена ножовка за метал заедно с ножовка, която трябва да бъде увита с електрическа лента от единия ръб, за да се улесни задържането. Ще използвате такъв импровизиран трион в онези области на заваръчния шев, където рязането с обикновена ножовка за метал би било неудобно. Ако след 3-4 часа успеете да изрежете добре резервоара, смятайте, че половината работа е свършена и ако старите лагери се свалят без проблеми, считайте демонтажа за успешен.

В заключение отбелязваме, че за да разглобите барабана на пералнята, първо трябва да отделите много време, за да го премахнете и едва след това да продължите директно към разглобяването. Ако резервоарът на вашия модел пералня не може да се сваля, ще отделите в пъти повече време за разглобяването му. Бъдете внимателни и внимателни!

   

1 читателски коментар

 1. Граватар Игор Игор:

  Благодаря ти, Владимир, за видеото. Всичко е подробно и разбираемо.

Добави коментар

Препоръчваме за четене

Кодове за грешки на пералня