Ремонт на барабан на пералня Bosch

Ремонт на барабан на пералня BoschАко барабанът в пералната машина започне да скърца или дрънка силно по време на работа, най-вероятно това се дължи на дефектни лагери. Не е необходимо обаче да бързате да купувате нови части, защото ремонтът на барабана на пералня Bosch винаги започва с разглобяване, което ще покаже какво точно се е объркало. Ако след анализ установите, че проблемът не е в разрушената напречна част, а в лагерите, тогава е напълно възможно да се справите с това.

Освобождаване на място за премахване на резервоара

Няма нищо сложно в процеса на подмяна на лагери, но подготвителните процедури са цяла история. Това се дължи на факта, че първо трябва да премахнете от тялото на „домашния асистент“ всички елементи, които биха могли да попречат на отстраняването на модула резервоар-барабан, което отнема много време. Преди разглобяване не забравяйте да подготвите работеща отвертка, както и отвертка Phillips и плоска отвертка - три инструмента, които ще бъдат достатъчни за разглобяване. Следвайте нашите инструкции внимателно, така че цялата процедура да върви според очакванията.

 • Изключете вашата пералня Bosch от всички комуникации.
 • Развийте 2-та винта, които закрепват горния панел на CM отзад, след което свалете самия капак.свалете горния капак
 • Отстранете контейнера за прах от оборудването.извадете контейнера за прах
 • Отстранете контролния панел, като първо развиете винтовете.свалете контролния панел на машината
 • Отстранете декоративния панел, монтиран отпред на кутията отдолу.свалете долния панел на машината
 • Отстранете още 3 винта, които се намират точно зад декоративния панел.
 • Разхлабете и отстранете телената скоба, която държи маншета, и поставете самия маншет в барабана.отстранете скобата от маншета на люка
 • Отстранете предната стена, зад която ще намерите UBL, който не е изключен от основната част на пералнята.издърпайте UBL
 • Внимателно отстранете заключващия чип или просто извадете UBL, без да прекъсвате проводниците и контактите.
 • Отстранете тръбата за пълнене.тръби, свързващи вентила и дозатора
 • Изключете проводника, който отива към дозатора, и след това извадете тавата от тялото.

Препоръчително е да направите снимки на всички кабели, които ще бъдат изключени по време на процеса на разглобяване на оборудването - по този начин ще имате под ръка правилния пример за свързване на проводниците, който ще бъде полезен при повторното сглобяване.

 • Отстранете горния метален облицовъчен панел, до който сте получили достъп след премахването на контролния панел на машината.
 • Свалете леко противотежестта, като разхлабите монтажните болтове.отстранете противотежестите
 • Отстранете клемите от термистора и го изключете.
 • Изключете захранващите и заземяващите проводници, които са свързани към тръбния нагревател.
 • Отстранете нагревателния елемент от машината.отстранете нагревателния елемент
 • Отстранете скобите, които закрепват пластмасовия капак на резервоара SM, и засега го преместете в друга стая, така че да не пречи на основната работа.

Това завършва анализа на пералнята. Както можете да видите, демонтажът не е толкова сложен и може да се извърши с минимален набор от инструменти, така че можете да спестите пари и да не носите оборудването в сервизен център. След това всичко, което трябва да направите, е да замените повредените елементи, които ще разгледаме в следващите два параграфа.

Сваляне на барабана, износени лагери, семеринги

Сега, когато нищо не ви пречи да премахнете комплекта резервоар-барабан, можете да започнете основния етап от ремонтните работи. Продължете с повишено внимание и следвайте нашите инструкции внимателно.

 • Отстранете задния панел на пералнята Bosch, който е закрепен с пет винта.отстранете задната стена на кутията
 • Свалете задвижващия ремък.Свалете задвижващия ремък
 • Развийте гайката, която държи шайбата.развийте шайбата
 • Внимателно извадете барабана и го развийте.

Сега е много важно да се уверите, че няма повреда на кръста на барабана. Ако няма признаци на износване на вала, тогава можете да се върнете към подмяната на лагерите. Ако напречната част е в лошо състояние, първо трябва да закупите нова и да я инсталирате, а след това да продължите с ремонта.Напречницата в пералнята се спука

На този етап трябва да работите много внимателно, за да не повредите нищо. Трябва да избиете лагерите от резервоара, което изисква специален дрифт и обикновен чук. Инструкциите са както следва:

 • отстранете масленото уплътнение, тоест гуменото уплътнение във формата на пръстен;смени семеринга
 • Поставете единия край на наклона в центъра на задния лагер и започнете да удряте другия край с чук

Винаги променяйте позицията на удара, за да не удряте едно и също място отново и отново.

 • След като първият лагер е готов, преминете към втория елемент.избийте лагера

Когато всичко е готово, трябва да отстраните течността, ръждата, плаката и всякакви други замърсители от седалката, а също така трябва да почистите вала на барабана. Остава само смяната на лагерите.

Монтаж на лагери и семеринги

Никога не трябва да купувате части по памет, защото има риск да сгрешите с избора. Най-лесният начин е да премахнете старите лагери и да ги използвате като пример, за да може специалист да избере идентичен продукт за вас. Можете също така да запишете точното име на пералня Bosch, за да търсите компоненти специално за този модел.подмяна на лагерен възел

От външната страна на резервоара трябва да се монтира лагер с по-малък диаметър, което може да стане през предварително отстранената задна стена на машината. Също така си струва да го набиете с чук и дрейф, като постоянно редувате мястото на ударите.Поставете дрейфа върху външния пръстен на лагера и бавно забийте частта в гнездото в резервоара.

В никакъв случай не удряйте вътрешния пръстен на лагера, тъй като това може случайно да го повреди, което ще ви принуди да закупите друг.

Вторият лагер трябва да се монтира по същия начин, като внимателно се забива в отвора. Когато основната работа приключи, поставете отново масленото уплътнение, предварително обработено със смазка, за да удължите живота му и да подобрите работата. Можете също така да обработите втулката на барабана със смазка, което ще подобри нейната водоустойчивост, ще осигури топлоустойчивост на връзката и като цяло ще увеличи експлоатационния живот на лагерите с маслено уплътнение.относително устойчиви на износване лагери Bosch

На този етап ремонтът е завършен, остава само повторно сглобяване. Следвайте нашите инструкции в обратен ред, като започнете с инсталирането на барабана, ролката и задвижващия ремък, преминете към задната стена на пералната машина и други вътрешни компоненти на уреда. Не бързайте, проверете нашите препоръки, ако не сте сигурни в нещо, и тогава определено ще можете да възстановите функционалността на любимия си „домашен асистент“ сами.

   

Коментари на читатели

 • Споделете вашето мнение - оставете коментар

Добави коментар

Препоръчваме за четене

Кодове за грешки на пералня