Струва ли си да правите сами ремонт на електронни модули?

електронен модул на пералняЕлектронните модули на пералните машини са най-сложните части на този домакински уред. Те се основават на печатна платка, върху която в специален ред са разположени управляващите елементи за всеки възел на пералната машина и нейните части. Микропроцесорът, най-скъпата част от управляващия модул, синхронизира работата на елементите. Електронните модули на съвременните перални машини могат да се повредят и тук започват основните проблеми. В тази статия ще обсъдим тези проблеми и ще очертаем начини за разрешаването им.

Как можете да разберете дали даден модул е ​​повреден?

Най-основният проблем е да разберете дали управляващият модул наистина е повреден и се нуждае от ремонт или наистина някой от модулите на пералнята е повреден и именно това създава видимостта на повреда в електрониката. Решаването на този проблем е от първостепенно значение, защото ако започнете незабавно ремонт или смяна на модула без достатъчно основание, ще хвърлите пари на вятъра и проблемът няма да бъде решен.електронен модул на пералня

Ето защо, първо, нека да разберем как да диагностицираме проблем с електронния модул? Нека започнем с нещо просто - нека проучим типичните признаци на повреда на електронен модул. В приблизително половината от случаите електронните модули на съвременните перални машини по своето „поведение“ разкриват причината за неизправността. Всичко, което трябва да направим, е да го разпознаем и идентифицираме.

 1. Пералнята не центрофугира дрехи, в този случай контролният панел замръзва и не реагира по никакъв начин на действията на потребителя, кодът за грешка не се показва на дисплея.
 2. Всички светлини на контролния панел мигат заедно и последователно и не е възможно да се стартира нито една програма за пране.
 3. Програмата за пране е зададена и стартирана, но водата или не пълни резервоара, или водата веднага се източва и след това машината замръзва „здраво“, само рестартиране може да ви спаси. В този случай, след рестартиране, измиването може да се извърши в нормален режим.
 4. При която и да е програма за пране, машината измива 3-4 часа подред без спиране, без да превключва в режим на изплакване и центрофуга. Дренажната помпа не се опитва да отстрани водата от резервоара. След дълго време машината замръзва.
 5. След включване, при опит за настройка на програмата за пране, машината замръзва и веднага се изключва.
 6. Програмата за пране е зададена, напредъкът на прането се показва на дисплея, но в действителност нищо не се случва, водата не се излива в резервоара, барабанът не се върти - нищо не се случва.
 7. Моторът променя скоростта на въртене на барабана необосновано често, дори ако промяната в скоростта не е причинена от програмата. Барабанът се върти последователно и много дълго в едната и после в другата посока.
 8. Нагревателният елемент на пералнята или прегрява водата, или я оставя студена, игнорирайки показанията на температурния датчик.

важно! Посоченото поведение на пералнята само загатва за неизправност и бъдещ ремонт на електронния модул. За да сте сигурни, е необходимо да се проведат редица тестове.

електронен модул на пералняВсеки от осемте горни признака на повреда може да показва или неизправност на контролния модул, или неизправност на един от сензорите или модула на пералната машина. За да се уверите, че това наистина е електронен модул, Първо трябва да стартирате автоматичен тест на пералната машина и след това да тествате ръчно машинните модули. Едва след това могат да се направят окончателни заключения за неизправността. И така, как да направите автотест на пералня?

При различните модели перални машини автотестът се извършва по различен начин. Затова ви препоръчваме внимателно да прочетете инструкциите за експлоатация на вашия модел автоматична пералня. Нека дадем пример за самопроверка, като използваме пералнята Ardo като пример.

 • Преместваме стрелката на програмиста в строго вертикално положение, така че стрелката да сочи надолу.
 • Задайте температурата на нула.
 • Проверяваме дали барабанът е празен и в резервоара няма вода.
 • Натискаме всички бутони на контролния панел едновременно, след което трябва да започне режимът на автотест на машината.

След завършване на теста дисплеят трябва да покаже код за грешка, съответстващ или на неизправност на модула на пералната машина, или на неизправност на електронния модул.

Забележка! Тестът не може да се извърши в перални машини с монтиран асинхронен двигател или в ултрамодерни машини с вградена система за самодиагностика (има специален бутон на панела „самодиагностика“).

Автотестът не дава адекватни резултати във всички случаи. За да проверите дали електронният модул е ​​повреден, трябва да го тествате с мултицет. Същото трябва да се направи с всички подозрителни единици, като ги звъни един по един. Работата, разбира се, е много старателна, но това е единственият начин да сте 100% сигурни, че електронният модул е ​​повреден.електронен модул на пералня

Защо контролният модул се разваля?

Има много причини, поради които един електронен модул може да се повреди.И не всички причини се дължат на неправилна работа на пералнята. Но на първо място.

