Петна по бели маратонки след пране

Петна по бели маратонки след пранеСпортните обувки отдавна се носят извън залите и стадионите. Тя уверено се „премести“ в ежедневието и е ценена за своята лекота, комфорт, стил, практичност и хармонично съчетание с ежедневния гардероб. Основните маратонки в светли нюанси са особено добри, които въпреки всички предимства имат значителен „минус“ - маратонките бързо се замърсяват и се перат по-трудно. Но всичко не е толкова лошо: петна върху бели маратонки след пране могат да бъдат предотвратени или отстранени у дома. Остава да разберем как точно.

Различни замърсители

Най-добре е да не се борите с жълтите петна, но да не ги допускате. Не е трудно, ако знаете причините за появата им. Белите маратонки пожълтяват по няколко причини, а основната е неправилното или недостатъчното почистване на обувката от мръсотия.

Преди да изперете маратонките си, трябва да ги подготвите за процедурата. В противен случай мръсотията, полепнала по подметката или остатъците, натрупани в барабана, ще напуснат мястото на „разместване“ и ще се прехвърлят върху светлата материя на маратонките, която е податлива на замърсяване. За да предотвратите това, преди почистване трябва:

 • почистете добре протектора на багажника със сапун, стара четка за зъби и игла за плетене;
 • отстранете връзките и стелките (те се перат отделно);
 • разклатете маратонките си;петна от мръсотия
 • Третирайте всички външни петна с подходящ препарат за отстраняване на петна.

Само висококачествени маратонки без повреди и дефекти могат да се перат в пералня.

По-добре е да не отлагате почистването и да измиете петната веднага след появата им. Прясната мръсотия се измива по-лесно от тъканните влакна, докато упоритата, напротив, отнема повече време и се отстранява по-трудно.

Желателно е предварително приготвените обувки да се накиснат в топъл сапунен разтвор за 30-60 минути. Стелките и връзките се третират отделно със сапун, като е препоръчително използването на препарати с избелващ ефект. След накисване маратонките се изплакват под течаща вода, поставят се в специална мрежеста торбичка и се зареждат в пералнята. Разрешено е поставянето на не повече от 2 чифта едновременно в барабана. Ако маратонките са стари, износени, имат дефекти и повреди, тогава е по-добре да дадете предпочитание на ръчното пране.

Чешмяна вода или прах

Не само мръсотията причинява пожълтяване на белите маратонки, но и некачествената чешмяна вода. В този случай петна ще се появят върху други предмети, които могат да се перат в пералня. Факт е, че при липса на установена филтрация в машината влизат различни примеси, вар и желязо.Вината е некачествената чешмяна вода

По-голямата част от градските апартаменти получават твърда вода, която става още по-мръсна след преминаване през стари ръждясали тръби. За да коригирате ситуацията, се препоръчва постоянно да използвате специални омекотители, например закупен от магазина „Calgon“. Отлична домашна алтернатива би била 9% оцет, добавен към диспансера. Но е по-добре да похарчите пари и да инсталирате висококачествен филтър на пералнята.

Белите маратонки могат да станат жълти поради лоша чешмяна вода и нискокачествени перилни препарати.

Жълтите петна могат да бъдат причинени и от използването на евтини и неправилно подбрани препарати. Целият проблем е спестяването на пари: ако домакините все още купуват скъпи продукти за пране на дрехи, тогава за обувки се използва обикновен прах. В резултат на това петната от маратонките се отстраняват трудно, особено потта, попила в тъканта.Освен това сухите гранули нямат време да се разтворят, да проникнат в структурата на влакната, не се изплакват напълно и дават жълт цвят, когато изсъхнат. По-добре е да не поемате рискове и да купувате специални гелове, които не съдържат компоненти, съдържащи хлор.

Водата е твърде гореща

Пожълтяване се появява и на светли обувки поради твърде гореща вода. Важно е да запомните, че включването на високотемпературни режими е неприемливо - температурата не трябва да надвишава 40 градуса. Ако надхвърлите максимума, тъканта ще пожълтее и подметката ще се деформира.

За да не направите грешка с температурата, препоръчително е да перете белите маратонки на специална програма - „Спорт“ или „Спортни обувки“. Деликатно или ръчно пране също е разрешено. При желание се активира предварително накисване. Препоръчително е да включите изплакването два пъти, а функциите "Центрофуга" и "Сушене" са противопоказани.

Влагата не е отстранена правилно

Ако абсолютно бели маратонки са били извадени от машината и след изсушаване са пожълтели, тогава проблемът не е в прането, а в неправилното сушене. Маратонките се сушат според специални „закони“, нарушаването на които заплашва да развали външния им вид. Говорим за следните правила:изчеткайте го

 • автоматичното сушене в пералня е забранено;
 • необходимо е да се намери вентилирана стая;
 • важно е да се избягват изкуствени източници на топлина, нагреватели, батерии, както и пряка слънчева светлина;
 • след измиване се препоръчва незабавно да се отстрани по-голямата част от влагата чрез попиване на предметите със суха хавлиена кърпа;
 • Стелките и връзките се сушат отделно.

Не трябва да носите мокри маратонки – мръсотията полепва по-бързо по мокрия текстил и се отстранява по-трудно.

