Разглобяване на пералня Вестел

Разглобяване на пералня ВестелЗа начинаещ е доста трудно да разглоби напълно пералня Vestel. Но за ремонт и демонтаж на резервни части ще трябва да премахнете почти всички основни компоненти: от приемника за прах до резервоара. На „финалната линия“ е още по-трудно - ще трябва да изрежете резервоара и да извадите барабана с лагерния възел. За да се справите с разглобяването и да не повредите елементите на машината, трябва да следвате инструкциите на професионалистите. Откъде да започнете и какви капани да запомните - ще ви кажем точка по точка.

Да подготвим машината

Преди да започнете да разглобявате Vestel, трябва да се подготвите. Първо търсим подходящо място за ремонт - работилница, гараж или коридор. Ако не е възможно да се отдели отделна стая, тогава се задоволяваме с банята. Изключваме пералнята от електричество, вода и канализация и след това я преместваме в центъра на стаята. След това източете останалата вода от пералната машина, като развиете дренажния филтър или активирате аварийното източване. Следващата стъпка е да съберете необходимите инструменти:

 • отвертки (шлицови и кръстати);
 • чук;
 • ножовка за метал (ако пералнята има лят резервоар);
 • тресчотка;
 • гаечни ключове с подходящи размери;
 • длето, носач или теглич (ако планирате да ремонтирате лагерния възел).подготви инструментите си

Също така се препоръчва да подготвите смазка WD-40. С негова помощ е по-лесно да се справите с мащаба и ръждата по частите, което е необходимо при демонтажа на филтъра за боклук, резервоара, лагерите и нагревателните елементи. Не забравяйте за мушама и парцали - те трябва да се използват за покриване на пода около машината.

С помощта на смазка WD-40 можете бързо да премахнете корозията и котления камък от частите на шайбата.

И накрая, мислим за „съхранението“ на отстранените части. Големите резервни части се поставят близо до машината в реда, в който са демонтирани. Малки елементи, скоби, скоби, куки се сортират в подготвени контейнери. Друг вариант е да поставите „промени“ на горния панел на пералнята.

Техниците по ремонт на перални машини съветват да се запасите с тел, огънат във формата на „S“. Закача се в горната част на страничната стена и се използва като кука за таблото. В този случай не е необходимо да разглобявате напълно устройството и да изключвате свързаното към него окабеляване. Повторното свързване на платката към проводниците е много трудно.

Премахване на стени, панели и капаци

След като подготвихме мястото, пералнята и инструментите, пристъпваме към демонтажа. На първо място, от Vestel се отстраняват външните елементи: дозаторът, вратата, горният капак, предният и задният панел на кутията. Процедурата е следната:

 • намерете два болта на очите на задната стена, които държат горния капак;
 • развийте намерените болтове;свалете горния капак на кутията
 • бутнете капака от себе си, повдигнете го, натиснете ключалките и го извадете от тялото;
 • издърпайте дозатора докрай, натиснете „езичето” в централната част на таблата и го издърпайте;
 • развийте винтовете около дозатораразвийте винтовете, „скрити“ в нишата на тавата;
 • откачете арматурното табло от пералнята и, без да изключвате кабелите, го закачете на подготвената кука;свалете контролния панел на машината
 • разхлабете болтовете на пантите на вратата и откачете люка от пералнята;
 • намерете външната скоба на маншета, разхлабете и отстранете;отстранете външната скоба
 • поставете гумената лента в барабана (няма нужда да премахвате напълно уплътнението, тъй като е доста трудно да го дръпнете обратно).

Втората стъпка е да изключите предната стена от машината. За да направите това, развийте всички винтове, които го държат: близо до таблото, до дренажния филтър и близо до заключващия механизъм. След това използвайте острие на нож, за да повдигнете панела, изстискайте пластмасовите фиксатори-държачи и го издърпайте към себе си.Отстраненият край се отстранява настрани.

Запишете процеса на ремонт на вашия фотоапарат - това ще улесни избягването на грешки при повторното сглобяване.

След това преминаваме към фона. Тук е достатъчно да развиете болтовете около периметъра на панела и да изключите стената от тялото. Броят на винтовете зависи от модела Vestel. Повечето перални имат около 4-6 броя.

След като демонтираме външните елементи на пералнята, получаваме достъп до „вътрешностите“ на оборудването. Но това не е всичко: за пълно разглобяване трябва да извадите компонентите от резервоара, да го разделите на две половини и да извадите барабана. Подробни инструкции са по-долу.