 1. Фабричен дефект: една от частите на дъската или пистата е повредена.
 2. Проникване на влага, работа в условия на много висока влажност.
 3. Колебания на напрежението.
 4. Изключване на пералнята от електрическата мрежа няколко пъти по време на програмата за пране.

Фабричните дефекти, за съжаление, са типични както за евтини, така и за скъпи перални машини.

Най-често такива дефекти възникват в най-сложната част на пералната машина - блока за управление. За щастие, в повечето случаи проблемът се установява за кратко време, когато машината е още в гаранция, но понякога проблемът се проявява едва след няколко години. В този случай ремонтът трябва да се извърши за ваша сметка и често със собствените ви ръце.

Всяка автоматична перална машина е проектирана точно по такъв начин, че да работи в много тежки условия на околната среда, особено при висока влажност. Въпреки това, в някои случаи влагата причинява повреда на електронния модул. По принцип влагата причинява късо съединение, което поврежда електрическите и електронните компоненти. След това машината определено ще се нуждае от сериозен ремонт.електронен модул на пералня

Ако свържете пералня към „защитена“ електрическа мрежа, спад на напрежението може да изгори който и да е елемент на пералнята или всички елементи заедно, включително електронния модул. Това може да се избегне, ако включите difavtomat в електрическите комуникации, които захранват пералнята.

И накрая, потребителският фактор. Никога не изключвайте насила пералната машина от захранването, докато работи. Няколко такива изключвания могат да повредят електронния модул.Ако спешно трябва да изключите пералнята, по-добре е да натиснете бутона за спиране и едва след това да я изключите - това ще бъде по-малко вредно от внезапното изключване.

Ние го поправяме сами или се обаждаме на специалист: кое е по-изгодно?

Сега нека да преминем към основния въпрос: струва ли си да ремонтирате електронния модул сами или е по-добре да поверите тази важна задача на специалисти? На този въпрос е доста трудно да се отговори. Всичко ще зависи от вашите знания, умения и способности за работа с микросхеми и печатни платки, както и от естеството на повредата.ремонт на електронни модули

Най-основният проблем за любител е идентифицирането на повреда в електронния модул. Всяка част трябва да бъде опръстенена, да се идентифицира изгорял елемент или счупена писта и едва след това елементът да бъде сменен или пистата да е запоена. Вероятността да направите всичко правилно, като имате посредствени умения, клони към нула.

Разбира се, е възможно да се сменят електронните блокове на съвременните перални машини, но това няма да даде нищо, особено ако не е извършена висококачествена диагностика. Новата платка на електронния модул най-вероятно ще изгори отново.

Има и друг вариант - свалете целия контролен блок и го предайте на техник за тест. Експертите не препоръчват да правите това. Ако поканите техник, тогава трябва да му дадете възможност да се обади и да провери контролния блок на място, точно на пералната машина. По този начин той може да идентифицира проблема по-точно.

важно! Електронните модули на съвременните перални могат да се ремонтират само от квалифицирани техници, не се доверявайте на всеки, потърсете препоръки от специалист, преди да му поверите работата.

Каквото и да се каже, по-изгодно е да се свържете със специалист. Ремонтът на такъв сложен елемент от пералнята сам може да доведе до още по-големи разходи.В най-лошия случай, ако извършите неправилен тест на оборудването, можете да изгорите не само контролния блок, но и нагревателния елемент, двигателя, дренажната помпа или всички едновременно - ще трябва да закупите нов машина. Това повдига въпроса - защо да рискуваме?Не е ли по-добре да поверите ремонта на вашия домашен помощник на добър майстор?

   

6 читателски коментара

 1. Граватар Николай Николай:

  И след като модулът се развали, просто отидох до пункт за събиране на метални отпадъци и извадих модула от пералнята, която лежеше там, и го инсталирах за себе си. И всичко работи чудесно! Моят е Indesit 5103 и от него махнах Indesit 5085.

 2. Граватар Кирил Кирил:

  Сушилня Bosch WTE86305OE. Модулът има нужда от ремонт.

 3. Граватар Алексей Алексей:

  Ariston дава грешка F-12. След това може да започне да работи, работи, минава време... Пак пускам същото.

 4. Граватар Елена Елена:

  Пералнята се развали. Обадих се на техник, който смени четките на мотора и всичко заработи. Но тъй като лагерът беше на изчерпване, смениха и него. След това машината отново спря да работи. Техникът пристигна и каза, че е свързал неправилно модула. Направи нещо. Извършено е едно пране и след това машината отново е спряла. Сега трябва да поправите модула. Кажете ми, струва ли си да правя това? Или просто да си купя нов? Още няколко от тези ремонти и цената ще надхвърли цената на пералнята.

 5. Граватар Влад Влад:

  Колко ще струва ремонтът на модул Indesit Eva 1?

 6. Граватар Андр Андр:

  Може ли модулът да бъде ремонтиран в Siemens? Таблото не свети.

Добави коментар

Препоръчваме за четене

Кодове за грешки на пералня