Най-добре е да поставите мокри маратонки на балкона, като намерите засенчено място. За да ускорите сушенето, можете да напълните обувката с бяла хартия.Не можете да използвате вестници, списания или цветни салфетки за пълнене - пигментът от чаршафите ще се прехвърли върху тъканта на маратонките. Силно не се препоръчва да носите маратонки, които са все още мокри, тъй като мръсотията ще полепне по-бързо и ще проникне дълбоко във влакната.

Как да изчистите жълтеникавостта?

Ако след почистване белите ви маратонки са покрити с жълти петна, тогава трябва да опитате да изперете обувката. Най-сигурният начин е да повторите измиването, като избягвате първоначалните грешки. Кислородната белина ще помогне за премахване на петна. Намираме лекарство и следваме инструкциите:

 • накиснете маратонките в топла сапунена вода;
 • смесете белина с вода, докато стане каша;
 • обработете щедро жълтите зони с получената маса;
 • оставете продукта върху обувките за 2-4 часа;
 • преминете върху обувката с мека четка;
 • изплакнете маратонките във вода;
 • поставете маратонките в мрежест плик за пране и ги поставете в барабана;
 • задайте цикъл („Деликатен режим“ с двойно изплакване и минимално центрофугиране);
 • добавете белина или препарат за отстраняване на петна в контейнера за прах;
 • стартираме машината.

Можете да премахнете жълти петна от бели обувки с помощта на кислородна белина, сода, гел за съдове и оцет.

При липса на индустриална белина можете да се справите с „домашна“ алтернатива. Смес от сода с течен сапун или гел за съдове перфектно премахва жълтеникавостта от бяла маратонка. Разреждаме компонентите до „заквасена сметана“, нанасяме върху засегнатите области и оставяме за 1-2 часа. След това всички петна се изтъркват с четка, след което обувките се изплакват и изпират отново.премахнете жълтеникавостта

Можете да върнете предишния вид на светла маратонка с помощта на топъл сапунен разтвор, към който освен сапун се добавят прах и 9% оцет. Достатъчно е да накиснете маратонките за 2-3 часа и след това да ги избършете с тампон, напоен с киселина.След изплакване обувките се измиват отново и се сушат според правилата.

Почистване без вода

Можете да почистите бели маратонки и да премахнете "ръждиви" петна без последващо пране. Основното нещо е да изберете ефективен препарат. По този начин пастата за зъби, амонякът, пероксидът, лимоновият сок и оцетът се оказаха отлични за премахване на жълтеникавостта. Сега за повече подробности за всяка рецепта.

 1. Паста за зъби или прах. Избелващата паста за зъби често се използва за премахване на петна и петна. Цветните опции не са подходящи, тъй като пигментът може да се прехвърли върху леката тъкан на маратонките. Продуктът се използва просто: нанесете гела върху засегнатата област, изчеткайте до пълно отстраняване на петното и след това измийте с чиста вода и гъба.

Пастата за зъби с избелващ ефект може да премахне жълтеникавостта и сивотата от бялата тъкан на маратонките.

 1. Амоняк. Намокряме памучната вата в амоняк и обработваме оцветените повърхности. След това алкохолът се отмива старателно. Минус - типичният резерв ще остане за 2-3 часа.почистете маратонки с амоняк
 2. смес. Разтвор, направен от лимонов сок, водороден прекис и оцет, е ефективен при почистване на пожълтели тъкани. Всички съставки се вземат в равни пропорции, като за по-добри резултати добавяме лъжица обикновен прах. Полученият състав се нанася върху петната и се оставя за 5-7 минути. След това изплакнете, изплакнете и подсушете.

Когато използвате пероксид, трябва да бъдете изключително внимателни. Продуктът избелва ефективно, но след като го използвате, трябва да изплакнете тъканта обилно. Пероксидът, останал във влакната под пряка слънчева светлина, ще има обратен ефект - ще се появи жълтеникавост.

Ако петната не могат да бъдат премахнати?

Понякога след пране върху маратонките се появяват толкова упорити жълти петна, че не могат да бъдат премахнати дори с няколко процедури за почистване.Но това не е причина да изхвърляте цели, висококачествени обувки. Много по-евтино е да се прикрие жълтеникавостта.

 • Чрез оцветяване. Пожълтелите кръстове могат да бъдат боядисани, като изберете специален пигмент за текстил в строителния магазин. Багрилото се продава под формата на прах или спрей във всякакъв цвят. Основното е да прочетете внимателно инструкциите на опаковката преди употреба.
 • Декор. Ако няма много жълти петна, тогава трябва да се опитате да ги покриете с декорации: ивици, ключодържатели или значки.

Светлите нюанси са много трудни за грижи и при неправилно измиване и сушене често пожълтяват и посивяват. Можете да избегнете разводите - всички тайни са разкрити по-горе.

   

1 читателски коментар

 1. Gravatar Guest Гост:

  Ако материалът на маратонката първоначално е мръсно бял, нищо не може да го избели. Опитах всичко, резултатът беше същият - жълтеникавостта все още беше там.

Добави коментар

Препоръчваме за четене

Кодове за грешки на пералня