Изпразване на основния контейнер

Разглобяването на Vestel продължава с освобождаване на пластмасовия резервоар. С прости думи, необходимо е да изключите всички свързани проводници, тръби, сензори и елементи от контейнера - повече от 10 елемента. За да не се объркате, се препоръчва да следвате определена последователност, като започнете от задната стена:

 • затегнете задвижващия ремък (докато въртите барабанната шайба);свалете задвижващия ремък
 • намерете електрическия мотор под резервоара, освободете го от проводници и скоби;Как да сменим двигателя на пералня
 • натиснете двигателя и, като го завъртите, извадете го от „гнездото“;
 • отстранете нагревателния елемент (разкачете окабеляването, разхлабете централната гайка, натиснете пръта и извадете нагревателя).отстранете нагревателния елемент

След това преминаваме към „върха“. Развиваме болтовете, държащи противотежестите, и, привличайки нечия помощ, изваждаме блоковете от тялото един по един. След това намираме клапана за пълнене и сензора за ниво на водата, изключваме свързаните към тях кабели и ги изваждаме от машината. След това разхлабете скобите на маркучите за приемник на прах, като откачите тръбите от тавата.

Преди да демонтирате резервоара, съседните проводници, тръби, сензори и устройства трябва да бъдат изключени от него.

След това се занимаваме с дренажната система. Продължаваме така:

 • гледаме през дъното;
 • намираме помпата;намираме помпата и охлюва
 • изключете кабелите от помпата;
 • разхлабете болтовете, държащи помпата;стигаме до помпата през дъното на машината
 • преместете помпата по посока на часовниковата стрелка;
 • Натискаме помпата и, като я извадим от жлебовете, я изваждаме.

Оставяме амортизацията за накрая. Изключваме амортисьорите от резервоара за миене и демонтираме стелажите. След това откачаме горните пружини от резервоара. В резултат на това резервоарът ще се държи само на страничните куки. Остава само да повдигнете контейнера и, като го извадите от жлебовете, го издърпайте. Но внимавайте - резервоарът е доста тежък. За да не го изпуснете, по-добре е да привлечете асистент.

Нека се заемем с пластмасовия контейнер

Отстраненият резервоар трябва да се постави върху равна и суха повърхност - под или работна маса. Обикновено оборудването на Vestel е оборудвано с резервоар от една част, чиито две половини са заварени по специална технология. В този случай е по-трудно да намалите контейнера наполовина: ще трябва да го изрежете с ножовка и след това да го издърпате обратно, да го фиксирате с болтове и да го залепите с уплътнител.

Пералните машини Vestel са оборудвани със заварени пластмасови резервоари, които се нарязват на ръка и след това се залепват заедно.

По-лесно е, ако резервоарът на Vestel е сгъваем. След това просто трябва да развиете болтовете по шева и да натиснете пластмасовите ключалки. След половината са изключени един от друг.

Общата процедура за демонтаж на резервоара е както следва:

 • разхлабете болта, разположен в центъра на ролката;
 • изключете кръста от резервоара (едно от остриетата ще трябва да се захване с дръжката на чук);
 • половината резервоар;сгъваем резервоар SM
 • оставете половината, върху която е фиксиран валът;
 • обърнете резервоара с главата надолу;
 • използвайте плоска отвертка, за да повдигнете масленото уплътнение и да го издърпате от вдлъбнатината;място за монтаж на лагери и уплътнения
 • третирайте мястото с WD-40, за да премахнете мащаба и ръждата;
 • демонтирайте лагерите с помощта на дрейф, теглич или длето с чук.

По време на разглобяването на Vestel е препоръчително да отделите време за почистване на частите. Незабавно трябва да измиете всички замърсени зони със сапунен разтвор - "гнездото" на дренажния филтър, спиралата на помпата и лагерния вал. Компонентите също се почистват отделно от остатъци, особено маркучите за подаване и оттичане, както и резервоарът за прах. Ако слоят ръжда или варовик е твърде дебел и не може да се отстрани, трябва да се третира WD-40 и оставете за 15-20 минути. Малкият котлен камък може да се отстрани със сода, сол или специален почистващ препарат.

Демонтирането на лагерния възел е последната част от разглобяването на машината. След това започва диагностика на пералнята или продажба на свалени резервни части. За да сглобите отново машината, трябва да повторите всички стъпки в обратен ред, като замените всички счупени части и обработите уплътнението и шева на резервоара с уплътнител. В края трябва да извършите пробно измиване и да оцените качеството на ремонта.

   

Коментари на читатели

 • Споделете вашето мнение - оставете коментар

Добави коментар

Препоръчваме за четене

Кодове за грешки на пералня