Разглобяване на пералня Gorenje

Разглобяване на пералня GorenjeЗа съжаление, всяко оборудване, включително пералните машини Gorenje, понякога се поврежда и някои потребители веднага изпадат в отчаяние и предпочитат да купуват нови устройства, вместо да ремонтират стари. Въпреки това, понякога е наистина възможно да се реши проблемът, дори и със собствените си ръце. За да направите това, трябва да разберете как да разглобявате пералня Gorenje. Статията ще ви каже какви инструменти ще ви трябват за тази процедура, както и всички възможни нюанси на процеса, които е полезно да знаете.

Какво ще гледаме?

По правило във всеки дом има необходимия набор от инструменти, които ще бъдат достатъчни, за да разглобите сами пералнята Gorenje. В началния етап обикновено можете да се справите с една отвертка, но в бъдеще за пълно демонтиране ще ви трябва и:

 • клещи;
 • чук или, ако няма такъв, малък чук;инструменти
 • комплект ключове (отворени и гнезда);
 • кръгли клещи;
 • пробивна машина;
 • шило;
 • автоматично премахване;използвайте теглич
 • други инструменти в зависимост от ситуацията.

важно! За всеки случай трябва да се запасите с проникваща антикорозионна смазка WD-40!

Ако върху крепежните елементи са се натрупали корозивни образувания, демонтирането им ще бъде изключително проблематично, а смазката ще помогне за омекотяване на мащаба и лесно разглобяване на упорити елементи.

Трябва също да подготвите голям съд, за предпочитане леген, за да източите мръсната вода от маркуча и мобилен телефон с камера или камера. Правилното разглобяване на SM все още е половината битка, защото след работата ще трябва да монтирате всичко отново. Стъпка по стъпка фоторепортаж ще ви помогне да възстановите хода на събитията.

Отстраняване на части около резервоара

На първо място, трябва да изключите SM от всички комуникации. Извадете щепсела от контакта и изключете подаването на вода.Изключете входния и дренажния маркуч, като преди това сте го поставили в подготвен леген, за да не наводните пространството около CM с вода.

Сега трябва да премахнете горния капак на CM. Закрепен е с няколко винта, които могат да се развият с кръстата отвертка. Болтовете са разположени в горната част на задния панел на CM. След като ги свалите, плъзнете капака назад, като го натиснете малко и след това го повдигнете нагоре, капакът ще се свали лесно.свалете горния капак

След това извадете чекмеджето за прах, като натиснете пластмасовия ключ в центъра на таблата и го плъзнете към вас. След това можете да демонтирате контролния панел. Внимавайте, тъй като е доста крехко. Панелът е закрепен към корпуса с два болта, разположени в дясната и лявата му част (единият е непосредствено под прахоуловителя). Определено няма да имате нужда от контролния панел, преди да го сглобите отново, така че го поставете някъде (поставете го на перваза на прозореца, на леглото, закачете го на кука), за да не го повредите случайно по време на по-нататъшната инсталация.изключете контролния панел

След това отстранете сервизния панел, като едновременно натиснете двата ключалки, разположени отстрани, а след това фиксатора в средата.

Следващият елемент по ред е предната стена на пералнята. За да го премахнете, трябва да разхлабите маншета на люка. Вземете една от отвертките и, като огънете ръба на маншета, вземете скобата, която го държи. Движейки се по периметъра, напипайте пружината, разхлабете я и скобата ще излезе сама. Маншетът не може да се свали напълно, защото се държи отвътре с друга скоба, но може да се огъне и постави вътре в барабана. Ако се опитате да откъснете маншета, той може да се скъса или вътрешната закопчалка може да се отлепи, така че бъдете изключително внимателни и внимателни. За да премахнете допълнително предната стена, следвайте тези стъпки.махнете маншета

 • Свалете предния панел.
 • Отстранете защитния капак, като освободите ключалките.
 • Повдигнете панела и отстранете куките, които го държат на място.свалете предния панел

Остава само да премахнете задната стена на CM. За да направите това, използвайте отвертка, за да развиете болтовете, разположени около периметъра на панела. Има доста от тях. По същество този панел защитава „сърцевината“ на пералнята – задвижващия механизъм, поради което стойката е толкова здрава.

Сваляне и разглобяване на резервоара

Резервоарът на пералнята заедно с барабана не е лесна единица, така че ако имате възможност да се обадите на помощ при отстраняването му, по-добре е да го използвате. Резервоарът се поддържа от пружини, от които трябва да бъде изваден и след това изваден. Използвайте отвертка, за да премахнете предната противотежест и да я поставите някъде. Сега нищо не ви пречи да поставите резервоара с лицето надолу, за да получите достъп до задвижващия механизъм.извадете ролката от барабана

Сега трябва да премахнете шайбата, но ако ролката и валът на барабана се въртят, ще бъде трудно да работите с тях, така че ги заклинете с блок. След това използвайте шестостенен ключ, за да отстраните централния болт, който държи шайбата на място.

Забележка! Болтът е изключително труден за отстраняване, тъй като по време на производството той е напълнен със специално съединение, което увеличава здравината на закрепването.

Това се дължи на факта, че валовата система на барабана носи най-голямо натоварване по време на центрофугиране. Ако не закрепите шайбата с допълнителна смес, целият модул просто ще се разпадне от многобройни вибрации.

Някои занаятчии съветват загряване на болта с газова горелка преди демонтажа, но такива действия изискват изключително внимание, тъй като могат да навредят на други елементи. Вместо това използвайте готова антикорозионна смазка.Навлажнете крепежния елемент с него, изчакайте малко и опитайте да го разглобите. Болтът се развива строго по посока на часовниковата стрелка!

След като болтът бъде отстранен, хванете макарата с две ръце и започнете да я дърпате към себе си, като едновременно с това я люлеете от едната страна на другата. След като свалите шайбата, разглобете резервоара на две половини. Не всички резервоари са комбинация от две половини, но повечето перални на Gorenje го правят. Те са свързани помежду си с дълги винтове. Как да демонтираме резервоара?демонтаж на резервоара

 • Вземете 8 мм отвертка и отстранете всички крепежни елементи, които държат половинките на резервоара на място.
 • След това резервоарът ще се раздели на две части, но задната част на резервоара все още ще бъде свързана с барабана чрез лагери на вала.
 • Намерете някакъв стар болт, който има резба, която пасва на отвора, свързващ шайбата с вала на барабана.
 • След като завиете, вземете чук и блок. Поставете блок под болта и леко го почукайте с чук, докато резервоарът се отдели от лагера.

Последното нещо, което трябва да демонтираме, е частта от барабана с вала и кръста. На вала се „поставят“ гумено уплътнение и лагер.

 • Вземете дърпач и хванете лагера с него.избийте лагера
 • Постепенно завъртете конеца, докато се създаде определено ниво на напрежение.
 • Нанесете грес върху лагера.
 • След 30 минути продължете да развивате резбите, докато лагерът и уплътнението бъдат отстранени.

След тази стъпка можете уверено да кажете, че напълно сте разглобили пералнята Gorenje със собствените си ръце. Устройството се сглобява в обратен ред според инструкциите за снимки, които сте направили сами.

   

Коментари на читатели

 • Споделете вашето мнение - оставете коментар

Добави коментар

Препоръчваме за четене

Кодове за грешки на пералня