Ремонт на амортисьори на пералня Ардо

Ремонт на амортисьори на пералня АрдоВсяка пералня има система за абсорбиране на удари. Елементите са необходими за намаляване на центробежната сила, която възниква, когато барабанът се върти с висока скорост. Стелажите осигуряват неподвижност на тялото и намаляват интензивността на вибрациите.

Ако „домашният асистент“ започне да „скача“ по време на цикъла на центрофугиране, вероятно амортисьорите на пералнята Ardo трябва да бъдат ремонтирани. Можете сами да ремонтирате амортисьори, без да се обаждате на техник. Нека да разберем как да тестваме системата за абсорбиране на удари SMA и как да коригираме повредата.

С какви подробности ще трябва да се справите?

Модерните перални машини могат да бъдат оборудвани със стандартни амортисьори или амортисьори. Елементите са коренно различни по своята структура. Каква е разликата?амортисьорно устройство

Амортисьорът, в класически дизайн, има семпъл дизайн. Това е цилиндър, вътре в който има бутало, уплътнение, пружина и прът. В амортисьора няма пружини - те са извадени и закрепени към резервоара.

Повечето перални машини Ardo са оборудвани с амортисьори.

Автоматичните машини Ardo имат два амортисьорни елемента. Те се намират под резервоара. Амортисьорите заглушават по-добре вибрациите. Освен това, тъй като пружините са отделни, е по-лесно да ги смените, ако се счупят.

Уверяваме се, че амортисьорът не е в ред

Прост тест ще ви помогне да проверите работата на амортисьорите на вашата перална машина. Не са необходими специални диагностични устройства. Ще бъде достатъчно:

 • свалете горния панел на кутията SMA Ardo (за да направите това, ще трябва да развиете болтовете, държащи капака);свалете горния капак на кутията
 • натиснете върху резервоара, така че да падне 3-5 см;
 • спрете да натискате рязко, махнете ръцете си;как да проверите амортисьора в кола
 • наблюдавайте "поведението" на пластмасовия контейнер.

В идеалния случай резервоарът трябва да се издигне рязко и да замръзне на място. Това ще покаже, че амортизационната система работи сто процента.Ако резервоарът все още се люлее нагоре-надолу за известно време, тогава амортисьорите не вършат работата си и ще трябва да бъдат ремонтирани или сменени.

Следните признаци показват повреда на амортисьорите:

 • пералнята е шумна по време на работа, а тропането и смилането се засилват, когато барабанът се върти с висока скорост;
 • машината вибрира много силно и „скача“;
 • въртенето на барабана е трудно (това се случва при изтичане на смазка от амортисьора).

Какво точно може да се случи с амортисьорите? Обикновено възниква един от следните проблеми:

 • износване на гуменото уплътнение на амортисьора (в повечето случаи е достатъчно просто да инсталирате нова обшивка);
 • Повреда или разхлабване на болтовете, закрепващи амортисьорите;ремонт на амортисьори на пералня
 • механични повреди, произтичащи от производствени дефекти или невнимателна работа с машината (например при транспортиране на машината).

След като установите, че системата за абсорбиране на удари на пералната машина Ardo не функционира правилно, трябва да започнете ремонта възможно най-скоро. Не можете да работите с машината с повредени амортисьори - ситуацията може да се влоши. Ще ви кажем как да стигнете до гишетата на SMA.

Премахваме стария, монтираме новия

Доста лесно е да премахнете ударопоглъщащите елементи от корпуса на пералната машина. За да стигнете до амортисьорите, трябва да премахнете горния и задния панел на автоматичната машина Ardo. Само при някои модели ще е необходимо да се премахне предната стена. Нека да разгледаме примера на най-трудния случай, когато е необходимо демонтиране на предната част на MCA.

Алгоритъмът за демонтаж на амортисьори ще бъде както следва:

 • отстранете горния панел на корпуса на SMA;
 • Развийте винтовете около периметъра и отстранете задната стена на пералната машина;
 • извадете резервоара за прах от машината;
 • отстранете долния фалшив панел, покриващ филтъра за боклук;отстранете долния декоративен панел на машината
 • Развийте болтовете, закрепващи контролния панел. Внимателно поставете „подреденото“ върху машината, за да не разкачите кабелите;премахнете контролния панел
 • отстранете външната яка на маншета на люка, след това поставете гуменото уплътнение в барабана;
 • отстранете винтовете, държащи предната стена на корпуса на SMA;
 • откачете проводниците от UBL;
 • свалете предния панел на пералната машина;премахнете предната стена
 • потърсете амортисьори или амортисьори - те се намират под резервоара;
 • Развийте болтовете, които закрепват амортисьорите;развийте амортисьорите
 • След като се справите с резето, отстранете амортисьорите.

Проверете отстранените елементи - не винаги е необходимо да купувате нови амортисьори; амортисьорите често могат да бъдат ремонтирани.

Проверете всяка стойка. Може да е достатъчно да инсталирате нова облицовка или пружина. Ако не, сменете всички елементи. Амортисьорите на пералната машина Ardo трябва да се сменят по двойки, дори ако само един амортисьор е счупен.

Възстановяване на счупен амортисьор

Принципът на работа на амортисьорите за перални машини Ardo е доста прост. Прътът „ходи“ вътре в пластмасовата обвивка, а уплътнението „компресира“ металния прът, като по този начин създава съпротивление. Благодарение на това вибрациите, които възникват при въртене на барабана, се гасят.

С течение на времето еластичната лента, която трябва да компресира пръта, се разпада и губи свойствата си. Металният прът се „движи“ свободно по цилиндъра, без никакво съпротивление. В резултат на това няма какво да потиска вибрациите; машината започва да скача и да издава шум по време на работа.Признаци за дефектен амортисьор на пералня

В такава ситуация е достатъчно просто да възстановите амортисьорите. Всичко, което трябва да направите, е да смените гумената подплата. Можете сами да направите уплътнение, например като го изрежете от кожен колан или друг подходящ продукт.

За да премахнете износено уплътнение:

 • използвайте пинсети, за да повдигнете белия пластмасов пръстен, който закрепва вложката;
 • издърпайте гумената лента.

След това трябва да изрежете нови вложки с необходимия размер от кожения колан. Вероятно гумените ленти в амортисьора ще се разпаднат по време на демонтажа. Това не е страшно - уплътненията са направени „на око“.

След като изрежете две кожени ленти, поставете ги в амортисьорите и ги закрепете с пластмасови пръстени.След това поставете пръта в цилиндъра - той трябва да „ходи“ вътре с голямо усилие. Уплътнението ще започне да създава напрежение. Това е всичко - амортисьорите могат да се считат за възстановени. След това остава само да монтирате стелажите в SMA и да сглобите тялото на пералната машина.

   

Коментари на читатели

 • Споделете вашето мнение - оставете коментар

Добави коментар

Препоръчваме за четене

Кодове за грешки на пералня